Jonah Falke bij Nooit meer slapen (3): Jungle

Jonah Falke bij Nooit meer slapen (3): Jungle

Jonah Falke

Afgelopen week publiceerde Vrij Nederland mijn verhaal over hoe het is om als vmbo’er in een hoogopgeleide, geëngageerde, linkse wereld te belanden. Om dit te illustreren: gisteravond gebruikte de presentator van dit programma, Pieter van der Wielen, het woord ‘autocratisch’. Ik had geen idee waar hij het over had.

In het artikel noemde ik het volkse café als verhelderend middel om erachter te komen dat progressieve waarden niet voor iedereen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de opwarming van de aarde of het genderneutrale toilet.

Naast de kroeg is er het klooster om de hoogopgeleide bubbel te doorbreken. Men is vaak zo heilig overtuigd van hun atheïsme, dat dit haast weer een religie lijkt. Deze zomer zal ik daarom een paar dagen het klooster ingaan, om meer over religie te leren, en zo de eenkennigheid voorlopig weer op afstand te houden.

De reacties op mijn artikel waren gemengd. Op Twitter vroeg iemand zich af waar ik last van had, en noemde me een stuk genetisch afval. Gelukkig, zo zei hij, is de schrijver nog jong, vergaat de aarde snel, dus veel zuurstof zal er voor hem niet overblijven. Dat was een fijne gedachte, aldus de twitteraar.

Daarnaast schreef cabaretier Andre Manuel op Facebook: ‘Mooi artikel in Vrij Nederland Jonah. Zit je al in het klooster? Dan kom ik je graag even misbruiken.’

Deze week heeft paus Franciscus een brief geschreven aan het Volk van God, waarin hij bepleit dat misbruik een misdaad is. Het is geen nieuws dat misbruik een misdaad is.

Na zijn verkiezing in 2013 wilde Franciscus een progressievere kerk, met meer aandacht voor de onderkant van de samenleving. Je zou het vooruitgang kunnen noemen. Daklozen kregen van hem bijvoorbeeld een douche of een kaartje voor het circus. Maar ondanks dat vrolijke gedrag verplicht de Paus kerkbestuurders nog niet om informatie omtrent misbruik te melden bij justitie.

De wereld is een jungle. Alles loopt door elkaar, van hoog- tot laagopgeleid, gelovig tot ongelovig, slachtoffer tot dader. Met een kaartje voor het circus kun je even naar getemde dieren kijken, maar vervolgens moet je weer naar buiten, de jungle in.

*
Jonah Falke schrijft 20 t/m 24 augustus voor VPRO's Nooit meer slapen stukjes over de dag die was. Je kunt de column ook terugluisteren.


Gepost in: current affairs op 2018-08-23

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Femicide

Jonah Falke schreef deze week over een schreeuwende man die hem ontwaakte uit zijn dromen en over vrouwenhaat in Mexico. 


Suriname

Jonah Falke schreef deze week over de reis die hij naar Suriname heeft gepland en de rommel, veiligheid en eenzaamheid die hij tegenkomt in het dagelijks leven. 
recente posts