Hello, goodbye

Hello, goodbye

Erik Jan Harmens

Volgende week dinsdag, voorafgaand aan de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italië, krijgt voetballer Clarence Seedorf negen jaar na zijn laatste wedstrijd alsnog zijn officiële afscheid. 
 

Ik ben daar tegen, niet omdat ik een van Nederlands grootste voetballers zijn feestje niet gun, maar omdat ik het helemaal gehad heb met afscheid nemen. Ik wil nu wel weer eens iemand verwelkomen, in plaats van uitzwaaien. Er gaan alleen maar mensen weg. Ik wil niet vieren dat iemand er was, maar dat iemand er is. 

Laten we voorafgaand aan de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italië met z’n allen vieren dat Georginio Wijnaldum op vrijdag 2 september 2011 zijn interlanddebuut maakte. Dat hij in de 86e minuut inviel en in de 90ste minuut, vier minuten later dus en net voor het einde van de wedstrijd, zijn eerste goal maakte. 

Laten we vieren dat Georginio Wijnaldum nog niet weggaat. Dat ie er staat en liefst ook nog ene pepernoot raakt. Dat zeggen we als iemand slecht voetbalt: hij raakte geen ene pepernoot. Maar Georginio Wijnaldum raakt meestal wel ene pepernoot. En doet hij dat niet, dan hijsen we ‘m alsnog op de schouders. Gewoon, omdat hij ademhaalt. 

En morgen vieren we dat iemand anders bestaat en niet weggaat. Bijvoorbeeld Pieter van der Wielen. Die zit gewoon in Hilversum het radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ te presenteren. Zijn eerste uitzending was drie-jaar-en-nog-wat geleden. Niet precies drie jaar geleden. We vieren geen jubileum of zo. We vieren zomaar


Deze week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over niet vieren dat iemand gaat, maar vieren dat iemand bestaat. Luister hier terug (vanaf 1:45:00).


Gepost in: proza op 2017-03-21

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Gepost op: 2020-04-03 in: current affairs
Hoop

Hoop

Jonah Falke
Gepost op: 2020-04-01 in: faits divers