Chayenne

Chayenne

Erik Jan Harmens

‘Gedreven twintiger leidt ’s werelds grootste uienhandel.’ Die kop in Het Financieele Dagblad prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Want wat weet ik nou van de wereldhandel in uien?
 

Ik weet (en geen idee waarom ik dat weet) dat er een aardappeltermijnmarkt bestaat, zou er ook sprake zijn van een uientermijnmarkt?

Ik googelen, kom ik uit op de website boerenbusiness.nl, waar ik lees dat verschillende stakeholders, dat woord staat er echt: verschillende stakeholders aangaven ‘onvoldoende aanknopingspunten te zien om aan te kunnen nemen dat een uientermijnmarkt succesvol zou kunnen zijn’.

Weet ik dat ook weer, zij het dat ik geen idee heb wat een termijnmarkt is. Ga ik straks nog even opzoeken. Nu terug naar die kop: ‘Gedreven twintiger leidt ’s werelds grootste uienhandel.’

Er is dus een behoorlijk gemotiveerde twintiger die de leiding in handen heeft van de wereldmarktleider in uien. Het in Kruiningen gevestigde bedrijf Wiskerke Onions wordt gerund door de zeventwintigjarige Chayenne Wiskerke.

Chayenne Wiskerke. Dát is nog eens een naam. Ik heb haar inmiddels helemaal sufgegoogeld, ze weet alles over het ‘koppelen van logistieke stromen’ en ‘efficiencyslagen om als bedrijf kostenefficiënter te werken’. Chayenne werkt zes dagen per week: om half zes ’s ochtends is ze al op kantoor, vanwege de export naar Azië, en om half negen ’s avonds gaat ze pas weer weg, vanwege de handel met Amerika.

’s Avonds gaat ze naar bed en denkt ze: ‘Uien’. ’s Ochtends staat ze op en denkt ze weer: ‘Uien’. Als Chayenne en ik zouden trouwen, zou ik als kersverse stakeholder in een mum van tijd heel veel weten over de wereldhandel in uien. Ik zou me in moeten houden om geen gedichten over de ui te gaan schrijven, óf me door Chayenne laten overhalen om niet langer tegen die aanvechting te vechten.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen vrijdag de laatste, over Chayenne Wiskerke.


Gepost in: proza op 2016-11-26

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Gepost op: 2020-04-03 in: current affairs
Hoop

Hoop

Jonah Falke
Gepost op: 2020-04-01 in: faits divers