Authentieke verlangens

Authentieke verlangens

Jonah Falke

Een vrouw vroeg naar mijn stage in het ziekenhuis. Daarna zei ze: ‘Je moet ook eens op een psychiatrische afdeling meelopen. Dat was mijn werkveld. Ik was beeldend therapeute.’

 

Ik zei dat me dat wel eng leek. 
‘Waarom? Er kan je toch niks gebeuren?’
‘Daar ben ik niet zo zeker van, die mensen lijken me onvoorspelbaar.’
‘Ach nee, die mensen zijn zoals jij en ik hoor. Het verschil is heel erg dun.’
Angst is vast ook een vorm van aantrekkingskracht. Ik wilde het verschil tussen gek en gezond weleens zien, of dus eigenlijk niet zien. 

 

'Angst is vast ook een vorm van aantrekkingskracht'

 

De vrouw zei: ‘Ik werkte niet met de hele zware patiënten, die er echt woonden en er nooit meer uit zouden komen. Dat is een andere wereld. Maar soms viel ik in op zo’n afdeling voor een collega en dan werd ik zelf bijna gek. Dan lag er bijvoorbeeld iemand naast een prullenbak en dan kreeg ik aan het eind van een werkdag ook heel veel behoefte om naast de prullenbak te gaan liggen. Snap je dat?’

 

Het waren ongekende verlangens. Maar je komt misschien pas achter wat je authentieke verlangens zijn als je er per ongeluk op stuit.

 

Eerst is er volgende week nog het klooster om te kijken hoe het er daar aan toe gaat, daarna komt wellicht een psychiatrische inrichting. Ik vertelde de vrouw over het klooster en ze begon hard te lachen. Het hield maar niet op. Ik dacht: ze stikt nog. 
Op den duur vroeg ik: ‘Wat is er?’
‘Oh, een klooster daar heb ik ook al eens gezeten. Heb er een kloosterbroeder bijna verleid. We werden samen dronken. Hij wist niet wat hem overkwam toen hij mijn hand al vasthield. Hele aardige man hoor, ik heb me uiteindelijk gedragen en we werden vrienden. Hij kwam me weleens opzoeken in Den Haag. Als we dan door de Rosse buurt liepen wist hij niet waar hij moest kijken, want alle prostituees keken en floten naar hem en zijn pij.’ 

 

'Je komt er misschien pas achter wat je authentieke verlangens zijn als je er per ongeluk op stuit'

 

Ik lachte en dacht aan de verlangens van de kloosterbroeder, prostituee en deze goedlachse vrouwelijke gek. Ze leken me allemaal authentiek. 


Gepost in: faits divers op 2018-09-20

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Verkiezingen

Deze week schreef Jonah Falke over de verkiezingen in Suriname en over het beginnen van revoluties - aan de keukentafel, of in een stemhokje. 


Engelen

Jonah Falke schreef deze week over stille steden en de engelen in Den Bosch, Münster en Parijs. 
recente posts

Gepost op: 2020-05-29 in: current affairs
Verkiezingen

Verkiezingen

Jonah Falke
Gepost op: 2020-05-28 in: faits divers
Vrij

Vrij

Elke Geurts
Gepost op: 2020-05-26 in: faits divers