Incidenten

Incidenten

Erik Jan Harmens

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over de erfgenamen van Van Dale.

 

Ik verblijf een maand in Sluis om een boek af te schrijven. Met dank aan de gemeente en ook Stichting Johan Hendrik Van Dale, genoemd naar de grondlegger van het woordenboek, die hier in 1828 is geboren en al op 44-jarige leeftijd aan de pokken is overleden.

Het schrijven van een woordenboek noemde Johan Hendrik 'een ondankbaar en verdrietig werk'. In zijn eerste lexicografische exercitie had hij weliswaar veel woorden kunnen opnemen, maar er was nog veel meer dat, begin citaat, 'men vergeten heeft, dat de aandacht ontsnapt is en alzoo onverbeterd is gebleven', einde citaat.

Wat de ambitieuze Van Dale niet wist was dat de door hem aangestoken fakkel door anderen zou worden overgenomen, vandaag de dag door Ton den Boon. Deze hoofdredacteur beantwoordt in dagblad Trouw regelmatig lezersbrieven over semantische vraagstukken.

Vorige week moest het woord 'incidentbestrijders' het ontgelden, na berichtgeving in de krant betreffende een zelfmoord op het spoor.  Het incident was al gebeurd, luidde de klacht, er viel toch niets meer te bestrijden, alleen nog op te ruimen. Den Boon antwoordde dat hulpdiensten incidenten én de gevolgen ervan oplossen, dat het takenpakket van incidentenbestrijders dus inderdaad breder is dan het woord strikt genomen suggereert.

Ik vind 'incidentenbestrijder' een heel fijn woord. Ik voorvoel dat het woord incident kan staan voor iets heel ergs en omarm het gekozen eufemisme. Zoals ik ook zo blij ben dat een zelfmoord op het spoor via de intercom botsing met een persoon wordt genoemd. Ik vind dat een van de meest liefdevolle verbloemingen die ik ken. Hier in Sluis kun je als persoon overigens niet met een trein botsen, want in Zeeuws-Vlaanderen ligt geen spoor. Maar goed, hier hebben ze weer andere incidenten. 

 

Lees en luister hier alle dagsluitingen van Erik Jan Harmens terug.


Gepost in: current affairs op 2018-04-24

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Femicide

Femicide

Jonah Falke
Gepost op: 2020-02-20 in: faits divers
Contactdier

Contactdier

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-19 in: faits divers