Brave burger

Brave burger

Jonah Falke

Jonah Falke schreef deze week over schaamte, complottheorieën, en het willen zijn van een brave burger.

 

Na het zien van de persconferentie bekroop me het gevoel: ik wil een brave burger zijn. Een deftig iemand, op het saaie af, die slechts cerebraal verzet pleegt, met voorkeur als hij alleen is. Deze zomer keek ik met plezier naar de Duitsers en Belgen. Het gros deed keurig mee aan de regels. Er werd me toevertrouwd dat Belgen die naar de Nederlandse televisie kijken zich eraan ergeren dat iedereen een mening heeft. Over álles. Debat scherpt het beleid, maar tegen welke prijs? 

Zelfverklaarde deskundigen kun je meestal wel ontwijken, maar familieleden zijn lastiger te negeren. In de supermarkt kwam ik een bloedverwant tegen. Al jaren is hij gevoelig voor complotten en wat al niet meer. Voor dat ik het wist gaf hij me een stevige hand en zei de holle frase: ‘Ze maken alles kapot, ik ben voor vrijheid.’ Voor ik besefte wat er gebeurde was het genie al vertrokken naar zijn parallelle werkelijkheid: de winkel uit, de straat op.

Braaf willen zijn was niets nieuws. ‘Jij wil zo netjes zijn, het is op het belachelijke af,’ zegt mijn geliefde vaak. Het is huichelachtig. Als zij uitvalt tegen een ober in een restaurant schaam ik me. Als ik het bij een tafel verderop zie gebeuren geniet ik met volle teugen. Ook voor je eigen hond kun je je schamen, maar is het niet vermakelijk als de hond van een ander zich midden in een woonkamer langdurig aan zijn geslacht likt en je zijn baasje ziet zweten?

Zo’n hond is natuurlijk niet het echte probleem. Het is de angst om zelf alle controle te verliezen. Om jezelf op een dag op een kleedje in de woonkamer terug te vinden terwijl je je eigen geslacht probeert te likken terwijl dat niet lukt.


Gepost in: faits divers op 2020-10-15

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Lethargie

Jonah Falke schreef deze week over zijn negatieve gedachten, en hoe hij de moed erin houdt.


Jazzclub

Jonah Falke blikt terug op de val van de Berlijnse muur met een oude geliefde van zijn moeder.
recente posts

Lethargie

Lethargie

Jonah Falke
Gepost op: 2020-11-19 in: faits divers
Doemdenken

Doemdenken

Elke Geurts
Gepost op: 2020-11-18 in: faits divers
Gepost op: 2020-11-17 in: faits divers