Het beste van 2017: eindejaarslijstjes van Lebowski-auteurs

Het beste van 2017: eindejaarslijstjes van Lebowski-auteurs

Susan Smit & Joost Vandecasteele & Tim Foncke & Jonah Falke & Antoinette Beumer

Ook wij van Lebowski zijn suckers voor eindejaarslijstjes. Omdat er al genoeg boekenlijstjes verschijnen, geven deze tien auteurs top 3's van al het andere (en vooruit, er staat ook één boekenlijstje bij). Zie hier, het beste uit 2017 van Lebowski-auteurs!
 

Martijn Haas: Top 5 Marktplaats-aankopen

1. Draagbare kattenbak
2. 'Warschau Pact'-dressoir
3. Kledingkast van ene 'Harry'
4. Geborduurd Bob de Bouwer-lijstje
5. Miniatuur-theeservies

Martijn Haas schreef met Vico Olling De Kouwe Ouwe.
 

Erik Jan Harmens: Tosti Top 3

Op 3: de tosti kaas. Niks mis mee, je kunt er weinig aan verpesten. Dubbele boterham, boter en belegen kaas ertussen en dan niet te lang in het tosti-ijzer, maar ook niet te kort. Het is altijd een beetje zoeken naar de balans. 

Op 2: ik eet geen vlees, dus wordt het een variatie op de tosti op 3, alleen smeer ik nu pesto over de kaas en schuif er twee schijfjes tomaat tussen. Ik noem dit: de Tosti Mario, omdat pesto uit Italië komt en Mario in Nederland als een typisch Italiaanse naam wordt beschouwd, al is dat onzin want in de top-50 van populaire jongensnamen in Italië komt 'Mario' niet voor. ('Francesco' staat op 1, maar Tosti Francesco klinkt toch minder gelikt)

En op 1: weet je wat het is, ik éét zelden tosti's. Als het er twee in een jaar zijn is het veel. Wel val ik op vrouwen die een tosti voor me klaarmaken. En dat ze dan vragen: wil je er ketchup bij? En dat ik dan heel verontwaardigd reageer: 'KETCHUP? VROEG JE NOU SERIEUS OF IK KETCHUP BIJ MIJN TOSTI WILDE?!' En dan even een stilte laten vallen en antwoorden: 'Ja, graag. Hè lekker, ketchup'. 

Erik Jan Harmens schreef o.a. Hallo muur en Pauwl.
 

Tim Foncke: Top 3 cd's

1. Jason Isbell and the 400 Unit - The Nashville Sound
2. The War On Drugs - A Deeper Understanding
3. John Moreland - Big Bad Luv
 

Tim Foncke: Top 3 boeken

1. Donald Ray Pollock - De hemelse tafel
2. Joost Swarte - New York Boek
3. Joost Vandecasteele & Jeroen Los - Bella

Tim Foncke schreef God is klein geschapen.
 

Joost Vandecasteele: Top 3 dingen waar ik jaloers op ben/die ik zelf had willen maken

1. De game 'What remains of Edith Finch'
2. Het boek 'I hate the internet'
3. De comic book-reeks 'Kill or be killed"

Joost Vandecasteele schreef Generatie B, Jungle en Bella.
 

Antoinette Beumer: Top 3 Engelstalige podcasts in de categorie human interest

1.  Love and Radio. Non-fictieverhalen over personen en/of situaties die totaal anders zijn dan je eerst denkt. 
2. Sincerely X. Ted-lezingen van mensen die anoniem wensen te blijven. 
3. Terrible, thank you for asking. Een serie over mensen die eerlijk vertellen hoe slecht het met ze gaat. 

Check een uitgebreide lijst met podcasttips van Antoinette Beumer hier. In januari verschijnt haar debuut Mijn vader is een vliegtuig.
 

Jonah Falke: Top 3 Netflix-series die beter zijn dan je denkt

Op het eerste gezicht leken ze me allen onuitstaanbare, onaangename of zelfs afstotelijke mensen. Een irritante acteur, een viespeuk en een aandachtsgeile zangeres. Maar: ze zijn beter dan je denkt.

1. Jim & Andy
2. Voyeur (al is het boek echt veel beter!)
3. Gaga: Five Foot Two

Jonah Falke schreef Bontebrug.
 

Susan Smit: Top 3 woorden die in 2018 moeten worden gerehabiliteerd

1. Dikwijls
2. Mieters
3. Grutjes (Ook wel: Grote grutjes)

Susan Smit schreef o.a. De eerste vrouw en Hotel Hartzeer.
 

Vico Olling: De drie mooiste autoritten van 2017

1. De rit van Amsterdam naar Parijs met co-auteur van De Kouwe Ouwe Martijn Haas. We waren op weg om Christian B. te interviewen. B. is een gangster die nooit met de politie heeft gesproken, die nooit met journalisten heeft gesproken en die dertig jaar bevriend was met Stanley Hillis, aka de Kouwe Ouwe. Over Hillis en zijn vriendschap heeft hij vervolgens met ons drie uur zitten praten op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs. Toen we terugreden in het donker draaiden we The Good The Bad And The Queen

2. De rit van mijn woonplaats Hilversum naar Amsterdam, naar café De Omval, waar de presentatie van het boek De Kouwe Ouwe plaatsvond. Er zouden wat misdaadjournalisten komen,  wat (ex-)criminelen, wat advocaten en wat (ex-)politieagenten. Een explosieve combinatie, maar de presentatie van De Kouwe Ouwe 'really tied the room together', zoals The Dude zou zeggen.  

3. De rit in de taxi vanaf de Westergasfabriek naar mijn woonplaats Hilversum. Het was om een uur of één toen ik terug reed. Martijn Haas en ik hadden net de opnames achter de rug van Jinek waar we spraken over ons boek, over onze zoektocht naar die mysterieuze Stanley Hillis en over zijn gewelddadige dood. Ik zat op de achterbank en volgde met mijn ogen de lantaarnpalen waar we aan voorbij zoefden op de A1. 
 

Bregje Bleeker: 3x heerlijk eten in Amsterdam zonder te reserveren

Ja, alledrie in Amsterdam Noord... waar anders?

1. FC Hyena, Aambeeldstraat 24. FC Hyena is een arthouse-bioscoop én een restaurant met een fabelachtige houtoven. Gepofte zoete aardappel met hangop, of burrata met witlof, linzen en vijgen: vooral de vegetarische gerechten zijn bijzonder. En juist omdat je niet kunt reserveren is er bijna altijd plek: soms direct, anders na een klein kwartiertje wachten.
2. Stroop, Meteorenweg 272. Altijd plek is bij Stroop een breed begrip: behalve plek aan een tafel is er hier ook vrijwel altijd een (gratis!) parkeerplek. Stroop ligt een eindje weg, maar toch nog net binnen de ring. Groot terras. Biologische pannenkoeken. Dagmenu, soms met varkensvlees afkomstig van schattige knorretjes uit de wei naast het terras.... Veel soorten biertjes. 
3. Het Houtskooltje, Johan van Hasseltweg 118. Bijna bovenop de rotonde Meeuwenlaan, in een grijs bedrijfspand in het nog niet zo ontwikkelde en zeker in deze tijd van het jaar wat desolate Hamerstraatkwartier. Maar: binnen is het warm en eet je simpel, kruidig, niet duur, wel overheerlijk.

Bregje Bleeker schreef De Walrus.
 

Sabine van den Berg: Top 3 vleesvervangers

1. Vegetarische gemarineerde filet van Jumbo Veggie Chef
2. Blokjes tempeh ketjap van Albert Heijn
3. Biologische groente croquet van Kwekkeboom, verkrijgbaar bij de betere snackbar

Sabine van den Berg schreef Zien Horen Zwijgen.
 

Elly Biesters: Drie woorden uit het Heerewaards dialect die het boek Ongemakkelijke mensen niet haalden 

1. Akketaant: accountant. Ofwel hoge geleerde. Heel hoog.
2. Broezen: borrelen, in de negatieve zin des woords: De warme worst was taai. Die had immers uren liggen broezen. 
3. Knorzel: spek. En dan vooral die witte dingen daarin, dat zeen (ook een mooi woord).

Elly Biesters schreef Ongemakkelijke mensen. Luister ook naar de podcast over dit boek.
 

Elke Geurts: Top 3 top 1's

1. De plek waar ik het meeste koffiedronk, werkte en mensen ontmoette: Lloyd Hotel.
2. Het woord waar ik het langst over heb nagedacht: Onthutsend.
3. De beste kant-en-klare maaltijd koop je bij Stach-Food.

Elke Geurts schreef Ik nog wel van jou. Luister ook naar de podcast over dit boek.


Gepost in: current affairs op 2017-12-29

Door Susan Smit & Joost Vandecasteele & Tim Foncke & Jonah Falke & Antoinette Beumer

Schrijver, scenarist en komiek Joost Vandecasteele (1979) gelooft heilig in de kracht van mengvormen. Zo werkt hij momenteel samen met Happy Volcano aan een literaire game en wordt zijn eerste boek, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, omgevormd tot een televisiereeks door de bekroonde filmregisseur Pieter Van Hees. In 2016 verscheen de roman Jungle bij Lebowski. Bella is zijn zesde boek.

Ex-komiek Tim Foncke (Aalst, 1978) schreef De geachten (briefroman) en Het leven is goed als je niet deelneemt (verzamelde brieven 2009-2011) en werkt als tekstschrijver voor diverse tv-programma’s. Hij tourde samen met Herman Brusselmans door Vlaanderen met het programma God is klein geschapen. Zijn laatste roman verscheen onder dezelfde titel.

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.

Antoinette Beumer (1962) is de regisseur van succesvolle films als De gelukkige huisvrouwLoft, Jackie en SoofMijn vader is een vliegtuig is haar debuutroman.


Ook van Susan Smit

Lebowski blikt terug #2: 2020 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Jan van Mersbergen, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Hans Theys, Erik Brus, Hans Faber, Pepijn Keppel, Martijn Simons, Tim Foncke en Ansuya Spreksel.


Voorpublicatie 'Tropenbruid' van Susan Smit

Aanstaande woensdag verschijnt Tropenbruid, de nieuwe roman van Susan Smit. Tropenbruid vertelt het verhaal van het weesmeisje Anna die droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden.

Tropenbruid is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis. Lees hier, op het Lebowski Blog, alvast een fragment. Vergeet ook niet de nieuwe aflevering van Lopen met Lebowski te luisteren, waar Susan Smit in gesprek gaat met redacteur Jasper Henderson over haar boek, terwijl ze door het voormalig Burgerweeshuis in het Amsterdam Museum dwalen. 

 

*** 
recente posts

Mijn linkerarm

Mijn linkerarm

Elke Geurts
Gepost op: 2021-05-25 in: current affairs
Liefdesverdriet

Liefdesverdriet

Elke Geurts
Gepost op: 2021-05-17 in: current affairs
Aftelklok

Aftelklok

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-26 in: current affairs
Te dik

Te dik

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-19 in: current affairs