Axe Apollo

Axe Apollo

Tim Foncke

‘Axe klantendienst, goeiemiddag, met David.’
‘Goeiemiddag, David, Tim Foncke hier. Ik bel in verband met jullie douchegel Axe Apollo.’
‘De Apollo. Ja?’
‘Je weet wie ik ben?’
‘Hoe was de naam?’
‘Tim Foncke.’
‘Foncke… Nee, sorry.’
‘Ik ben het middelpunt van het universum.’

‘Ik heb u even gegoogeld. Ik zie dat u schrijver bent.’
‘Dat was ik tot voor kort. Toen kwam de Axe Apollo in mijn leven en sindsdien ben ik dus het middelpunt van het universum.’
‘Ha, u verwijst waarschijnlijk naar uw roman God is klein geschapen. God, universum…’
‘Stop met mij te googelen, David, da’s te veel Tim Foncke in één telefoongesprek. Ben jij woonachtig in het universum, David?’
‘Ik woon in Zonhoven.’
‘Ha, Zonhoven… de koningin der universumsteden. Veel gewipt in de openlucht daar vroeger. In het helmgras met Julie Pannekoek. Haar vader sloeg de tanden uit mijn bakkes waar ik bij stond, maar dat hield mij niet tegen om met zijn dochter te wippen. Wonen er nog Pannekoeken in Zonhoven?’
‘Niet dat ik weet…’
‘Later trouwde Julie met een dermatoloog. Ik zag haar laatst op Facebook; het meisje dat een bosbrand kon veroorzaken door naar een struik te kijken, was veranderd in een vormeloze massa van 120 kilo. Alles gaat teloor, David, ervaar jij dat ook zo?’
‘Eerlijk gezegd kan ik u niet zo goed meer volgen, meneer Foncke…’
‘Ja, ik wijk soms af. Maar dat geeft niet, het universum is zodanig groot dat je als middelpunt gerust een paar kilometer kunt afwijken en nog steeds het middelpunt kunt zijn. Waar was ik?’
‘Bij de Apollo-douchegel.’   
‘Juist. Welnu, volgens de verpakking is de Apollo, en ik citeer: “Een showergel met een buitenaardse geur die jou het middelpunt maakt van het universum. Dermatologisch getest.”’
‘Oei…’
‘Zeg dat wel. Mij maak je niet wijs dat die Apollo dermatologisch getest is. Je begrijpt dat ik door die middelpunterij niet meer aan mijn werk toekom. Ik moet de repetities bijwonen voor een toneelstuk dat ik geschreven heb, ik moet een lezing over Gerard Reve schrijven en een productiehuis wil een tv-serie van mij. Ik zit met opdrachten en deadlines, David, maar ik zit dus ook met die buitenaardse geur.’
‘U vindt de Apollo niet lekker ruiken?’
‘Natuurlijk wel, maar je trekt godverdomme wat aan. De eerste keer dat je verkracht wordt in een graancirkel voel je je nog enigszins geflatteerd, de tweede keer denk je: misschien zit hier een novelle in, maar de derde keer bel je naar de klantendienst van Axe. Naar jou dus.’
‘Meneer Foncke, ik begin het gevoel te krijgen dat –’
‘Dat ik een zot ben die zijn medicatie niet genomen heeft? Je kunt een club oprichten met al die anderen. Ik ben gewoon een schrijver die elke dag onder de douche gaat en aldus het slachtoffer is geworden van broodroof.’
‘Ik vrees dat ik –’
‘Ja, vrees maar, David. Ik wil een maandelijkse vergoeding van Axe voor de honoraria die jullie mij door de neus boren en ik wil dat wereldwijd alle Axe Apollo’s uit de handel worden gehaald en samen met de complete stock bij mij thuis worden bezorgd. We mogen het risico niet lopen dat iemand anders ook het middelpunt van het universum wordt. Stel je voor dat het een idioot is die het hoog in z’n bol krijgt. Dat willen we niet meemaken, David. Noteer je even mijn adres en rekeningnummer?’ 

Tim Foncke schreef God is klein geschapen, de roman die komiek Gunter Lamoot in HUMO tot een van z'n drie favoriete boeken van 2016 rekende.


Gepost in: proza op 2017-08-18

Door Tim Foncke

Ex-komiek Tim Foncke (Aalst, 1978) schreef De geachten (briefroman) en Het leven is goed als je niet deelneemt (verzamelde brieven 2009-2011) en werkt als tekstschrijver voor diverse tv-programma’s. Hij tourde samen met Herman Brusselmans door Vlaanderen met het programma God is klein geschapen. Zijn laatste roman verscheen onder dezelfde titel.


Ook van Tim Foncke

Nat en halfgroen

Dit jaar word ik alles bij elkaar 40. Een leeftijd waarop mensen die het allemaal niet meer weten een motorfiets kopen, schaalmodellen van de toren van Pisa maken van lucifers of een affaire beginnen. Niet dat ik het allemaal weet, maar in die richtingen heb ik geen plannen. Ik bezit geen rijbewijs en ik hoef geen schaalmodel te maken om te beseffen dat ik een rechte toren van Pisa ben. Gelukkig wordt de toren regelmatig bestegen, waardoor ik evenmin een affaire riskeer. 


Het beste van 2017: eindejaarslijstjes van Lebowski-auteurs

Ook wij van Lebowski zijn suckers voor eindejaarslijstjes. Omdat er al genoeg boekenlijstjes verschijnen, geven deze tien auteurs top 3's van al het andere (en vooruit, er staat ook één boekenlijstje bij). Zie hier, het beste uit 2017 van Lebowski-auteurs!
 
recente posts

Gepost op: 2020-02-26 in: current affairs
Licht

Licht

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-26 in: faits divers