Incidenten
Ik verblijf een maand in Sluis om een boek af te schrijven. Met dank aan de gemeente en ook Stichting Johan Hendrik Van Dale, genoemd naar de grondlegger van het woordenboek, die hier in 1828 is geboren en al op 44-jarige leeftijd aan de pokken is overleden.
Het schrijven van een woordenboek noemde Johan Hendrik 'een ondankbaar en verdrietig werk'. In zijn eerste lexicografische exercitie had hij weliswaar veel woorden kunnen opnemen, maar er was nog veel meer dat, begin citaat, 'men vergeten heeft, dat de aandacht ontsnapt is en alzoo onverbeterd is gebleven', einde citaat.
Wat de ambitieuze Van Dale niet wist was dat de door hem aangestoken fakkel door anderen zou worden overgenomen, vandaag de dag door Ton den Boon. Deze hoofdredacteur beantwoordt in dagblad Trouw regelmatig lezersbrieven over semantische vraagstukken.
Vorige week moest het woord 'incidentbestrijders' het ontgelden, na berichtgeving in de krant betreffende een zelfmoord op het spoor. Het incident was al gebeurd, luidde de klacht, er viel toch niets meer te bestrijden, alleen nog op te ruimen. Den Boon antwoordde dat hulpdiensten incidenten én de gevolgen ervan oplossen, dat het takenpakket van incidentenbestrijders dus inderdaad breder is dan het woord strikt genomen suggereert.
Ik vind 'incidentenbestrijder' een heel fijn woord. Ik voorvoel dat het woord incident kan staan voor iets heel ergs en omarm het gekozen eufemisme. Zoals ik ook zo blij ben dat een zelfmoord op het spoor via de intercom botsing met een persoon wordt genoemd. Ik vind dat een van de meest liefdevolle verbloemingen die ik ken. Hier in Sluis kun je als persoon overigens niet met een trein botsen, want in Zeeuws-Vlaanderen ligt geen spoor. Maar goed, hier hebben ze weer andere incidenten.
Lees en luister hier alle dagsluitingen van Erik Jan Harmens terug.