Gesundheit und Soziales

Gesundheit und Soziales

Karolien Berkvens

Hij drukte op verzenden, schonk een glas Jack Daniel’s in en ging in bad liggen. Hij hield niet van whisky, de fles had hij cadeau gekregen, maar het was de sterkste drank die hij in huis had en sterke drank paste bij dit moment. Hij nam een slok. Het viel mee.

Hij dacht: de mens is niet gemaakt voor grote momenten, maar voor een heleboel kleintjes.

Op grote momenten ervoer je niets anders dan een dwingend gevoel dat je iets buitengewoons moest ervaren. Daarom dronk men dan maar sterke drank.

Zijn telefoon ging. Hij hoopte dat het ding van het aanrecht trilde en in duizend stukjes te pletter sloeg tegen de stenen keukenvloer. Hij haalde diep adem en liet zich onder water zakken. Als je iemand in gedachten ombrengt, ben je dan een moordenaar?

Natuurlijk niet.

Hij had iets verzonnen, opdat het geen waarheid werd. Heel simpel. Vorbeugen ist besser als heilen. Exact om vijf voor twaalf had hij dit bericht naar de harde kern van de vrijwilligers gestuurd:

Wat we vreesden is gebeurd. Syrische jongen (24) gestorven door koorts, kou, hartfalen. Zit nu in de ambulance. Ben er kapot van.

Vier maanden geleden was hij naar het terrein van het Landesamt für Gesundheit und Soziales gefietst en had zich gemeld bij het burgerinitiatief dat hulp bood daar waar de overheid het af liet weten. De eerste dagen verbijsterden de eindeloze rijen vluchtelingen, het gebrek aan water en eten, en de schamele medische voorzieningen hem, maar na twee weken maakte de verbijstering plaats voor woede. En met ieder uur dat hij ter plaatse was, groeide die woede.

Gesundheit und Soziales hadden aanvankelijk een bittere nasmaak, nu kon hij ze niet meer uitspreken zonder over zijn nek te gaan.

Hij kwam overeind, hapte naar adem. Ze belden hem nog steeds. Hij haalde zijn handen over zijn gezicht, greep naar zijn glas, dronk het in een teug leeg en kokhalsde. Politici, dacht hij, deden niets anders dan dingen verzinnen om aandacht te generen. Het water werd koud. Hij moest de tegels eens schoonmaken, nog beter zou het zijn om de complete badkamer weer eens grondig te poetsen.
Hij sloeg zijn armen om zijn knieën. Er was hem geen keus gelaten. De telefoon zweeg.

Om half zes ’s ochtends droogde hij zich af en kamde zijn haren. Hij sloeg zijn handdoek om zijn middel. Zijn handen waren rood, zijn lippen paarsig. Hij vergat het bad leeg te laten lopen.

Hij zette zich met Jack achter zijn bureau en opende zijn laptop. Helfer meldet Tot von Flüchtling. De woorden beukten hem in het gezicht. De politie had het bericht nog niet bevestigd.

 

Karolien Berkvens (1986) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en schreef enkele toneelstukken. In september 2015 verscheen haar debuutroman Karolien woont en werkt in Berlijn.


Gepost in: proza op 2016-03-06

Door Karolien Berkvens

Karolien Berkvens (1986) woont en werkt in Berlijn. In 2015 verscheen bij Lebowski haar lovend ontvangen debuutroman Het uur van Zimmerman. In 2018 schreef ze haar tweede roman, Zoon van Berlijn, een groots en ambitieus boek over onze tijd. 

Om de zoveel tijd bericht Karolien vanuit de Duitse metropool met korte verhalen, artikelen over Duitse literatuur en interviews met Duitstalige schrijvers.


Ook van Karolien Berkvens

Interview: Karolien Berkvens spreekt Sasha Marianna Salzmann over haar romandebuut 'Buiten mezelf'

Karolien Berkvens interviewde theaterschrijfster Sasha Marianna Salzmann (Wolgograd, 1985) over identiteit, familie en het vinden van je eigen stem in haar romandebuut Buiten mezelf
 


#unteilbar

Honderdduizenden mensen demonstreerden dit weekend in Berlijn tegen racisme, xenofobie en extreemrechts, iets waar Duitsland recentelijk steeds vaker mee te maken lijkt te hebben.  Lebowski-auteur Karolien Berkvens, woonachtig in Berlijn, was een van de velen. Hoe heeft zij de gigantische demonstratie ervaren?

 
recente posts