‘Er is zelfs iemand die met zijn kin een boot bestuurt’

‘Er is zelfs iemand die met zijn kin een boot bestuurt’

Jonah Falke

JONAH FALKE LOOPT STAGE | Schrijver en columnist Jonah Falke loopt stage, op verzoek van de lezers van De Gelderlander. Elke donderdag leest u zijn verslag. Vandaag de eerste aflevering: varen met de stichting Sailability in Giesbeek. Mensen met een beperking leren er de fijne kneepjes van het zeilen.

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander, foto: Peter van Tuijl

‘Laat je handicap achter op de steiger’, is de slogan van de stichting Sailability in Giesbeek. Op de poster staat een lege rolstoel op de kade en in de verte een zeilbootje. Het doet vermoeden dat er een wonder is geschied. In zekere zin is dat zo, al is het wonder tijdelijk van aard in Giesbeek.
 

Uitbundig

Uitbundige doch serieuze vrijwilligers zorgen dat invaliden, met wat voor beperking dan ook, kunnen zeilen. Met enige trots vertelt een vrijwilliger: ,,Er is zelfs iemand die alleen met zijn kin een boot bestuurt.’’

Hoe zwaarder de handicap, hoe groter de uitdaging is voor vrijwilligers om iemand te laten varen. Voor iedere handicap wordt er met zorg uitgedokterd hoe hij of zij te water kan.

Ik krijg een zwemvest en samen met Chris, een man met een grote witte hangsnor, varen we achter Joyce aan. De wolken zijn donker, de golven hoog. Joyce dobbert alleen in de verte. Het vormt een desolaat beeld. Ik moet kort aan kunstenaar Bas Jan Ader denken, die alleen in een zeilbootje stapte en nooit meer terugkeerde van de Atlantische Oceaan.


Amerika

Er zijn mensen die nauwelijks beperkin­gen hebben en zich toch veel beperkter lijken te voelen dan deze mensen hier.

Maar een zelfmoordpoging is dit allerminst. Met een kleine joystick bestuurt Joyce glimlachend een zeilboot. Voor de veiligheid varen we met haar mee. Joyce zegt: ,,Ik ben een beetje gedesoriënteerd.’’ Chris roept stuurtips over het water terwijl de wind met zijn snor speelt.

Door haar aandoening kan Joyce haar nek niet bewegen maar toch zegt ze zonder twijfel: ,,Dit doet me mijn handicap vergeten en vrijheid ervaren. Volgend jaar wil ik naar Amerika.’’ Ik vraag ongelovig: ,,Met de boot?’’ Lachend zegt ze: ,,Nee, om daar wedstrijden te varen.’’ 

Later wordt ze aan de kade uit het bootje, en in haar elektrische rolstoel gehesen. Het contrast met daarnet is groot. De wolken waaien over.


Luisteren

We gaan op zoek naar een blinde zeilster. Het klinkt poëtisch: Chris vertelt dat ze op de wind koerst. Hij steekt zijn wijsvinger in zijn mond, sluit zijn ogen, houdt de vinger in de lucht en zegt: ,,Zo voel je waar de wind vandaan komt. Andere zintuigen worden sterker als er een uitvalt.’’

Joke draagt een zonnebril en bestuurt een groot zeilschip, samen met twee begeleiders. Stralend zegt ze me: ,,Ik voel de wind en luister naar de zeilen, zo weet ik hoe ik moet sturen. Op het water ben ik één met de natuur.’’
 

Vrijheid

Ze is zielsgelukkig. Bij alle mensen lijkt hier hetzelfde te gebeuren: ze vergeten hun beperkingen en ervaren vrijheid. Misschien is dat uiteindelijk wel het doel van veel mensen: tijdelijke verlossing van het alledaagse vinden.

Als ik later in de kantine van de zeilclub zit, komt er een man op me af die zegt: ,,Er zijn mensen die nauwelijks beperkingen hebben en zich toch veel beperkter lijken te voelen dan deze mensen hier.’’ Ik knik. En dan kijkt hij me indringend aan en zegt: ,,Wij weten amper wat vrijheid is, toch?’’

Van Jonah Falke verscheen onlangs zijn tweede roman De mooiste vrouw van de wereld.


Gepost in: faits divers op 2019-07-18

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Astraal

Jonah Falke schreef deze week over nieuwe interesses tijdens de lockdown en vrijdenkerij. 


Getroebleerd levenslied

Jonah Falke vertelt deze week over zijn gesprek met een psychotherapeut over tokkies en psychopaten, en vraagt of hij binnenkort een keer mee mag lopen.
recente posts

Mijn linkerarm

Mijn linkerarm

Elke Geurts
Gepost op: 2021-05-25 in: current affairs
Liefdesverdriet

Liefdesverdriet

Elke Geurts
Gepost op: 2021-05-17 in: current affairs
Aftelklok

Aftelklok

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-26 in: current affairs
Te dik

Te dik

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-19 in: current affairs