Zoeken
Idolatrie
Ik ben opgegroeid in Alphen aan den Rijn, waar je in de jaren ‘80 keuze had uit slechts een beperkt aantal naschoolse activiteiten, namelijk:

Idolatrie

Gepubliceerd op 19 april, 2016 om 00:00, aangepast op 31 januari, 2017 om 00:00

• in het winkelcentrum gaan rondhangen en wachten tot er iets zou gebeuren,
• bij een vriendje langsgaan en op de bank gaan zitten wachten tot er iets zou gebeuren, of
• naar het basketbalveldje gaan om daar met een bal te gaan stuiteren in de hoop dat er intussen iets zou gebeuren.

Dat laatste deden wij, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Als iemand vanaf de driemeterlijn raak gooide mocht ie nog een keer, net zolang tot ie miste. Ik vond dat ik er erg goed in was, maar op een dag was er een Antilliaanse jongen tegen wie ik één-tegen-eende. Hij maakte duizelingwekkende dribbels en dreunende dunks en elke driepunter van mij die er zeker in zou zijn gegaan werd geblockt. Eindstand: 1000-0.

In plaats van profbasketballer werd ik schrijver, wat ook het énige is wat ik echt een beetje kan. Eigenlijk kan ik voor de rest niks. Ik weet in theorie hoe je een ui moet snipperen, maar met het mes in handen raak ik overmand door vertwijfeling en hak ik maar wat ins blaue hinein. Ik beschik over een klopboormachine en weet de muur er nog net mee te raken, maar dat is het dan ook wel.

Deze week besloot de rechter tegen de wens van een kandidaat in de talentenshow Idols in, dat diens mislukte auditie gewoon op TV mocht worden uitgezonden. De reacties van de jury waren hard geweest, "maar niet oneerlijk of onjuist”, luidde het oordeel. Ik denk dat de 21-jarige kandidaat een ander vak moet kiezen. Uiensnipperaar bijvoorbeeld, of klopboormachinebediende. Hij zou op mijn eeuwige idolatrie kunnen rekenen.

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: een beroepskeuzeadvies voor een afgevallen Idols-kandidaat.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: