Kikker (Jeroen Blankert)

Kikker (Jeroen Blankert)

Gastbijdrage

Vrouwelijke kikkers vinden de lokroep van mannetjes die in de stad leven aantrekkelijker dan die van mannetjes uit bossen. Dat komt doordat de stedelijke kikkers zich een complexere – en daardoor sexyer – lokroep kunnen permitteren. In de stad luisteren er minder roofdieren mee. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van evolutiebioloog Wouter Halfwerk van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De lokroep van de Midden-Amerikaanse mannetjeskikkers is in de stad mooier, leuker en complexer dan die van hun soortgenoten die in de bossen wonen. Dat komt doordat het in het bos stiller en daardoor gevaarlijker is. Ze willen graag vouwtjes lokken met hun gekwaak, maar ze moeten voorzichtig zijn. Ook de woudreiger staat op de loer, dus zodra zo'n dier daar een dikke keel opzet en, bij wijze van spreken, hoog van de toren gaat blazen, dan komt direct die smerige roofvogel aangevlogen en die vreet de schreeuwlelijk met huid en haar op. Moet hij ook maar niet zo zitten pochen! Maar in de stad, daar is heel veel herrie. De reiger is misschien stokdoof geworden of kan door de kakofonie niet meer horen of iets nou een kikker, een mompelende oude man of iemand met een schuiftrompet is. Dus die kikker wordt onvoorzichtig. Hij voegt toontjes toe aan zijn lokroep. Riedeltjes en versieringen. Die dameskikkers vinden het te gek. Eindelijk eens iets anders! 

Het is net als op platteland. In de dorpen spreekt men meestal monotoon en voorzichtig. 'Hoi' 'Hoi' 'Dus!' 'Seker!' 'Hoi' 'Ja, hoi', en zo gaat dat verder. Mensen houden zich in. Er zijn geen roofvogels die op de loer liggen om de dorpelingen op te vreten, maar er wordt geroddeld. Misschien is het ook genoeg, hoi en dus. Maar dan komt er zo'n figuur uit de stad opdagen, met flamboyante praatjes en een zwierige hoed. En ja, daar vallen ze natuurlijk voor, als kinderen voor de ijscokar. Iedereen wordt ingepakt, er wordt geroddeld, gehuild en er komt heibel van. 

Ondertussen maakt die stadskikker het steeds bonter. Totdat de mensen het horen, en denken 'Wat komt daar voor een gezang uit die vijver? Sirenen? Ik vind het eng! laat die die vijver dichtgooien, het park omploegen en bouw er snel een flatgebouw op!' En dan is het ook weer gedaan met die kikker en zijn prachtige liedjes. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, geldt in ieder geval voor de boskikker in de stad.


Gepost in: current affairs op 2018-12-19

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Schrijvers reflecteren op de tijd. Dit liveblog wordt regelmatig aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 


Vier Keti Koti met de mooiste romans over Suriname

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Daar wordt jaarlijks bij stilgestaan op de feestdag Keti Koti, te vertalen als 'Ketenen Gebroken'. Het is een belangrijk moment voor viering en herdenking, in Suriname én Nederland.

Dit jaar zijn alle publieke festiviteiten afgelast. Lebowski tipt daarom de mooiste boeken over Suriname. Daarin kun je - ook na vandaag - blijven lezen, herkennen en ontdekken.   
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs
Normaal?

Normaal?

Elke Geurts
Gepost op: 2020-07-01 in: faits divers