Bier en worst

Bier en worst

Jonah Falke

Deze week schreef Jonah Falke over de Brabantse cultuur, de vermoeide Polen, en de bedrieglijke rust in Zundert.  

 

We zich in Zundert in een supermarkt begeeft waant zich in het voormalige Oost-Europa; de gangpaden zijn bevolkt door veelal vermoeide doch luidruchtige Polen, Bulgaren en Roemenen in vale werkkleding. Kijkend naar hun winkelkarretjes lijken met name bier en vlees populaire levensmiddelen te zijn. De meesten steken lange sigaretten op zodra ze de winkel uitlopen. Het lijken me mensen waar je goed mee kunt lachen maar geen ruzie mee wilt krijgen. 

In Zundert zijn de PVV en FvD populair. Is die voorkeur gebaseerd op de angst voor de teloorgang van de eigen cultuur? Hoe kleiner de gemeenschap, hoe banger voor het onbekende, doorgaans. Maar wat die cultuur is wordt me nog niet duidelijk. In de winkelwagens van de Brabanders zijn evengoed opvallende hoeveelheden worst en bier te vinden, en al wandelend door Zundert ziet men veel nagelstudio’s en beauty salons.

Paradoxaal genoeg is cultuur onlangs zo goed als afgeschaft in Brabant, met onder andere FvD in de coalitie. Wat blijft er over ter verstrooiing? Bier en worst? Beauty salons en nagelstudio’s? Brood en spelen? 

Zundert slaagt er goed in de mens af te leiden. De wereld staat in brand, maar hier staan de bloemen in bloei. Wanneer je het nieuws volgt lijkt die realiteit zich onder een stolp te bevinden. Het heeft iets doods. Black Lifes Matter hier misschien ook, maar de postbode is vooralsnog de enige zwarte man die ik heb gezien in dit dorp.  

Ik ging ter rade bij mijn vriend, die ik wegens zijn visionaire aard al eens ‘de glazenbol’ noemde. Ik schreef hem: ‘Het schrijven lukt niet. De wereld, elders, is in oproer, demonstraties, corona, verschuivende wereldmachten, et cetera. Maar hier merk je daar niks van.' 
Hij zei: ‘Het is een puinhoop in de wereld. Ik heb niet het idee dat je als mens veel grip hebt, maar wachten helpt ook niet.’


Gepost in: faits divers op 2020-06-10

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Erkenning

Jonah Falke schreef deze week over Vincent van Goghs bereidheid om in discussie te gaan over een meningsverschil, zelfs als dat ten koste van zijn succes gebeurde, en over de huidige zeldzaamheid van zo'n houding. 


Armoede

Jonah Falke schreef deze week over armoede in Nederland en zijn gesprekken met de dakloze Joke, naar eigen zeggen een "simpele onderwijzer die met de kindekes manden vlecht".
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs