Zoeken
Handlezen
Het is alweer tien jaar geleden dat ik tijdens de Gentse Feesten mijn hand liet lezen. ‘U zult lang leven,’ zei de handlezer, een groezelige kleine Belg. ’En twee kinderen krijgen, nee drie.’ Ik staarde naar zijn vieze nagels, had spijt van mijn  tien euro en hoopte dat het snel voorbij zou zijn.       

Handlezen

Gepubliceerd op 30 juni, 2017 om 00:00, aangepast op


’s Avonds las ik op internet dat dit soort handlezers charlatans waren, maar dat er ook serieuze handlezers bestaan. Door palmen, vingers, vingerafdrukken en lijnen te bestuderen kunnen ze de persoonlijkheid van iemand ‘lezen’. Er zijn veel boeken waarin stond hoe het moest. Uit nieuwsgierigheid kocht ik er een.  

Een half jaar later kon je gerust spreken van een obsessie. Ik had een dertigtal handleesboeken verzameld en las tot diep in de nacht. Ik oefende op vrienden en familie. Die vonden mijn uitspraken vooral lachwekkend. Verjaardagen waren niet saai meer. Een enkeling durfde te zeggen wat velen dachten: is dit niet een beetje vreemd voor een iemand die een medische studie gedaan heeft? Het kon mij niet schelen. Ik had het gevoel dat handlezen een unieke kijk gaf in de persoonlijkheid van een mens. Ik bleef boeken kopen en zoeken naar iemand die mij kon inwijden in de geheimen van de leer.                                                                                          

Drie jaar later was ik een gediplomeerd handlezer. Ik had een opleiding gevolgd bij een van Nederlands bekendste handlezers, Magda van Dijk. Bestudeerde levens-, hart-, hoofd-, saturnus-, apollolijnen en hun vertakkingen, bekeek alle mogelijke vingerafdrukken. Ik slaagde voor moeilijke examens. Maar na mijn afstuderen kon ik het nog steeds niet.

Bij handlezen moet je heel veel details herkennen en daarvan een optelsom maken. Sommige vallen tegen elkaar weg. In veel handen is deze puzzel heel gecompliceerd.

Het zou nog jaren oefening vergen voor ik mijn eerste successen boekte. Ik kon eigenschappen zien die ik onmogelijk kon weten. Aanleg voor bepaalde beroepen. Vertellen over relaties en emoties. De reacties verschilden. Instemming, verbijstering, ontkenning. Het lukte steeds vaker om antwoorden te geven op vragen die lang onbeantwoord waren gebleven.

De laatste tijd heb ik weinig handen bekeken. Te druk met het schrijven van mijn roman. Ook geen makkelijke hobby. Maar lang niet zo moeilijk als handlezen.   

Het debuut van Chris Polanen heet Waterjager: een apocalyptische debuutroman over de zoektocht naar een thuis. Wil je Chris een vraag stellen over het handlezen, mail dan naar uitgeefassistent[at]lebowskipublishers.nl.

Auteurs
Auteur: Chris Polanen

Chris Polanen (1963) is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren en getogen auteur kwam op twintigjarige leeftijd naar Nederland en begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan. Hij schrijft columns en korte verhalen die zowel in Suriname als in Nederland verschijnen, recent onder meer in bloemlezing AfroLit. In 2017 verscheen zijn debuutroman Waterjager. Centaur is zijn tweede roman.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: