Zoeken
Profeten
Jonah Falke schreef deze week over het lot van profeten en over de vraag waar deze crisis toe zal leiden. 'Ook een helderziende heeft soms een blindengeleidehond nodig'. 

Profeten

Gepubliceerd op 22 april, 2020 om 00:00, aangepast op 23 april, 2020 om 00:00

 

Mijn grote vriend, schilder Joris Geurts, verkast voor een paar dagen naar een privé eiland in Friesland. Een week of wat geleden schreef ik hem: 'Jij bent helderziend en ik heb me voorgenomen om je eerder te geloven.' Toen iedereen nog in de waan was dat Trump slechts een clown was met een groot publiek, tijdens de voorverkiezingen in 2016, zei hij al: 'Die man kán niet verliezen.' Trumps lichaamstaal ademde winst. Ook over dit virus voorspelde Geurts begin 2020 al niets dan slechts en de catastrofe voltrok zich zoals gedacht. Sinds ik hem als helderziende serieus nam sloot hij zijn e-mails af met: 'Groeten uit de glazen bol.'

Maar die bol besloeg. Hij zei: 'Om eerlijk te zijn lijken me de gevolgen van wat er nu aan de hand is niet te overzien. Ook een helderziende heeft soms een blindengeleidehond nodig. Ik mag thuis niets meer ventileren want dan vinden ze me een doemdenker.' Zoals het met alle profeten is gegaan: op een dag worden ze gehaat. 

Vriendin maar vooral verlichte geest, auteur Roxane van Iperen, schreef: 'Waar komt dat gekke idee vandaan dat hierna alles anders wordt? Een paar verlichte kosmopolieten zullen misschien minder naar Bali vliegen, maar de miljoenen zwaar getroffenen willen geen reset of revolutie, maar rust en zekerheid.' Geurts en van Iperen zouden het goed met elkaar kunnen vinden. Mijn profeten zijn elkaars profeten. De onaantastbaarheid en het optimisme die Trump kenmerken, zijn velen in dit deel van de wereld ook niet vreemd, al wanen ze zichzelf progressievere geesten. Kortom: zij die weinig te vrezen hadden zullen weinig te vrezen hebben. 

Mijn helderziende vriend was het huis uitgejaagd. Ging hij opzoek naar een blindengeleidehond op een privé eiland? Het is moeilijk om het geloof dan nog vol te houden zonder in lachen uit te barsten. Ik stopte ermee hem helderziend te noemen en las in de zon de autobiografie van Bob Dylan ter verstrooiing. Met tegenzin werd Dylan in de jaren zestig gebombardeerd tot stem van zijn generatie. Hij verschanste zich in zijn huis om zijn autonomie te bewaken. En zo geschiedde. In 'Cold Iron Bound' zingt hij: 'I'm waist deep in the mist. It's almost like I don't exist.'

Auteurs
Auteur: Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug, in 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: