Hoekje

Hoekje

Erik Jan Harmens

Vandaag is het vijfentwintig jaar en één dag geleden dat Freddie Mercury vanaf zijn ziekbed via een persbericht wereldkundig maakte dat hij aids had. 

Een dag later overleed hij. Op zich had hij een paar maanden daarvoor al wel een tipje van de sluier opgelicht in het liedje ‘The show must go on’, met daarin de zinsnede: ‘I'll soon be turning around the corner now.’

Ik was de afgelopen tijd zelf ook even bang dat ik het hoekje om zou gaan, want ik had letterlijk last van een brok in mijn keel. Als ik slikte voelde ik dat er iets zat. Al googelend kwam ik erachter dat dat opgehoopt slijm, een goedaardig poliepje of een tumor kon zijn.

Omdat ik totaal geen hypochonder ben en bovendien het zonnetje in huis, sloot ik dat laatste uit. Helaas is het wel zo dat als je uitsluit dat je een tumor in je keel hebt, je toch aan een tumor in je keel denkt. Vanmiddag schoof een kno-arts daarom een flexibele nasofaryngoscoop mijn linkerneusgat in.

Ik heb het uitspreken van het woord ‘nasofaryngoscoop’ inderdaad even geoefend, net als de voetbalcommentator die voor hij verslag doet van de wedstrijd Krymteplitsja Molodizjne tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, die clubnamen even op zich laat inwerken.

Een flexibele nasofaryngoscoop is een dunne buis (godzijdank geen dikke) die door je neus wordt geleid met aan de dokters kant een camera, waarmee hij de binnenkant van mijn neus, mijn keel en mijn stembanden kon bekijken. Nergens een tumor. Niet eens een goedaardig poliepje. Wel opgehoopt slijm, dat vanzelf weer verdwijnt. 

Gelukkig ben ik geen hypochonder, anders had ik de afgelopen weken met Freddie Mercury meegezongen: ‘I'll soon be turning around the corner now.’

Mijn show is nog niet voorbij.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de vierde, over Freddie Mercury en de flexibele nasofaryngoscoop.


Gepost in: proza op 2016-11-25

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts