Het tegenovergestelde van een lachband

Het tegenovergestelde van een lachband

Erik Jan Harmens

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.

Vannacht kon ik de slaap niet vatten. Sowieso zit ik net na het voorlezen van mijn column bij Nooit meer slapen vol adrenaline, als ik echt mijn best heb gedaan is mijn rug zelfs helemaal bezweet. Dat heb ik niet bij een normaal radio-optreden, maar ik heb nu maar een paar minuten en praat via de mobiele telefoon een zwart gat in, in plaats van dat ik tegenover de interviewer zit en kan zien of hij echt luistert, of dat hij terwijl ik praat een sudoku aan het oplossen is. Niet dat ik denk dat Pieter van der Wielen terwijl ik dit verhaal voorlees een sudoku aan het oplossen is, ik betwijfel zelfs of hij uberhaupt van sudoku's houdt, maar alleen al het beeld is genoeg om me van mijn stuk te brengen.

Toen ik vannacht toch even wegdommelde had ik een hele korte droom waarin ik premier van Nederland was en me het hemd van het lijf werd gevraagd over memo's waar ik geen herinnering aan had. Steeds als ik dat zei, dat ik aan het bestaan van die memo's geen herinnering had, klonk hoongelach, het tegenovergestelde van een lachband. Intussen bleef ik vrolijk kijken, omdat mijn communicatieadviseur had gezegd dat een leider optimisme moet uitstralen, ook als er helemaal geen reden tot optimisme is.

Ik herinner me ineens een beeld van overlevenden van de zeebeving in Japan, zeven jaar geleden. De mensen waren alles kwijt en keken vrolijk. Naki warai no takuhatsu, heet dat. Lachen door de tranen heen. Vanuit die optiek had de communicatieadviseur uit mijn hazeslaapje vannacht toch wel een punt. En met die gedachte sliep ik dan ook in, hahaha, was het maar waar: Erik Jan Harmens staarde nog urenlang de nacht in, onnodig waakzaam, als een laatst overgebleven soldaat.

 

Lees en luister hier alle dagsluitingen van Erik Jan Harmens terug.


Gepost in: current affairs op 2018-04-30

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs
Normaal?

Normaal?

Elke Geurts
Gepost op: 2020-07-01 in: faits divers