Zoeken
Can do
Vandaag was ik jarig. Of misschien bén ik het nog, officieel natuurlijk na middernacht niet meer, maar wie over dat ene uurtje gaat piepen heeft echt een ambtenarenmentaliteit.  

Can do

Gepubliceerd op 11 juli, 2017 om 00:00, aangepast op

Het tegenovergestelde van ‘ambtenarenmentaliteit’ is: ‘can do-mentaliteit’. In de 18 jaar dat ik werkzaam was in het bedrijfsleven, ontving ik veel brieven van sollicitanten die zeiden zo’n instelling te hebben. In hun eerste week was het altijd wel een keer druk en stonden ze niettemin om stipt 5 uur op om hun bus te halen. ‘Maar jij had toch een can do-mentaliteit?’ vroeg ik dan. ‘Ja, maar m’n bus,’ luidde dan het antwoord.

Het Belgische tijdschrift Knack refereert deze week aan onderzoek van de universiteit in Gent waaruit blijkt dat werkgevers liever geen mensen aannemen die langdurig werkloos zijn, omdat ze die langdurige werkloosheid zien als een teken van lage motivatie. Gevolg is natuurlijk dat die afgewezen sollicitanten nog langer werkloos blijven en dientengevolge weer worden afgewezen.

Het zogenoemde ‘gat in hun cv’ zal elk jaar groter worden, als cariës in een tand, tot het hiaat groter is geworden dan de optelsom van het aantal arbeidsjaren samen. Je kunt dan met recht in je sollicitatiebrief zetten dat je geduldig bent, en geen 9-tot-5-mentaliteit hebt, want werkloos ben je 24 uur per dag.

Toen ik vroeg in de 20 was, ben ik eens een jaar werkloos geweest. Het enige wat ik elke maand moest doen is een briefje inleveren bij de Sociale Dienst. Dat vergat ik elke maand weer. Hoe minder te doen, hoe drukker je het hebt. 


Deze hele week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de to do-lijst van de werkloze. 

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: