Zoeken
Koken met vijf ingrediënten (Jeroen Blankert)
Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws. Deze week: op Nu.nl lees je iedere week hoe je met vijf ingrediënten een maaltijd op tafel kan zetten. Maar is dat wel zo simpel als het lijkt?

Koken met vijf ingrediënten (Jeroen Blankert)

Gepubliceerd op 2 oktober, 2019 om 00:00

***

Koken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met vijf ingrediënten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Op NU.nl lees je iedere week hoe je zo'n makkelijk recept klaarmaakt. Aflevering 9: ovenrisotto met paddenstoelen. (Nu.nl)

Ja hoor, vijf ingrediënten! Alsof dat weinig is! En bovendien is het niet waar. Groentebouillon kun je bezwaarlijk één ingrediënt noemen. Ja, dat kun je wel doen, maar het klopt niet. Zo kun je ook soep maken met één ingrediënt. Benodigdheden: soep. En klaar is Kees. In het aloude AGV'tje zaten trouwens maar drie dingen. Daarom heet het ook zo. Aardappelen, groente, vlees. Hoewel die ‘v’ gelukkig ook voor vis en zelfs vegetarisch kan staan. Drie dingen en toch een hele smakelijke maaltijd. Nou, vooruit, er moet wel zout bij. En peper. Dan heb je vijf ingrediënten. Heerlijk. Oh nee, goed, jus. Er moet ook jus bij. Gewoon boter, een uitje, wat knoflook, een beetje mosterd, een klein scheutje ketjap misschien en wat heerlijke verse kruiden uit de tuin. Een worteltje kan er ook nog wel in, of een tomaat. Beide kan ook. Dat alles even klaarmaken. Oh wacht, er moet ook zout in. Maar dan heb je jus. Dat is één ingrediënt hoor. Dat is in feite dikke groentebouillon. Aardappelen, groente, vlees en jus. En zout. Met een papje. Daar zit ook bijna niks in. Boter, bloem, een beetje nootmuskaat, wat geraspte kaas misschien, en dan is daar een papje. Vijf dingen! Aardappelen, groente met een papje, vlees en jus! Hopla! Lekker makkelijk en zo op tafel.

Nee hoor, het hoeft helemaal niet ingewikkeld. En als dat vlees worst is, is het helemaal een fluitje van een cent. Worst, daar zit gewoon alles al in, dus ja, dat is ook één ding. Of natuurlijk vis. Vis in de pan. Zout. Goed, en beetje dille, wat citroen, maar dan ook verder niks.  Amandelschaafsel dan, voor de gezelligheid, maar verder echt niks. En vegetarisch is helemaal makkelijk. Een paar vegetarische schijven bakken, en: 'Jongens! Aan tafel! We eten vandaag eens lekker makkelijk hoor. Vijf ingrediënten en nog wat dingetjes erbij. Eet smakelijk!' 

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: