Knotwilg (Jeroen Blankert)

Knotwilg (Jeroen Blankert)

Gastbijdrage

Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws, maar wel vrij onbelangrijk nieuws.
 

Deze week: Brandende knotwilg Staalweg in Alphen volgens brandweer aangestoken. Dinsdagmiddag is de brandweer rond 17.15 uur uitgerukt voor een knotwilg die in de brand stond aan de Staalweg in Alphen aan den Rijn, die volgens de brandweer zeker is aangestoken. De wilg stond van binnenuit in de brand. De brandweer Woubrugge kwam ter plaatse om de boom te blussen. Het is niet bekend hoe groot de schade is van de brand.

Hoe diep gaan wij als mensheid nog zinken? Of komen dit soort dingen alleen in Alphen aan den Rijn voor? Alphen ligt natuurlijk wel precies in het hartje van de Randstad, en wat in Alphen gebeurt kan afstralen op alle omliggende steden en dorpen en daarmee op het gehele land, want wat in de Randstad gebeurt slaat onvermijdelijk, of we het nou leuk vinden of niet, ook over op de rest van het land. En dan nu maar hopen dat de gidslandfunctie van Nederland beperkt is, want anders brandt binnenkort de gehele wereld. In ieder geval iedere knotwilg. We hebben van de gekste en vreselijkste dingen gehoord, allerlei narigheid komt op grote schaal voor. Maar een alleenstaande eenzame onschuldige knotwilg in brand steken! Waarom? En dan nog van binnenuit! Wat een schoftenstreek!

Maar misschien is het een verkleumde landloper geweest, die na dagenlang vergeefs warmte zoekend bij woningen en boerderijen, en steeds smadelijk te zijn weggejaagd, uit arren moede zijn eigen noden boven die van de boom stelde, een holle knotwilg, alleen aan de rand van een landweg, door hem van binnen in brand te steken, zodat het voor hem onmisbare vuurtje niet uit zou waaien, en hij, zittend, vlakbij de boom, er zowat tegenaan, een beetje warmte kon krijgen, iets wat hij zo lang had ontbeerd, eigenlijk zijn hele leven, want zijn ouders waren zeer harteloze mensen die hem dan wel niet sloegen maar wel steeds volstrekt negeerden en samen onophoudelijk de verschrikkelijkste ruzie maakten. En hij zou met tranen van schaamte en dankbaarheid de brandende boom omklemmen. En misschien vatte hij zelfs vlam en vloog hij in brand. Eerst merkte hij het niet, want door de zeven lagen zwerverskleren bereikte het vuur nog niet zijn huid. En toen was het te laat en sprong hij brandend in de sloot, waarin hij langzaam door de blubber werd verzwolgen en zodoende nooit meer werd teruggevonden. Ja, misschien is het zo gegaan, en dan vinden we het niet zo erg dat die boom verbrand is. Geen wereldbrand, maar een tragisch incident. 

Jeroen Blankert is ex-drummer, kunstschilder en uitbater van cultureel café De Nieuwe Anita, waarvoor hij de laatste vijf jaar bijna iedere dag een korte wervende, grappige of diepzinnige tekst op Facebook schreef, ter lering en vermaak van de gasten. Nu inzake current affairs op het Lebowski Blog.


Gepost in: current affairs op 2019-03-13

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Schrijvers reflecteren op de tijd. Dit liveblog wordt regelmatig aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 


Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel #15

Auteur Mick Johan (40) en zijn redacteur Roel van Diepen (39) zouden gaan wandelen in 't Twiske boven Amsterdam om te praten over Micks nieuwe boek, liefde, leven en death metal in tijden van corona. Dat ging niet door vanwege infectiegevaar. Nu proberen ze hier hun leven met hun jonge gezinnen in afzondering aan elkaar te mansplainen. 
recente posts

Tragedie

Tragedie

Ivo Victoria
Gepost op: 2020-06-04 in: current affairs
Gepost op: 2020-06-04 in: current affairs
Toekomst

Toekomst

Jonah Falke
Gepost op: 2020-06-03 in: faits divers
Aanpassen

Aanpassen

Elke Geurts
Gepost op: 2020-06-02 in: faits divers