Zoeken
Incidenten
Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de erfgenamen van Van Dale.  

Incidenten

Gepubliceerd op 24 april, 2018 om 00:00, aangepast op

Ik verblijf een maand in Sluis om een boek af te schrijven. Met dank aan de gemeente en ook Stichting Johan Hendrik Van Dale, genoemd naar de grondlegger van het woordenboek, die hier in 1828 is geboren en al op 44-jarige leeftijd aan de pokken is overleden.

Het schrijven van een woordenboek noemde Johan Hendrik 'een ondankbaar en verdrietig werk'. In zijn eerste lexicografische exercitie had hij weliswaar veel woorden kunnen opnemen, maar er was nog veel meer dat, begin citaat, 'men vergeten heeft, dat de aandacht ontsnapt is en alzoo onverbeterd is gebleven', einde citaat.

Wat de ambitieuze Van Dale niet wist was dat de door hem aangestoken fakkel door anderen zou worden overgenomen, vandaag de dag door Ton den Boon. Deze hoofdredacteur beantwoordt in dagblad Trouw regelmatig lezersbrieven over semantische vraagstukken.

Vorige week moest het woord 'incidentbestrijders' het ontgelden, na berichtgeving in de krant betreffende een zelfmoord op het spoor.  Het incident was al gebeurd, luidde de klacht, er viel toch niets meer te bestrijden, alleen nog op te ruimen. Den Boon antwoordde dat hulpdiensten incidenten én de gevolgen ervan oplossen, dat het takenpakket van incidentenbestrijders dus inderdaad breder is dan het woord strikt genomen suggereert.

Ik vind 'incidentenbestrijder' een heel fijn woord. Ik voorvoel dat het woord incident kan staan voor iets heel ergs en omarm het gekozen eufemisme. Zoals ik ook zo blij ben dat een zelfmoord op het spoor via de intercom botsing met een persoon wordt genoemd. Ik vind dat een van de meest liefdevolle verbloemingen die ik ken. Hier in Sluis kun je als persoon overigens niet met een trein botsen, want in Zeeuws-Vlaanderen ligt geen spoor. Maar goed, hier hebben ze weer andere incidenten. 

 

Lees en luister hier alle dagsluitingen van Erik Jan Harmens terug.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: