Ik ga voor nul

Ik ga voor nul

Erik Jan Harmens

Ik stemde bij de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen GroenLinks. Dat maakt mij volgens de voorpagina van De Telegraaf vanmorgen een ‘milieuhippie’ en een ‘pacifistische geitewollensok’. Klopt als een bus: ik was een van de laatste dienstweigeraars van Nederland, gooi mijn batterijen niet bij het gft-afval en heb een rekening bij een duurzame bank.
 

Die duurzame bank mailde me gisteren over een ‘aanpassing’ van m’n spaarrente. Die ‘wijzigt’ van 0,1 procent naar 0,0 procent. Bedroefd was ik er niet om, ik heb wel iets met 0 procent. Het is zo lekker duidelijk.

Eén glas wijn per dag drinken kan ik niet, de eerste slok smaakt naar meer. Daarom drink ik 0 procent alcohol. Ik kan ook niet af en toe voor de gezelligheid een sigaretje roken. Ik rook er vijftig per dag of nul. Van vijftig per dag ga je dood, dus: nul.

0,1 procent rente over je spaargeld veronderstelt een soort van rendement, maar het is zo weinig dat het verwaarloosbaar is. Dan liever niks. Niks is overzichtelijk.

Ik heb op zich thuis wel internet, alleen zo slecht dat alles hapert. Mijn provider wil het woord storing niet in de mond nemen, want - begin quote - ‘u hééft internet. Alleen is de snelheid niet zoals u die van ons mag verwachten’ - einde quote.

Je hebt er niks aan, net als een auto die alleen in zijn 1 kan. Of een kraan die niet stroomt, enkel druppelt. Of een lange verkering die nog wat napruttelt. Maak die nou maar uit, want dan heb je niks, nul, nada, en alles, alles, álles wat daarna komt is sowieso méér! Ge-ga-ran-deerd! Ik ga 100 procent voor nul!

 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de waarde van nul. Luister hier terug.


Gepost in: proza op 2017-03-23

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Gepost op: 2020-02-26 in: current affairs
Licht

Licht

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-26 in: faits divers