Zoeken
Botsingen
In de Volkskrant las ik een longread, dat is een ander woord voor lang artikel, over een botsing met een persoon, dat is een eufemisme voor dat iemand voor de trein is gesprongen. De machinist had het na de klap door de intercom geroepen: ‘Er was een botsing met een persoon’, maar in werkelijkheid waren het twéé personen met ook nog eens vijf honden, die gezamenlijk in de buurt van Nijmegen op het spoor waren gaan staan. Dat kon die machinist natuurlijk niet door de intercom zeggen, dus hield hij het bij ‘botsing met een persoon’. 

Botsingen

Gepubliceerd op 29 november, 2017 om 00:00, aangepast op

De auteur van de longread, Joris van Casteren, schreef een boek over de wanhoopsdaad van wat bleken te zijn een 69-jarige vrouw en haar 43-jarige dochter, een boek dat hij de titel Een botsing op het spoor meegaf. Ik vind het, ook richting alle betrokkenen en nabestaanden, een waardige titel, ontdaan van elk slappe hap effectbejag.

Een vriend van mij stapte enige tijd geleden uit het leven, onder invloed van de verkeerde medicijnen. Dat noemen we geen zelfmoord en geen zelfdoding, maar een ongeluk. Dan vraagt een van ons: hoe lang geleden is het ook alweer, dat ongeluk? en dan antwoorden we: dat was zo- en zoveel maanden geleden.

Kleine woorden hebben vaak groot effect. Tegen mijn leerlingen creatief schrijven op de kunstacademie in Arnhem zeg ik: als je wil beschrijven wat er gebeurt als iemand van grote hoogte naar beneden springt, heb het dan niet over de klap, vermijd het woord ‘bloederig’, schrijf alleen dat iemand daar ligt. Wij gaan wel voelen, eerst met open ogen, dan met de ogen dicht. 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over het waardig benoemen van menselijk leed. 

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: