Gedichten van Jonathan Griffioen en Simone Atangana Bekono

Gedichten van Jonathan Griffioen en Simone Atangana Bekono

Jonathan Griffioen & Simone Atangana Bekono

De longlist van De Grote Poëzieprijs werd deze week bekendgemaakt, met daarin maar liefst twee Lebowski-titels: Gedichten met een mazda 626 van Jonathan Griffioen en hoe de eerste vonken zichtbaar waren van Simone Atangana Bekono.
Om dat te vieren lichten wij van ieder van hen een gedicht uit. 


Jonathan Griffioen - bladzijde 56 (geen titel) uit: Gedichten met een mazda 626 
 

een vogel zit op een schaap
naast de brandende kruk en co.
maar in het bos naast de debieltjesmavo
ik was de betweter van de debieltjesmavo
ik was de debieltjesmavo lang verliefd op een meisje
met reuma (ze had geen kraakbeen meer in haar polsen
en voeten, vond het jammer dat haar school overgenomen werd
door cluster 4-debieltjes)
we zaten samen in een gehandicaptenbusje
waar een alfamannetje in mij opborrelde.
ik ging de debieltjesmavo lang
als (een) god vol op het orgel
kwam naast het orgel
ik lag naast het orgel
en begon een verhaal te vertellen

vergeef me het verleden in mijn oren hoor ik túúúuúút
en ik weet dat het mijn werk is ik hoor het als het stil is
túúúuúút en het zwelt aan wat hangt ons boven het hoofd
nadat allah—gedegradeerd tot afvalbak het afval van het
bovenbewuste op heeft gegeten?

 

Simone Atangana Bekono - Wrijving VI. uit: hoe de eerste vonken zichtbaar waren

 

VI.

Je mag niets zwarts denken, die afslag niet nemen met je brein
ik denk duizend keer per dag aan zwart en probeer het woord
uit mij te trekken

Mijn geweten zegt dat ik niet na mag denken
negeer alles wat je doet twijfelen
ik denk duizend keer per dag aan zwart
de voetballer uit Guadeloupe houdt van Nederlands eten
hij zegt: ‘Nasi goreng, roti, erwtensoep’

Ik ben een land en een land dat ertoe doet, en, nee, ik ben niet op vakantie
dat vliegtuig komt niet van de grond
er is geen stewardess aan wie ik kan vragen hoe lang dit nog moet duren
hoe lang ik nog moet luisteren naar de Lotto-reclames
ik zit vast tussen ruimte en grond
een dode ruimte, een onbevattelijke situatie
een deur die nergens toe leidt maar wel, werkelijk, constant, opengaat


Gepost in: poëzie op 2019-01-25

Door Jonathan Griffioen & Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Confrontaties is haar debuutroman.


Ook van Jonathan Griffioen

Voorpublicatie: poëzie van Jonathan Griffioen uit nieuwe bundel

Binnenkort verschijnt de bundel Gedichten met een mazda 626 van Jonathan Griffioen. In Gedichten met een mazda 626 staat, behalve de mazda 626, de lichamelijk en psychisch slopende zoektocht naar het onbewuste centraal. De verteller krijgt medicatie voorgeschreven die hem 's nachts wakker houdt. In een van die nachten tussen slapen en waken in ziet de verteller zijn dode vriend Jimmy – een internetdealer – terug. Hij denkt dat hij de plek waar Jimmy verblijft kan bereiken door veertig uur wakker te blijven. Soms lukt het.

Lees hier een voorpublicatie van drie gedichten uit deze (road)trip tussen slapen en waken in.
recente posts

Te dik

Te dik

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-19 in: current affairs
Avontuur

Avontuur

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-12 in: current affairs
INSPIRATIE

INSPIRATIE

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-03 in: faits divers
Gepost op: 2021-03-17 in: faits divers