De besteklade sorteren (Jeroen Blankert)

De besteklade sorteren (Jeroen Blankert)

Guest

Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws, maar wel vrij onbelangrijk nieuws.
Vandaag: Wetenschappers zijn een project gestart om de genomen van alle 1,5 miljoen soorten levende wezens vast te leggen. Het zogeheten Earth BioGenome Project (EBP) moet binnen tien jaar zijn afgerond. De kosten worden geschat op 4,1 miljard euro.

Ook het beeld door Jeroen Blankert

'Wetenschappers willen het DNA van alle soorten levende wezens op aarde vastleggen.'

Nou, dat is niet gering. Wij willen al heel lang de besteklades eens goed sorteren en alle soorten dingen die zich daar in bevinden grondig vastleggen. Zo is er het gewone mooie bestek. De grote ranke vorken, de ferme lepels en de stevige, scherpe messen. Redelijk compleet, maar gek genoeg meer lepels dan vorken. Misschien omdat we nooit soep eten. Die lepels liggen daar gewoon, en heel soms, als iemand ineens pap wil, dan worden ze tevoorschijn gehaald en dan schrikken ze zich duidelijk kapot. Het zijn hele gevoelige lepels, dat mag ook best eens gezegd.
Dan zijn er nog de vele theelepeltjes van allerlei pluimage, te weinig taartvorkjes, een aantal opscheplepels, een hele verzameling merkwaardig vormgegeven bestek, met of zonder loszittend handvatten en veel te kromme tanden. Verder een doelloze sleutelbos, wat stof en wat viezigheid.
Al met al een hele bult die we vast wel eens nodig zouden kunnen hebben, wanneer we ooit echt een restaurant willen beginnen in Frankrijk, omdat we dat toch eigenlijk stiekem ooit echt wel heus hopen willen te gaan doen. En dan hebben we nog helemaal de andere keukenla nog niet bekeken, die waar de echte onzinnige dingen inzitten, zoals magneten, verfrommelde papiertjes, allerlei touw, drie oestermessen die ook in dat restaurant  van pas zullen komen, maar ook aluminiumfolie, bakpapier, en zestig haakjes voor aan de drie handdoeken.
En dan natuurlijk alle dingen die je nooit kunt vinden als je ze nodig hebt, doordat ze bedolven zijn onder alle troep, zoals het ontluchtingssleuteltje voor de verwarming, hele belangrijke reservesleutels, de messenslijper en hele kleine lampjes die toch niet bleken te passen in de afzuigkap maar misschien wel in de bureaulamp die waarschijnlijk op de vliering staat, achter de slee, de oude tent (die misschien, samen met de nieuwe tent en de oestermessen en de vorken ook nog van pas kan komen op de minicamping die onderdeel zal zijn van het wie weet, als het goed is, ooit te beginnen, restaurant. Nee, we zijn blij dat we geen wetenschapper zijn, want het is zo al ingewikkeld genoeg.

 

Jeroen Blankert is ex-drummer, kunstschilder en uitbater van cultureel café De Nieuwe Anita, waarvoor hij de laatste vijf jaar bijna iedere dag een korte wervende, grappige of diepzinnige tekst op Facebook schreef, ter lering en vermaak van de gasten. Nu inzake current affairs op het Lebowski Blog.


Gepost in: current affairs op 2018-11-07

Door Guest

Blogs geschreven door gastbloggers...


Ook van Guest

Lees Jilt Jorritsma's essay 'Onthoofd', bekroond met de Joost Zwagerman Essayprijs 2018

Lebowski-talentpooler Jilt Jorritsma wint de eerste Joost Zwagerman Essayprijs! Lees hieronder zijn indrukwekkende essay waarvan de aanleiding de beeldhouwwerken van Rodin waren die in het World Trade Center-puin gevonden werden. 


Inbreken in een schuur (Jeroen Blankert)

Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws, maar wel vrij onbelangrijk nieuws.
Vandaag: Aan de Wederiktuin in Breda heeft de politie maandagnacht twee inbrekers opgepakt op verdenking van een inbraak in een schuur. 
recente posts

Femicide

Femicide

Jonah Falke
Gepost op: 2020-02-20 in: faits divers
Contactdier

Contactdier

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-19 in: faits divers