AUTEUR

BIOGRAFIE

Jan Arends

Jan ArendsToen Jan Arends geboren werd, was zijn moeder ongehuwd. Twee jaar later (in 1927) trouwde ze met Frans Barend Arensen, vermoedelijk zijn biologische vader. Van zijn achtste tot zijn dertiende zat hij op de Vrije School. Vanwege zijn achtergrond werd hij gepest door de andere leerlingen.

Van zijn dertiende tot zijn achttiende verbleef hij in het katholiek jongensinternaat 'De kruisvaarders van St. Jan' in Rijswijk, waar hij opgeleid werd tot schoenmaker. In 1947 ging hij van Den Haag naar Amsterdam en liet zich inschrijven aan de toneelschool, maar werd een aantal maanden later alweer afgewezen. Vervolgens doorliep hij diverse beroepen, waaronder copywriter voor een reclamebureau, schoenmaker, huisknecht en hotelportier. Ook werkte hij even in Zweden, in de autofabriek van Scania.

In 1955 debuteerde hij met de novelle Lente/Herfst.
Jan Arends bracht een groot deel van zijn leven door in psychiatrische inrichtingen en klinieken voor alcoholverslaafden. Dit komt ook duidelijk terug in veel van zijn werk. Vaak staat daarbij de inrichting model voor de samenleving als geheel. In zijn werk overheerst verder de eenzaamheid en de vervreemding, waardoor communicatie met anderen nauwelijks meer mogelijk is.

Met de verhalenbundel Keefman in 1972 kreeg hij bekendheid. In april 1973 zond de VPRO in 'Het gat van Nederland' een portret van Jan Arends uit.

Hij koos uiteindelijk voor een vrijwillige dood. Op de dag dat zijn bundel Lunchpauzegedichten uitkwam stapte hij uit het raam van zijn flat aan het Roelof Hartplein in Amsterdam. Arends liet een klein maar hoogstaand oeuvre na, dat door critici en lezers hooglijk werd geprezen, en dat nog altijd niet aan zeggingskracht heeft ingeboet.

Bekijk ook VPRO’s ‘Nooit meer slapen’ over de heruitgave van het werk van Jan Arends