Blind

Blind

Erik Jan Harmens

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over Danny Blind.

Danny Blind is commissaris bij voetbalclub Ajax geworden. Op de vraag hoe hij vindt dat algemeen directeur Edwin van der Sar zich de laatste tijd heeft geuit in de media, antwoordde hij: "Ik vind daar wel iets van, maar dit is niet het moment om er iets over te zeggen".

Stel je voor, dacht ik, dat ik Pieter van der Wielen zou vragen: 'Hé Pieter, hoe vind je dat ik het de laatste tijd doe als gastschrijver bij het radioprogramma Nooit meer slapen?' en dat hij zou antwoorden: "Ik vind daar wel iets van, Erik Jan, maar dit is niet het moment om er iets over te zeggen." Alsof je wordt doorkliefd met een machete.

Ik heb een onbetekenende en toch dierbare herinnering aan Danny Blind. Ik stond een keer in De Bijenkorf een te duur kledingstuk te passen. Het stond me enig, maar ik kocht het niet, want te duur, iets wat ik al wist voor ik het hokje was ingegaan, kortom: ik had tijd verkwist die ik nooit meer terug zou krijgen. Gordijntje open, stond ik oog in oog met de man die toen nog de bondcoach was van het Nederlands Elftal. Danny Blind lag nogal onder vuur vanwege de resultaten, die ook best kut waren, maar nog altijd niet genoeg reden om publiekelijk gelyncht te worden.

Hij was met vrouw en dochter, vermoedde ik. Ze schaterden, hadden tranen in de ogen van het lachen. Wat zo grappig was weet ik natuurlijk niet. Terwijl ik mijn cashmieren truitje niet netjes kreeg opgevouwen en toen maar in de vorm van een aangereden beest langs de provinciale weg bovenop de stapel kwakte, dacht ik: als je zo wordt uitgekotst en dan melig als een puber door De Bijenkorf gaat lopen gieren, heb je er een fan bij. Ik vond daar iets van en nu is het moment om er iets over te zeggen.

 

Lees en luister hier alle dagsluitingen van Erik Jan Harmens terug.


Gepost in: current affairs op 2018-04-25

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Femicide

Femicide

Jonah Falke
Gepost op: 2020-02-20 in: faits divers
Contactdier

Contactdier

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-19 in: faits divers