Zoeken
Bij de dood van een volkszanger
Vandaag las ik in De Telegraaf commentaar van volkszanger Koos Alberts bij het bericht over de dood afgelopen weekend van zijn collega-volkszanger Renée de Haan. 

Bij de dood van een volkszanger

Gepubliceerd op 5 juli, 2016 om 00:00, aangepast op 27 januari, 2017 om 00:00

Ik wist niet van het bestaan van Renée de Haan af, maar nu dus wel, en ook meteen van haar overlijden. De Haan kwam voor mij tot leven door dood te gaan.

Eerlijk gezegd dacht ik dat Koos Alberts zélf al vier, vijf jaar geleden was overleden. Ik had helemaal in mijn hoofd dat ik in de auto zat en van zijn dood hoorde. Niet als ‘newsflash’, ik bedoel: Alberts is geen Hazes, maar de rubriek ‘kort overig nieuws’ zal hij toch wel gehaald hebben, nam ik aan.

Niet stiekem googelen, hoeveel liedjes van Koos Alberts kun jij opnoemen? Ik ging net heel diep graven en kwam toch tot slechts één hit: Ik verscheurde je foto. Waarbij ik wel wil aantekenen dat ik delen van het refrein fonetisch kan meezingen.

Maar goed, het was dus Koos Alberts niet, bij wiens dood ik vier, vijf jaar geleden had stilgestaan. Wie was het dan wel? Niet Albert West, dat was vorig jaar. Ook niet Benny Neyman, dat was acht jaar geleden. Na de nodige research kwam ik uit op Henk Pleket. Wie? Henk Pleket. Wie? Henk Pleket.

Henk Pleket was de voorman van De Havenzangers. Zonder googelen kan ik van dit eh… duo? Trio? Nou ja, van De Havenzangers dus, niet minder dan twéé (!) hits opnoemen, namelijk ’s Nachts na tweeën en Daar bij de waterkant.

Die laatste zongen we vroeger altijd op de gitaar: ‘Ik heb je voor het eerst ontmoet/daar bij de waterkant/daar bij de waterkant/daar bij de waterkant’. We hadden zelf een schuine versie gemaakt, met het volgende refrein: ‘En ik nam je voor het eerst anaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal’.

Dat had nog een aardige carnavalskraker kunnen worden, maar helaas ontbeer ik enig zakelijk instinct en wijdde ik mijn leven aan de literatuur. En vandaag ook een beetje aan het herdenken van Renée de Haan. Die, ik benadruk het even, een vrouw was, het is Renée met dubbel e. Onthou dat: ik wil dat we goed weten wie we ons herinneren. 

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over het overlijden van volkszangeres Renee de Haan.

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: