Homo's en honden

Homo's en honden

Erik Jan Harmens

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.

Er was deze week enige ophef ontstaan omdat Schaken in zijn recent verschenen autobiografie, met de poëtische titel 'Einde aan de bullshit', over collega-voetballers die uit de kast waren gekomen had geschreven: "Ik omarm het niet, ik distantieer me ervan. Ik neem afstand omdat ik er liever niet mee word geassocieerd."

 

In het AD legt Schaken nu uit wat hij eigenlijk bedoelt met dat wat woord distantiëren, hij zegt: "Daarmee bedoel ik dat ik die jongens er niet mee heb geconfronteerd. Ik heb gedaan alsof de informatie die ik over hen had gekregen niet bij me binnengekomen was.’’

 

Mijn hond doet ook vaak alsof informatie niet bij haar is binnengekomen. Als ik mijn dekbed uitspreid over de vloer en mijn handen in de verste hoeken van een binnenstebuiten gekeerd laken steek, met de bedoeling daarmee het dekbed aan de twee onderste punten vast te grijpen om vervolgens de boel weer buitenstebinnen te draaien, zit ze met haar dikke reet op dat dekbed en kijkt ze alle kanten op behalve de mijne. Spreek ik haar vervolgens in de derde persoon zangerig toe met de woorden: 'Baasje wil even dekbed verschonen, ja, baasje wil even dekbed verschonen', dan distantieert ze zich daarvan. Ik word er geen hondenfoob van, want ik heb honden in mijn naaste omgeving, maar ik neem wel afstand, omdat ik echt even niet met 'r wil worden geassocieerd.

 

Erik Jan Harmens

 

Afgelopen week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Vrijdagnacht ging het over homo's en honden. 


Gepost in: current affairs op 2017-12-04

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Gepost op: 2020-03-28 in: current affairs
Gepost op: 2020-03-27 in: current affairs
Fout in de coronacrisis

Fout in de coronacrisis

Steven de Jong
Gepost op: 2020-03-26 in: current affairs