Can do

Can do

Erik Jan Harmens

Vandaag was ik jarig. Of misschien bén ik het nog, officieel natuurlijk na middernacht niet meer, maar wie over dat ene uurtje gaat piepen heeft echt een ambtenarenmentaliteit.
 

Het tegenovergestelde van ‘ambtenarenmentaliteit’ is: ‘can do-mentaliteit’. In de 18 jaar dat ik werkzaam was in het bedrijfsleven, ontving ik veel brieven van sollicitanten die zeiden zo’n instelling te hebben. In hun eerste week was het altijd wel een keer druk en stonden ze niettemin om stipt 5 uur op om hun bus te halen. ‘Maar jij had toch een can do-mentaliteit?’ vroeg ik dan. ‘Ja, maar m’n bus,’ luidde dan het antwoord.

Het Belgische tijdschrift Knack refereert deze week aan onderzoek van de universiteit in Gent waaruit blijkt dat werkgevers liever geen mensen aannemen die langdurig werkloos zijn, omdat ze die langdurige werkloosheid zien als een teken van lage motivatie. Gevolg is natuurlijk dat die afgewezen sollicitanten nog langer werkloos blijven en dientengevolge weer worden afgewezen.

Het zogenoemde ‘gat in hun cv’ zal elk jaar groter worden, als cariës in een tand, tot het hiaat groter is geworden dan de optelsom van het aantal arbeidsjaren samen. Je kunt dan met recht in je sollicitatiebrief zetten dat je geduldig bent, en geen 9-tot-5-mentaliteit hebt, want werkloos ben je 24 uur per dag.

Toen ik vroeg in de 20 was, ben ik eens een jaar werkloos geweest. Het enige wat ik elke maand moest doen is een briefje inleveren bij de Sociale Dienst. Dat vergat ik elke maand weer. Hoe minder te doen, hoe drukker je het hebt. 


Deze hele week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de to do-lijst van de werkloze. 


Gepost in: proza op 2017-07-11

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Gepost op: 2020-04-03 in: current affairs
Hoop

Hoop

Jonah Falke
Gepost op: 2020-04-01 in: faits divers