Zoeken
Te kort geleden
Ik las een kop boven een artikel over de 28-jarige Jesse van Wieren. 

Te kort geleden

Gepubliceerd op 20 april, 2016 om 00:00, aangepast op 31 januari, 2017 om 00:00

Dat was die man die afgelopen nieuwjaarsnacht op weg was van een café naar een huis van een vriend in het Noord-Groningse Kloosterburen, en daar nooit aankwam. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden in een tuin in datzelfde dorp.

De kop van vandaag was heftig: ‘Jesse van Wieren mogelijk levend begraven’. De haren rezen mij te berge, maar toen ging ik lezen en bleek dat het Nederlands Forensisch Instituut in haar voorlopig rapport enkel niet had uitgesloten dat het slachtoffer nog leefde toen hij werd begraven. "We weten het niet zeker,” zei een persofficier zelfs, en toen nog een tandje lager: “we gaan er eigenlijk ook niet van uit.”

Het slachtoffer was geslagen met een pijp, gestoken en mogelijk gewurgd, wat natuurlijk maar één kop rechtvaardigt: ‘Doodsoorzaak van Jesse van Wieren nog onduidelijk’. Dat is de kennis van nu: het Nederlands Forensisch Instituut zet haar onderzoek voort en komt later met een definitief rapport. En dan komen wij met een adequate kop.

Als ergens een vliegtuig crasht of een bom ontploft, heeft Radio 1 binnen vijf minuten een verslaggever ter plaatse aan de lijn, die zegt op dit moment niets méér te weten dan dat er een vliegtuig is gecrasht of een bom is ontploft. ‘Weet je al iets over de slachtoffers? Zijn er Nederlanders bij betrokken?’ vraagt de presentator dan. Waarop de verslaggever antwoordt: ‘Daar kan ik nu nog niets over zeggen.’

Let op: hij sluit niet uit dat er Nederlanders bij betrokken zijn, maar zegt óók niet dat het mogelijk is. Hij weet het gewoon nog niet. Het is te kort geleden.

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over het ronken van een kop en nieuws nog maar net ontploft.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: