Zoeken
Waarheid
Aan de gezondheid van president Donald Trump mankeert helemaal niets. Aan de gezondheid van president Donald Trump mankeert helemaal niets. Aan de gezondheid van president Donald Trump mankeert helemaal niets. Hoe vaker je het herhaalt, hoe ongeloofwaardiger het klinkt. Al schijnt het omgekeerde waar te zijn. De kracht van de herhaling is de manier waarop nepnieuws de wereld in wordt geholpen, en hoe een leugen tot waarheid wordt verheven.

Waarheid

Gepubliceerd op 18 januari, 2018 om 00:00, aangepast op 23 juli, 2019 om 00:00

Op eigen verzoek werd Trump grondig onderzocht. De dienstdoende arts beweerde dat Trumps dieet van McDonald’s en cola geen enkele bedreiging vormt voor zijn gezondheid, aangezien de man zulke sterke genen bezit. Als de president gezonder zou eten, dan zou hij zelfs 200 jaar oud kunnen worden. Het is moeilijk voor te stellen en het lijkt me onverstandig dat een arts dergelijke voorspellingen doet. Immers, zegt niet alleen een leugenaar net iets te vaak dat hij of zij te vertrouwen is?  

Wellicht moet ook een arts niet al te serieus worden genomen. In het boekje Angstreducerend behandelplan van Arnon Grunberg, waarin hij embedded gaat in een psychiatrische kliniek, schrijft hij dat het verschil tussen patiënt en behandelaar vaak nihil is. In het geval van Trump en zijn arts, lijkt me dat even teleurstellend als waar.

In een van zijn sonnetten zegt William Shakespeare ook iets over dokters en de waarheid:

 

        Dwaasheid die zich als een dokter vermomt

        En simpele waarheid voor te simpel gehouden

        En het goede dat naar de pijpen van het kwade moet dansen

 

Wie er gelijk heeft — de arts, Grunberg of Shakespeare — weet ik niet. 

 

Deze hele week is Jonah Falke huischroniqueur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 en doet hij tegen de klok van twee uur een verlate dagsluiting. Woensdagnacht ging het over Donald Trump die in blakende gezondheid blijkt te verkeren.  

Auteurs
Auteur: Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug, in 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: