Berichten uit de Biotoop: Container

Berichten uit de Biotoop: Container

Sabine van den Berg

Enige tijd geleden is er een enorme, groene container op het parkeerterreintje voor de rode lift van vleugel A verschenen. Waarom? In de maand mei zie je bij ons traditiegetrouw veel mensen met troep sjouwen. De bedrijven houden grote schoonmaak, de ateliers krijgen een beurt en de kelders worden uitgeruimd, overbodige zwerfspullen verdwijnen en het gonst van de bedrijvigheid. Ineens zien we onze Biotoop door de ogen van bezoekers. Binnenkort is er namelijk weer een BiotOpendag, oftewel een open dag.

Zo kampt Trijnie met een spekgladde vloer omdat ze in haar schilderijen bijenwas verwerkt en ze weleens knoeit. Vorig jaar gingen haar bezoekers bijna onderuit, daarom besteedt ze dit jaar extra aandacht aan het schrobben zodat ze haar gasten iets ontspannener kan ontvangen.

Riemer organiseert met bijna alle muzikale artiesten uit De Biotoop een muziekproject. Door middel van crowdfunding wil hij proberen om een dubbel-lp in gelimiteerde oplage uit te brengen met een gezeefdrukte hoes. Hij is nu bezig met de programmering van de bands die tijdens de BiotOpendag in Vleugel F zullen optreden.

Monica en Erik starten binnenkort met hun Onschool voor jongeren die buiten het reguliere schoolsysteem zijn terechtgekomen. Ze knappen de kassen op van waaruit de Onschool zal gaan werken. Op de open dag willen ze alvast een ruimte klaar hebben, een chillplek voor jongeren waar een mysterie opgelost kan worden. In de kassen staan nu nog veel verwaarloosde planten, de ramen zijn groen van algen, en het barst er van de spinnen, dus er is nog veel te doen.

Buiten wordt er ook gewerkt. Tuinontwerper Caroline Thomas heeft zich over de betonnen plantenbakken ontfermd die oorspronkelijk tot het buitenmeubilair van het Biologisch Centrum behoorden. In de bakken groeide onkruid en ze lagen vol peuken, maar nu niet meer. Caroline heeft er minituinen van gemaakt, om de bezoekers zo een indruk te geven van haar werk. Ze staan nu al bekend als ‘De tuintjes van Thomas.’

Wouter, onze tuinman, is al een maand bezig om de buitenboel te stileren met zijn motormaaier. Paardenbloemen en distels krijgen bij hem geen kans tussen de tegels. Het gras is veranderd in een gazon en lelijke plastic tuinstoelen zijn op geheimzinnige wijze verdwenen als hij langs is geweest.

Komend weekend is er gangschoonmaak, samen pakken we de gangen aan en lappen we de ramen.
En dit zijn maar een paar activiteiten die achter de schermen plaatsvinden, want in totaal openen meer dan honderd ondernemingen hun deuren en zijn op de dag zelf veel bewoners actief.

Het tussenjaar van mijn oudste zoon loopt ten einde. Hij heeft zich aangemeld voor verschillende studies in de Randstad. Vorige week kreeg hij via studentenhuisvesting woonruimte aangeboden in Amsterdam. Zijn containerwoning staat schuin tegenover het centraal station op de NDSM-werf aan het IJ. Sindsdien fantaseert hij over zijn aankomende studententijd waarin het uitgaan een aanzienlijk grotere rol speelt dan het studeren zelf.

Mijn jongste zoon ligt op de bank en hoort al die enthousiaste verhalen van zijn oudere broer en de binnenkort te betrekken woning. Met een onderkoelde grijns kijkt hij op en zegt: ‘Oh, nu begrijp ik het, je gaat in dat groene ding voor de lift van vleugel A wonen.’

De BiotOpendag is op 27 mei van 11.00 tot 18.00 u. Toegang gratis.

 

Schrijfster Sabine van den Berg leeft met haar gezin in de grootste kunstenaarsgemeenschap van Noord-Nederland: De Biotoop te Haren. In het voormalige Biologisch Centrum van de RUG wonen en werken meer dan 300 mensen.

Zien Horen Zwijgen, de trilogie van Sabine van den Berg, werd genomineerd voor Het beste Groninger boek.

Eerdere afleveringen van De Biotoopfeuilleton staan op www.Sabinevandenberg.com.
Tekst en illustratie: Sabine van den Berg

Sabine geeft ook schrijfadvies! Lees hier de tweede aflevering van Schrijftips van Sabine.


Gepost in: faits divers op 2018-05-25

Door Sabine van den Berg

Sabine van den Berg (1969) volgde de opleiding Reclametekenen in Amsterdam, studeerde tekenen en beeldhouwen aan de Kunstacademie te Rotterdam, en proza aan schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam. In 2000 verscheen haar eerste roman De naam van mijn vader, gevolgd in 2002 door De lachende derde. In 2013 verscheen Wissel en in 2016 Dingen die niet mogen


Ook van Sabine van den Berg

Amorfe fallus

Schrijfster Sabine van den Berg leeft met haar gezin in de grootste kunstenaarsgemeenschap van Noord-Nederland: De Biotoop te Haren. In het voormalige Biologisch Centrum van de RUG wonen en werken meer dan 300 mensen

***


Onkruid

Schrijfster Sabine van den Berg leeft met haar gezin in de grootste kunstenaarsgemeenschap van Noord-Nederland: De Biotoop te Haren. In het voormalige Biologisch Centrum van de RUG wonen en werken meer dan 300 mensen. Vandaag: 'Onkruid'.
recente posts

Toekomst

Toekomst

Jonah Falke
Gepost op: 2020-06-03 in: faits divers
Aanpassen

Aanpassen

Annemarie Haverkamp
Gepost op: 2020-06-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-06-02 in: current affairs