Friet (Jeroen Blankert)

Friet (Jeroen Blankert)

Anonymous

Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws, maar wel vrij onbelangrijk nieuws.
Vandaag: zelf friet maken is meer werk dan het in de frituur gooien van voorgebakken patatjes. Maar wie een beetje geduld heeft, maakt zelf friet. 'Gewoon' thuis. Hoe? Dat vertellen experts.

*

Ja, van de experts moet je het hebben. Wij zijn dol op experts. 'Gewoon lekker thuis friet bakken.' Ze beginnen al gelijk met drie belangrijke tips waar wij nooit op waren gekomen. Het gaat om de juiste aardappel, zeggen ze. Oké, dat is dan al één tip. Nu komen er nóg twee. De aardappel moet bij voorkeur vrij groot zijn. Niet rond of bol en groot, maar groot en langwerpig, omdat je er dan, zo zeggen ze, de langste frieten van kunt snijden. Nou, dat lijkt ons een heel goed idee. Wij houden op zich wel van lange frieten, en als we deze opmerking ter harte nemen is de kans het grootst dat we ook daadwerkelijk lange frieten kunnen fabriceren. Dan zijn we al een heel eind. Letterlijk en figuurlijk, om het maar eens flauw te zeggen. Maar goed, tip drie (hoewel natuurlijk in tip één al nummer twee en drie besloten liggen) is: zorg er voor dat je een goed bakkende aardappel hebt. Eentje 'met de juiste eigenschappen om te bakken', zoals ze dat letterlijk zeggen.

Goed, prima. Ook dat is logisch. Een niet-bakkende aardappel voor friet slaat nergens op. Dan gooi je die mooie lange slierten in de frituur en dan gebeurt er niks. Er wordt niks gebakken. Die slierten blijven gelig wit, ongeacht hoelang je het vuur ook blijft opstoken onder die pan, zo hard dat de vlammen er afslaan, zodat eerst de afzuigkap in brand vliegt en daarna de rest van het huis, maar die frieten blijven bleek, wit en slap. Nee, zulke aardappels willen we ook niet. Het vereist veel meer studie dan we dachten, en die gebakken aardappeltjes die we laatst maakten zullen ook wel niet in de haak zijn geweest, hoewel ze bruin en knapperig waren. We gaan, denken we, maar eens op wintersport, waarvan de experts zeggen dat je daar nooit op zomerbanden heen moet gaan, dus, ja, dat zal ook wel waar zijn, dus we kopen sneeuwkettingen. In Zwitserland maken ze rösti, en dat is vast veel makkelijker dan friet. Laten we het hopen. Tot volgende week!

Jeroen Blankert is ex-drummer, kunstschilder en uitbater van cultureel café De Nieuwe Anita, waarvoor hij de laatste vijf jaar bijna iedere dag een korte wervende, grappige of diepzinnige tekst op Facebook schreef, ter lering en vermaak van de gasten. Nu inzake current affairs op het Lebowski Blog.


Gepost in: current affairs op 2019-02-13

Door Anonymous


Ook van Anonymous

Het plein (Ananda Serné)

Ananda Serné schreef een kerstverhaal dat zich afspeelt net boven de poolcirkel, waar een klein dorpje wordt geteisterd door grote dromen.


Vosje, een kerstverhaal (Bodil de la Parra)

Bodil de la Parra licht die avond uit, vele jaren geleden, toen ze nog op de theaterschool zat en uitgenodigd werd op een hip kerstdiner waar de dresscode 'extravagant' was. Het bleek al gauw dat andere gasten dat kledingvoorschrift iets serieuzer hadden genomen dat zij. Een kerstverhaal.
recente posts

Gepost op: 2020-02-13 in: current affairs
Suriname

Suriname

Jonah Falke
Gepost op: 2020-02-13 in: faits divers
Verhalen

Verhalen

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-12 in: faits divers