Heimweejihadist

Heimweejihadist

Erik Jan Harmens

De 29-jarige Victor Droste sloot zich vier jaar geleden aan bij de rebellen in Syrië. Droste komt uit Heeten, een dorpje in Salland. Tussen het vechten door schrijft de voormalige postbode op Facebook niet alleen over de heilige strijd, hij plaatst ook regelmatig foto’s uit Nederland, laatst nog van een Sallands beekje. In De Telegraaf zei Droste zijn moeder te missen. ‘En Salland,’ voegde hij toe. ‘Ik vond het altijd heerlijk om er met de fiets op uit te trekken. Hier in Syrië lukt dat niet. Het is tóch oorlogsgebied.’ 
 

Droste werd vanmorgen in De Telegraaf een ‘heimweejihadist’ genoemd. Ik bezocht de website van Heeten om meer te weten te komen over het dorp waar hij soms zo naar terugverlangt.

Op die website las ik een oproep van Lama Hasan, die twee jaar geleden vluchtte voor de oorlog uit Syrië en onderdak vond in Heeten. Ze loopt nu stage bij kapperszaak De Landstede in Zwolle. ‘Voor mijn opleiding ben ik op zoek naar vrouwelijke modellen om te oefenen,’ schrijft ze. ‘Voor de donderdagmiddag heb ik modellen nodig die met mij mee gaan naar Zwolle, ik oefen dan met knippen, wassen, föhnen. Daarnaast mag ik op vrijdag iemand meenemen naar kapsalon Schuurman in Raalte waar ik stage loop en oefen met föhnen en verven. De knipbeurten, föhnen en verven e.d. zijn gratis. Mocht je mij willen helpen, dan graag een mailtje sturen naar hasanlama2015@gmail.com.’

Salland verloor een heimweejihadist, maar kreeg er een energieke kapper-in-de-dop voor terug. Ik ben benieuwd of Lama Hasan nu ook foto’s maakt van Sallandse beekjes. En of ze er inmiddels net zo graag met de fiets op uittrekt als Victor Droste. In Syrië kon ze dat niet. Het was tóch oorlogsgebied.  


Deze week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de heimwee van een jihadi naar een Sallands beekje. Luister hier terug.


Gepost in: proza op 2017-03-24

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Gepost op: 2020-02-26 in: current affairs
Licht

Licht

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-26 in: faits divers