Zoeken
Oxytocine
Volgens een artikel in weekblad Elsevier uit 2015 maak je bij het aankijken van een hond het ‘liefdeshormoon’ oxytocine aan, een stofje dat agressie vermindert. ‘Het hormoon werkt als signaalstof in de hersenen in op ons limbisch systeem, de zetel van diepgewortelde emoties. Bij vrouwen speelt oxytocine een belangrijke rol bij de hechting met hun pasgeboren baby.’ 

Oxytocine

Gepubliceerd op 16 augustus, 2018 om 00:00, aangepast op 23 juli, 2019 om 00:00

 

Een dag later hoorde ik het marathoninterview uit 1996 waarin Chris Kijne spreekt met psychiater Louis Tas. Het gesprek ging over aantrekkingskracht en liefde. Verliefdheid noemt Tas waan en zelfbedrog. De manier waarop iemand naar zijn geliefde kan kijken, doet denken aan met hoeveel bewondering een ouder naar zijn kind kijkt, als die bijvoorbeeld net leert spreken.

‘Waar hebben we die waan voor nodig?’ vraagt Kijne.

‘Kortlandt, een Nederlandse bioloog, heeft daar eens een theorie over gemaakt.’

Tas legt het uit. Kortlandt brengt liefde en seksualiteit in verband met dieren en hun jongen. Hij stelt dat je een voorsprong hebt als je goede ouders, en dus goede voorbeelden, hebt gehad. Tas past dit toe op mensen.

‘Goed met de jongen (de kinderen, JF) om kunnen gaan, daar selecteer je elkaar op.’

‘Wat leren we van dat inzicht?’ vraagt Kijne.

‘De bewondering die je voelt, voor iemand waar je verliefd op bent, is dezelfde als die voor je kind.’

Tas vergelijkt de reactie van ouders op een kind dat net leert praten, met een verliefd iemand die denkt dat álles wat zijn geliefde zegt zo goed geformuleerd en bijzonder is.

‘Je partner behandel je als de zich pas ontwikkelde kleuter. Dit herinnert hem aan vroegere dingen, grijpt in registers die jullie allang niet meer dachten te hebben.’

Wat later zegt Tas iets over perversiteiten die uit deze oude registers voort kunnen vloeien: ‘Het is geen wonder dat mensen zich laten onder plassen of poepen, in de omgang met baby’s is dat doodgewoon. Al die zogenaamde bizarre seks, als je je voor zou stellen dat je partner de grootte heeft van een zuigeling, houdt het op met bizar te zijn.’

 

Ik vond het een verhelderend gesprek. Zo min mogelijk menselijks als vreemd zien, zou een levensdoel kunnen zijn. Wel vroeg ik me af hoe het met de ontlasting van honden en hun baasjes zit, maar daar dacht ik vervolgens niet te lang over na.

 

Om terug te komen op de ogen. Dat het aankijken van een baby of hond empathie opwekt, dat wil ik zonder veel moeite geloven. Maar, het merkwaardige is dat ogen als enige van een lichaam niet meegroeien na de geboorte. Ze veranderen soms van kleur maar niet van grootte.

Op latere leeftijd werkt het langdurig aankijken, van vreemden en soms ook de geliefde, geen mededogen maar juist agressie op. Wanneer verdwijnt de werkzame stof die agressie vermindert? En, wanneer wordt intimiteit verward met bedreiging? 

 

Ik kon er niet van slapen en vroeg mijn geliefde om raad. Met haar ogen dicht zei ze slaperig: ‘Ik heb geen idee.’

 

Auteurs
Auteur: Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug, in 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: