De Selectie (slot): Lot Veelenturf

De Selectie (slot): Lot Veelenturf

Guest

Lebowski gaat, in samenwerking met ArtEZ Creative Writing, in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur!

Lot Veelenturf maakt het feest (en de reeks) compleet, en in all fairness: Lot liep bij ons stage en was zelf het creatieve brein achter De Selectie. Nu is Lots stage afgelopen en plaatsen we als knallende afsluiter de audiodocumentaire Sugartits, over drag en de mensen achter de laag make-up en glitter. Enjoy!

*

Hé. 
Mijn naam is Lot.

Ik ben een dragqueen. Of king. Laten we het zo zeggen: ik doe wel eens drag.
Acht maanden geleden zette ik voor het eerst een pruik op en ging ik uit als Sandra Sugartits. Sandra omdat dat is hoe Hans –mijn dragmoeder, die je zo nog zult horen– iedereen noemt (maar dan zo: San-draa) en Sugartits omdat ik kleine tieten heb en iets meer van suiker hou dan goed voor me is.

Ik heb in acht maanden tijd veel geleerd over drag. Zoals dat Shakespeare vermoedelijk degene is die het woord heeft bedacht (het zou een afkorting zijn in de regieaanwijzingen voor Dressed As Girl), dat je als dragqueen Pritt op je wenkbrauwen smeert om ze te laten verdwijnen en dat het soms allemaal ook heel verwarrend kan zijn.

Omdat drag vaak een visueel spektakel is, wil ik in deze docu de mensen achter de laag make-up en glitter laten horen. Want de drie mensen die ik heb geïnterviewd hebben stuk voor stuk een interessant persoonlijk verhaal.

Ik spreek met Hans, Eleonora en Suus over hun eerste keer drag, gender, hun angsten en hun dromen, om erachter te komen wat drag voor mij betekent.

Luister de audiodocumentaire Sugartits hier.

*

LOT VEELENTURF (1996) schrijft essays en korte verhalen.  
Lot is derdejaars student Creative Writing aan ArtEZ Arnhem en doet onderzoek naar identiteit, het belang van genderneutrale voornaamwoorden en wat het betekent om een lichaam te hebben. Hen is zelf genderqueer en heeft een audiodocumentaire gemaakt over gender: een zoektocht aan de hand van drag.
Eerder dit jaar trad Lot op bij Perdu en verscheen hun essay 'Messy shit' op Hard//Hoofd. Ook is hen blogger voor Studium Generale Artez Diversity Stories.


Gepost in: faits divers op 2018-07-04

Door Guest

Blogs geschreven door gastbloggers...


Ook van Guest

Lees Jilt Jorritsma's essay 'Onthoofd', bekroond met de Joost Zwagerman Essayprijs 2018

Lebowski-talentpooler Jilt Jorritsma wint de eerste Joost Zwagerman Essayprijs! Lees hieronder zijn indrukwekkende essay waarvan de aanleiding de beeldhouwwerken van Rodin waren die in het World Trade Center-puin gevonden werden. 


Inbreken in een schuur (Jeroen Blankert)

Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws, maar wel vrij onbelangrijk nieuws.
Vandaag: Aan de Wederiktuin in Breda heeft de politie maandagnacht twee inbrekers opgepakt op verdenking van een inbraak in een schuur. 
recente posts

Gepost op: 2020-05-29 in: current affairs
Verkiezingen

Verkiezingen

Jonah Falke
Gepost op: 2020-05-28 in: faits divers
Vrij

Vrij

Elke Geurts
Gepost op: 2020-05-26 in: faits divers