Ik heb geleefd #2. Freek (72): ‘Koningin Beatrix wilde mijn witte wijn wat droger’

Ik heb geleefd #2. Freek (72): ‘Koningin Beatrix wilde mijn witte wijn wat droger’

Annemarie Haverkamp

IK HEB GELEEFD. Lebowski-auteur Annemarie Haverkamp praat voor het AD wekelijks met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Deze tweede aflevering: Freek Verhoeven had niet gedacht dat hij ooit wijnboer zou worden.

 

 

Of hij nog wijn drinkt. "Ik heb het gisteravond geprobeerd, de fles staat nog op tafel. Niet lekker, mijn smaak is veranderd. Dat is niet erg. Het is een mooi feest geweest."

 

Vanuit zijn woonkamer kijkt Freek Verhoeven (72) uit op de wijngaard. Geel blad, volle trossen. Het is oktober en dus oogsttijd. 2018 belooft een goed jaar te worden.
Zijn wijnmaker zal er mooie wijnen van brouwen. Zelf bemoeit hij zich niet meer met het proces. Alleen de financiën moet hij nog overdragen, dan is alles rond. "Ik was net begonnen taken af te stoten naar mijn opvolger, en toen werd ik ziek."


In december werd alvleesklierkanker geconstateerd. Onbehandelbaar. De laatste weken gaat hij hard achteruit. Hij is moe, de kracht verdwijnt uit zijn handen. Vijf glazen liet hij laatst vallen in vier minuten. Maar zijn alpinopet staat nog altijd fier op zijn hoofd.

 

'Volg je hart en benut je kansen. Geloof erin en het komt goed'

 

 

Goudmijntje

Op zijn telefoon laat hij foto’s zien van de allereerste aanplant in 2001. Sprieterige druivenstokjes op een kale heuvel. "Een oud-collega had tegen me gezegd: die grond van jou is ideaal voor wijnbouw." Zo begon hij de eerste wijngaard van Groesbeek. Later bleek dat hij op een goudmijntje zat. Er zat löss in de bodem, uiterst geschikt voor het verbouwen van druiven.

 

Toch was het nooit zijn bedoeling geld te verdienen met Wijnhoeve De Colonjes. Verhoeven - in zijn jonge jaren speelde hij in het eerste van RKC Waalwijk - was immers een bierdrinker. "De wijngaard was bedoeld als hobby. Ik verzamelde wat vrijwilligers die wilden helpen met snoeien en plukken. Aan het eind van de rit ging iedereen met een fles wijn naar huis, dat vonden we leuk."

 

Het werd serieus toen hij in 2003 een fles Regent instuurde voor de wedstrijd ‘Beste wijn van Nederland’. "Er waren mensen die dachten dat ik de boel belazerde. Dat ik Bordeaux had overgegoten en op de flessen een eigen etiket had geplakt. Toen werd ik zo kwaad. Ik dacht: ik zal jullie eens wat laten zien."

 

Priesterschap

Verhoeven volgde een academische wijnopleiding in Duitsland, breidde zijn wijngaard uit, plantte nieuwe rassen aan en ging samenwerken met boeren in de regio. Wie land had, kon op de glooiende heuvels bij Nijmegen druiven verbouwen. Hij zou er wijn van maken. Zo toverde hij Groesbeek om in een klein Bourgogne met een expertisecentrum voor wijn en de beste wijnen van het land. "Ik ben een sportman hè, dat competitieve krijg je er nooit uit."

 

Na zijn vroegtijdig beëindigde voetbalcarrière was hij 26 jaar docent op het sportcentrum van de Nijmeegse universiteit. Verhoeven had toen al een loopbaan bij de luchtmacht en een opleiding aan het seminarie achter de rug. "Als oudste van acht in een Brabantse boerenfamilielag het in de lijn der verwachting dat ik priester werd, maar het paste niet bij me."

 

Het is juist die veelheid aan ervaringen waar hij in deze laatste fase tevreden op terugkijkt. De zeilkampen met studenten, het krachthonk voor zijn roeiers dat hij opzette, met halters gemaakt van gasleidingen.

 

"Je moet je hart volgen." Hier spreekt de coach Verhoeven. "En kansen benutten. Geloof erin. Geloof erin en het komt goed."

 

Koningin

Koningin Beatrix liet zijn rode wijn ooit aanrukken bij een staatsbezoek van de president van Chili. Haar intendant bestelde een aantal flessen bij De Colonjes. "Ik zei hem dat ik ook een lekkere witte had, een Cabernet Blanc die internationaal goud had gewonnen. Of ze die ook wilde proeven. Later hoorde ik dat ze de witte lekker vond, maar hem liever wat droger had. Het jaar daarop, in 2009, heb ik daarom minder restsuikers gebruikt. Mijn trouwe klanten vonden dat niets. ‘Wa hedde gij een zoere wien gemaakt.’ Ik zei ‘ja maar de koningin wilde hem wat droger’. Met die wijn bleef ik een beetje zitten."

 

Freek Verhoeven méént het als hij zegt dat het een mooi feest is geweest. Zo komt het ook op zijn bidprentje te staan. Vijf kinderen laat hij na, en zijn vrouw Anita. "Dankzij haar werd De Colonjes een biologische wijnhoeve. Zij is kinderarts, ze moet niets hebben van gif. Ik heb in wijngaarden gestaan die blauw uitsloegen van de rotzooi. Dat wilde ze absoluut niet."

 

Zoals hij in zijn leven nooit ergens bang voor was, heeft hij nu ook geen angst voor de dood. En nee, hij heeft niet afgedwongen dat er wijn wordt geschonken tijdens zijn uitvaart. Een lachje vanonder zijn zwarte alpino. "Zo dictatoriaal ben ik niet."

 

Freek Verhoeven overleed maandag 15 oktober 2018. Zaterdag 20 oktober was er een afscheidsbijeenkomst. Mét wijn.


Gepost in: current affairs op 2018-11-20

Door Annemarie Haverkamp

Annemarie Haverkamp is schrijver, journalist voor onder meer AD, NRC en LINDA en hoofdredacteur van het universiteitsblad Vox. Ze heeft een vaste column in De Gelderlander over haar ernstig gehandicapte zoon Job, en een interviewreeks voor het AD met mensen die weten dat ze binnenkort komen te overlijden. In maart verschijnt haar fictiedebuut bij Lebowski Publishers.


Ook van Annemarie Haverkamp

Ik heb geleefd #64: Na zijn hartinfarct kreeg Berend kanker: 'Nu gaat het eigenlijk heel goed'

Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Berend van Hoord (72) kreeg na zijn hartinfarct de diagnose beenmergkanker. Dat houdt hem niet tegen volop te genieten van het leven. 'Ik heb een engeltje op mijn schouder gehad.' Berend grapt dat Petrus hem aan de hemelpoort heeft teruggestuurd. 'Het was mijn tijd nog niet.' 


Ik heb geleefd #63: Henk (73) heeft longkanker: ‘Ik wilde niet weer ziek worden van een nieuwe chemokuur’

Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Henk van Lee (73) zou straks in de hemel graag eens met Elvis Presley een pintje drinken. Of met Jim Reeves. Gewoon op z’n Brabants ouwehoeren over hoe die sterren nou begonnen zijn. En, in het geval van Elvis, waar het misging.
recente posts

Gepost op: 2020-05-29 in: current affairs
Verkiezingen

Verkiezingen

Jonah Falke
Gepost op: 2020-05-28 in: faits divers
Vrij

Vrij

Elke Geurts
Gepost op: 2020-05-26 in: faits divers