LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Gastbijdrage

Volg alle Lebowski-auteurs. Dagelijks aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 

 

Saskia Noort in de Volkskrant: ‘Mijn angst is als een octopus die non-stop op al mijn rode knoppen drukt’

3 april - Saskia Noort houdt ervan om zich te verbergen. Liefst op een eiland of in de stad. Hoe ervaart ze de huidige quarantaine? Een interview in de Volkskrant: ‘Mijn angst is als een octopus die non-stop op al mijn rode knoppen drukt.’

 

Sander Pleij in de Volkskrant over de verdieping die herhaling ons kant bieden

3 april - Mensen hebben anders contact nu. Brengen nieuwe technieken ze dichter bij elkaar, vraagt Sander Pleij zich af in dit essay in de Volkskrant. Om tot de conclusie te komen dat het niet het nieuwe is, maar juist de herhaling die iets wezenlijks toevoegt.

 

Tip van de redactie: 'Fluisterende stad', een poëtische ode aan Amsterdam in pauzestand van regisseur Jerom Fischer en stadsdichter Gershwin Bonevacia 

3 april - Regisseur Jerom Fischer en stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia brengen een poëtische ode aan Amsterdam in pauzestand. Check de video bij Het Parool.
 

Maaike Rijntjes over zorg en verantwoordelijkheid 

3 april - Filosofiestudente Maaike Rijntjes interviewde voor het coronanummer van de iFilosofie haar moeder (verpleegkundige) over de zorg voor en tijdens de coronacrisis: 'Je merkt pas hoe belangrijk een onderdeel van je lichaam is, als het niet meer werkt. En we zijn het gewend geraakt dat de zorg werkt.' Lees het artikel hier


Ivo Victoria schrijft voor De Morgen: 'Wanneer is het verlengen van een leven 'nodeloos'?' 

3 april - In zijn column 'Kleine Mirakels' denkt Ivo Victoria na over de grote keuzes die de coronacrisis met zich meebrengt. Ieder land gaat daar anders mee om. 'Wat is nu het 'beste'? Een heikele kwestie, waarop alleen een idioot een stellig antwoord geeft'. 


Tip van de redactie: 'Coronanummer' van de iFilosofie 

3 april - De iFilosofie, gewoonlijk een tijdschrift voor recensies van filosofieboeken, brengt een speciaal nummer uit gewijd aan de coronacrisis. De editie staat vol reflecties die de huidige crisis in nieuw licht plaatsen, met gedichten, filosofische literatuur of artikelen over - bijvoorbeeld - leren samenwerken als bijen. Lees deze gratis uitgave van de Internationale School voor Wijsbegeerte hier


Mick Johan verbetert je humeur met zijn Twitterdraadje over vogels

2 april - Mick Johan: 'Ik hou van vogels, ik kijk graag naar vogels, ze maken sick geluid en ik vind het niet normaal dat ze kunnen vliegen. Ik weet er niet veel van, maar dat weerhoudt me er niet van om er een draadje aan te wijden.' Ons aanraden voor u en uw quarantainehumeur is om dit Twitterdraadje te lezen.


Anne Eekhout schrijft verhaal voor podcast Ansicht, over de stad van de toekomst

2 april - Vandaag begint het nieuwe seizoen van de podcast Ansicht. Stadslab RAUM uit Utrecht stuurt voor  Ansicht ieder jaar zes schrijvers op reis naar de stad van de toekomst. Zij komen terug met verhalen verteld door de dingen en de dieren om ons heen: door robots en boomwortels, data en potvissen. Anne Eekhout mocht de eerste aflevering schrijven. Het is een verhaal geworden over een hond en liefde in de stad van de toekomst. Beluister Ansicht via je favoriete podcastkanaal, bijvoorbeeld Spotify.

 

2 april, 16.00 uur: Antoinette Beumer gaat live op Instagram in gesprek met Elise Schaap over boek en film Mijn vader is een vliegtuig

2 april - Kijk mee! Op dit moment wordt de verfilming gemonteerd van Mijn vader is een vliegtuig. Antoinette Beumer schreef het boek én regisseert de film, Elise Schaap (bekend van o.a. Undercover) speelt de hoofdrol. Vandaag om 16 uur gaan Antoinette en Elise live op Instagram in gesprek over boek en film. Volg het account van Antoinette of Elise om mee te kijken. Om 16.00 uur krijg je bovenin, bij de Stories, vanzelf een melding dat het gesprek begint. 


Jonah Falke leest voor uit De mooiste vrouw van de wereld + blogt over sombere vooruitzichten en hoop

2 april - Op het Lebowski Blog blikt Jonah Falke terug op zijn column 'Tompoes' en schrijft over de sombere vooruitzichtingen die waarheid zijn geworden. Maar er is ook ruimte voor hoop: 'Ze zei: ''Jouw bericht geeft me ook een zetje richting overleven. Zolang er leven is.'' Meer Jonah? Het Achterhoekse DRU Industriepark deelt een video waarin hij een hoofdstuk voorleest uit zijn meest recente roman De mooiste vrouw van de wereld. Jonah heeft trouwens ook zelf zijn luisterboek ingesproken, te vinden via bijvoorbeeld Storytel of Spotify. 


De Balie-directeur Yoeri Albrecht in gesprek met Arnon Grunberg

1 april - De Balie TV laat tijdens de Week van de Kunsten iedere dag de beste kunstprogramma's zien. In De Balie Live: Coronagesprekken praat Yoeri Albrecht met Arnon Grunberg over 'controle, vrijheid en hoogmoed in de snel veranderende wereld tijdens de COVID-19 pandemie'. Bekijk de aflevering hier


Jendra Terpstra en Martijn Haas nemen vlogs op met ziekenhuismedewerkers

1 april - Janine Nieuwenhuis is verpleegkundige in het Nijmeegse CWZ Ziekenhuis. Anke Kröner werkt als IC-arts voor Gelre Ziekenhuizen. Beiden krijgen ze dagelijks te maken met de moeilijkste delen van de crisis. In de vlogserie van Jendra Terpstra en Martijn Haas doen ze hun verhaal. Bekijk 'VLOG #2: Tranen op de corona-afdeling' op Omroep Gelderland. 


Anja Sicking over haar 'mozaïekgezin' tijdens de crisis en het overlevingsinstinct van de mens

1 april - Anja Sicking vraagt zich af hoe het komt dat we, 'terwijl het virus al op [ons] af raasde' toch bleven geloven dat het allemaal wel mee zou vallen. Een mogelijk antwoord vindt ze in een boek over het uitsterven van diersoorten. Lees haar column 'De toekomst van het leven' op het Lebowski Blog. 


Elke Geurts schrijft in De Limburger over lesgeven via Skype en docenten die niet alle antwoorden hebben

1 april - Elke Geurts moet drie uur lang lesgeven via Skype, maar gelooft niet in lesgeven via Skype. Ze schrijft erover in haar column in De Limburger.
 

Roxane van Iperen: 'In de strijd tegen het coronavirus loopt onze privacy groot gevaar'

1 april - 'Een ramp is hét moment om absurde maatregelen door te voeren', schrijft Roxane van Iperen in Vrij Nederland. Zo wordt de coronacrisis aangegrepen om individuele vrijheden op te schorten en surveillance wereldwijd op te voeren, zoals in China. Gaat dat ook in Nederland gebeuren? Lees haar artikel hier.
 

Willem Vissers in de Volkskrant over zijn meervoudig beperkte zoon Samuel: 'In deze ontregelende tijden is Samuel een constante bron van positiviteit, juist omdat het nieuws hem niet aangrijpt'

31 maart - Nog nooit sinds hij vijftien jaar geleden voor het eerst naar kinderdagcentrum Rozemarijn ging, is de meervoudig beperkte zoon van Willem Vissers' Samuel zo lang voltijds bij ons geweest. Willem in de Volkskrant: 'In deze ontregelende tijden is Samuel een constante bron van positiviteit, juist omdat het nieuws hem niet aangrijpt.'


Tip van de redactie: Viralen gelanceerd, een digitaal literair magazine in tijden van quarantaine

31 maart - Niet alleen lezers, maar ook schrijvers zitten de komende tijd thuis. #VIRALEN hoopt de twee samen te brengen in tijden van isolatie: door een bijzonder podium te bieden voor auteurs en een collectieve leeservaring voor ons allemaal. De eerste editie heeft niet de minste namen gestrikt: met werk van Radna Fabias, Fleur Pierets, Ilja Leonard Pfeijffer, Charlotte van den Broeck, Melissa Giardina en Roderik Six. Overigens geen initiatief van Lebowski, maar een tip.


Cor de Jong over Sara Burgerhart en het plezier in van mening verschillen 

31 maart - De huidige quarantaine is bij uitstek de gelegenheid om een goed boek op te pakken. Cor de Jong waagt zich voor de tweede maal aan een roman die hij tijdens zijn studie terzijde legde: De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken. Met kritisch oog herontdekt hij een klassieker én de voordelen van onze tijd. Lees het hier.


Kijktip van de dag bij de VPRO: Langs de oevers van de yangtze, de serie over China van Ruben Terlou

31 maart - Last van corontaine? De VPRO tipt dagelijks kijk-, luister, en leestips om je te vermaken of je uit te dagen. Met vandaag Langs de oevers van de yangtze, de prachtige eerste serie van Ruben Terlou over het leven in China. Hier terug te kijken.
 

Win op Instagram een boekenpakket met acht boeken van verschillende uitgeverijen in het kader van #Ikleesthuis

31 maart - Veel mensen zitten thuis deze dagen, daarom slaan we de handen ineen met andere uitgeverijen en verloten we een extra groot boekenpakket voor de hele familie! Wil je winnen? Kijk hier hoe. Met in het pakket: Patty van Inside, De buitenstaander van Stephen King, Tropenbruid van Susan Smit, Djinn patrouille op de Paarse Lijn van Deepa Anappara, De bijbel van de Japanse keuken door Tosao van Coevorden, Greta en de reuzen van Zoë Tucker, Dierendokter Joshua en Ik kom je redden! van Marloes Kemming.
 

Cabaretière en schrijfster Karin Bruers begint mini-voorleesserie en leest dagelijks voor uit Brigadier oversteekmoeder

30 maart - Cabaretière en schrijver Karin Bruers komt met een zeer persoonlijke nieuwe roman (binnenkort nieuws daarover!) en zal daar in filmpjes op Facebook uit voorlezen, in aanloop naar de verschijningsdatum. Nu al leest ze dagelijks voor uit haar boek Brigadier oversteekmoeder: hilarische en herkenbare vertellingen over het alledaagse leven van een alleenstaande vrouw. Kijk mee op haar Facebookpagina of via YouTube.


Caberatier Stefano Keizers en socioloog Giselinde Kuipers gaan in gesprek over humor tijdens de coronacrisis 

30 maart - Giselinde Kuipers plaatste een oproepje op Twitter voor grappen en memes over corona: 'Help two researchers out!'. Binnen twee dagen ontving ze achthonderd reacties. Met Stefano Keizers bespreekt ze voor NPO Radio 1 de gevaren én noodzaak van humor tijdens een crisis. Stefano: 'Ik denk [...] dat het een nieuwe revolutie in de humor gaat veroorzaken.' Luister de uitzending hier terug. 


Tip van de redactie: Quarantainegedichten in Het Parool 

29 maart - Poëzie kan troost bieden in onzekere tijden. Daarom verzamelde Dieuwertje Mertens gedichten over ziekte, zorgen, vrees en hoop in Het Parool. Met onder andere 'Ademgebed' van Martijn Teerlinck en poëzie van Erik Jan Harmens. 


'Elkaar aankijken is het enige dat mag': Jonah Falke over rouw in tijden van sociale onthouding 

29 maart - Voor De Gelderlander houdt Jonah Falke coronakronieken bij. In dit tweede deel schrijft hij over afscheid nemen zonder omhelzingen of laatste proost. 'Alle buren bleken op de stoep te staan wachten, als een erehaag. [...] Die buren hadden mekaar misschien al dagen niet meer gezien. En misschien nog nooit in zo’n ijzige stilte.'


Maartje Laterveer schrijft essay over eenzaamheid in de Volkskrant

29 maart - De coronacrisis legt een diepere, sluipende crisis bloot: we kunnen niet meer écht alleen zijn. En dat maakt ons vatbaarder voor burn-outs en depressies. Laten we dus vooral veel oefenen, schrijft Maartje Laterveer in de Volkskrant. (Dit artikel is waarschijnlijk niet voor jou als je nu thuiszittende kinderen hebt.)


Saskia Noort schrijft in het AD over coronatips en de onophoudelijke snelcursus levenslessen  

28 maart - Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week: 'Hoe moeilijk kan het zijn: binnenblijven en Netflix kijken om het land te redden?' Omdat af en toe wat minder nuttig, optimistisch en dankbaar ook best mag. 


Steven de Jong blikt terug vanuit de toekomst: 'Fout in de coronacrisis'  

27 maart - Op het Lebowski Blog kijkt Steven de Jong (met de nodige spot) terug op de huidige crisis vanuit een mogelijke toekomst. 'Iedere dag, klokslag twee uur, werden de doden geteld. [...] Een ritueel waar het land geleidelijk aan begon te wennen. Hoe meer het virus grip kreeg op ons, hoe strakker iedereen zich aan de adviezen, maatregelen en noodwetten hield [...]. Wie daar laks mee omging, was fout. Fout in de coronacrisis.' Lees hier verder. 


Mick Johan geeft complimenten aan iedereen die hem een selfie stuurt

26 maart - 'Hoe gaat ‘ie, guyz? Selfietime, laat me je zien en ik geef je een oprecht compliment', aldus Mick Johan op Twitter, en we moeten zeggen: hij is er écht goed in. 
 

Jonah Falke over Europa, Roth en de gevaren die asielzoekers nu lopen

26 maart - Jonah Falke schreef deze week over nachttreinen en de gevaren voor asielzoekers van zowel ziekte als maatregelen. 'Ik vroeg haar hoe het er in Griekenland aan toegaat momenteel. Het viel stil aan de andere kant van de lijn, in haar tuin zongen vogeltjes en ze zei: ‘Je kunt allemaal nog maar hopen dat de pleuris daar niet uitbreekt.’'


Arnon Grunberg schrijft In Memoriam voor Joop Goudsblom (1932-2020): 'Een onderkoelde maar gepassioneerde academicus'

26 maart - 'Dat het eerste deel van Goudsbloms memoires, direct na het voorwoord, begint met de woorden ‘prille schaamte’ zegt genoeg. Eerst is er de prille schaamte, daarna de minder prille.' Arnon Grunberg schrijft in de Volkskrant een In Memoriam waarin hij uiteenzet waarom hij de afgelopen weekend overleden emeritus hoogleraar sociologie en schrijver bewondert. Ook te lezen op het Lebowski Blog.

 

Tip van de redactie: Jan Postma vraagt naar mooiste documentaires over schrijvers en kunstenaars die je ooit hebt gezien (meer dan honderd reacties)

26 maart - Essayist Jan Postma vraagt op Twitter naar de mooiste documentaires over schrijvers en kunstenaars die zijn volgers ooit hebben gezien. Kijk mee en noteer, of reageer. Meer dan honderd mensen gingen je voor.

 

Jilt Jorritsma: 'Maté in tijden van corona. Hoe Argentinië omgaat met de pandemie (en hoe ik er weg probeer te komen)'

25 maart - Jilt Jorritsma (winnaar eerste Joost Zwagerman Essayprijs) was in Argentinië en schrijft op het Lebowski Blog over hoe corona een steeds grotere stempel drukt op dat land, hoe de lokale bevolking eerst onverschillig was en later niet meer, en hoe hij hals over kop uit het land weg moest, voor de grenzen sloten. 'Maté is de nationale drank van Argentinië. Dat drink je nooit alleen: wie een kopje heeft, deelt zijn maté met zijn omgeving – dat is een ongeschreven regel, een ritueel. Daarbij wordt voortdurend door hetzelfde rietje gedronken.'
 

Milou van Rossum schrijft wekelijks voor het NRC over seks. Deze week: een maand lang elke dag seks hebben.

25 maart - De hele dag gedwongen thuis zitten met je partner is niet per se bevordelijk voor een relatie. Elke dag seks hebben is dat wel - naar het schijnt. In 'Nu er weinig anders te doen is: elke dag een vrijpartij' schrijft Milou van Rossum over samenzijn tijdens een lockdown en de 30Daysexchallenge.


Tip van de redactie: website 'Virusverhalen' plaatst elke dag nieuwe verhalen om te lezen tijdens de quarantaine 

25 maart - Van de Russische dromen van Joost Oomen tot een lofzang (of klaaglied?) over alleen zijn van Marion Bruinenberg: hier vind je alle humor, bespiegelingen, afleiding en inzichten die je je tijdens een quarantaine wensen kan. 


Elke Geurts in De Limburger over de chaos van thuiswerken

25 maart - "‘Het lijkt erop dat iets ons uit wil dunnen,’ zei mijn oudste dromerig. Ze nam een hap van haar broodje." Elke Geurts schrijft elke week voor De Limburger over hoe zij het goede leven probeert te leven en hoe haar afkomst dat beïnvloedt. Deze week: 'Quarantaine', over de chaos van thuiswerken met dochters en een natuurlijk afzonderingstalent.
 

Tienerlessen voor een wereld in afzondering: Ivo Victoria over 80's-film The Breakfast Club in De Morgen

25 maart - 'In The Breakfast Club is de dreiging die zich buiten ophoudt geen ongrijpbaar virus, nee, het is het leven zelf dat de protagonisten bang en ziek maakt'. Ivo Victoria schrijft in De Morgen over de scholieren uit jaren-80-film The Breakfast Club die acht uur in strafstudie zitten met elkaar, en de parallellen met ons thuiszitters. Lezen via Topics of De Morgen.


Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel #4: rijst, grasmaaiers en het heil van wandelen 

25 maart - 'Vanochtend kreeg ik een jeuk aan de binnenkant van mijn ribbenkast waarvan ik wist dat die uit mijn hoofd kwam. Er was een e-mail van de school, en ik moest een weekplanning maken voor de kinderen. Ik ben daar slecht in, maar dat moet normaliter wel lukken. Zo niet dit keer'. Lees verder in deel 4 van de online briefwisseling tussen schrijver Mick Johan en zijn redacteur Roel van Diepen, over hun leven met jonge gezinnen in afzondering. 


Podcast MENS in quarantaine: Sander Pleij spreekt (op afstand!) met denkers over hun leven en werk in quarantaine 

24 maart - Sinds juli 2019 onderzoekt Sander Pleij voor Vrij Nederland de vraag: 'Wie willen we worden?' Hiervoor gaat hij in gesprek met schrijvers, kunstenaars en wetenschappers. Vandaag gaat ook MENS in quarantaine. Net even anders dan je gewend bent, dus, maar nog even verlichtend. Luister hier naar de nieuwste aflevering met schrijver Sebastiaan Chabot. 


Ter afleiding ende vermaeck: Joost Vandecasteele schreef het korte verhaal 'Ik word zo geil van goeie bedoelingen'

24 maart - Het scherpe verhaal, over bibliotheken, boycots, theatertrutten en überallochtonen, verscheen eerder in het cultureel-literaire tijdschrift DW B. Nu is het ook te lezen op de Lebowski Blog
 

Jonah Falke houdt voor De Gelderlander coronakronieken bij, deel 1: ‘Voor monniken zijn veranderingen klein’

24 maart - De zon schijnt, vogels fluiten en in de verte hoor je een snelweg. Alleen een briefje op de deur van de kapel verraadt wat er momenteel gaande is in de wereld, ziet schrijver Jonah Falke, die voor De Gelderlander langs gaat bij monnik Thomas Quartier van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem.


Arnon Grunberg beschrijft het Titanic-gevoel in de Volkskrant: ‘Wie flirt niet graag van tijd tot tijd met de ondergang?’

24 maart - ‘Een eindeloze reeks van hotelkamers is mijn leven. Meer hoeft het niet te zijn’, schrijft Arnon Grunberg in dit deel van de serie 'Reis door mijn kamer' in de Volkskrant, waarin schrijvers ons meenemen van hun kastje naar hun muur.


Claudia de Breij kiest voor Trouw een persoonlijke leefregel: ‘Maar je kunt het toch weer repareren?’

23 maart - Trouw vraagt aan Claudia de Breij of er een zin is die haar troost geeft. Lees haar antwoord hier. De zinnen van haar die bij ons dan weer het meest bleven hangen: 'De meesten kennen nu nog niemand die is overleden aan corona. Maar straks ken je iemand, of ken je­ ­iemand die iemand kent.'


Wouter Laumans' podcast Cokevissers te beluisteren op NPO Radio 1

23 maart - Hoe kwam een groep van op het oog keurige Urker vissers terecht in de wereld van de cocaïnehandel? Die vraag staat centraal in de nieuwe WNL-podcast Cokevissers, waarin misdaadjournalist Wouter Laumans dit waargebeurde verhaal uit 2017 op een bijzondere manier probeert te vertellen. De podcast is nu te beluisteren.


Sarah Sluimers quarantainelogboek: als nabestaande moet je de troost van de groep nu even missen

23 maart - Zoals zovelen zit ook schrijfster Sarah Sluimer nu binnen. Voor VN houdt ze een dagboek bij. Dit is aflevering drie. ‘Vandaag wordt Henk begraven. Alleen zijn kinderen en kleinkinderen zijn erbij.’
 

Tip van de redactie: zet de lente aan tijdens het thuiswerken. Vroege vogels op NPO Radio 1 zendt natuurgeluid van nu uit

23 maart - In deze speciale aflevering van Vroege Vogels in 30 minuten hoor je het geluid van het voorjaar. Wie niet naar buiten kan of wil, wandelt met Henny Radstaak mee door het park, naar de heide, door het bos, door het moeras, via het duin en het wad naar het platteland. En hoeveel vogels tijdens de wandeling gespot worden is fenomenaal. Luisteren kan hier.


Tip van de redactie: Lieke Marsman in de Volkskrant over de afzondering van een schrijver

21 maart - 'Gedeelde eenzaamheid is geen eenzaamheid'. Als er één beroepsgroep is die weet hoe het is om thuis te werken, is het die van de schrijvers. De Volkskrant laat hen aan het woord. Vandaag: Lieke Marsman, die al twee jaar af en aan ziek thuis zit.

 

Leon Verdonschot schrijft: ‘Ik realiseer me scherper dan ooit dat ik van een generatie ben die alleen voorspoed heeft meegemaakt’

21 maart - Een minister die in elkaar zakt, applaus op balkons en de verdwijning van de koffietafel in de supermarkt: in een column voor De Limburger beschrijft Verdonschot die kleine momenten waarop hij zich realiseerde dat we leven in een 'horrortijd'. 


Tip van de redactie: 'Zelfs de beste stuurlui aan wal zijn nu even stil' van Johan Fretz 

21 maart - Fretz schrijft voor Het Parool een indrukwekkende column: 'Nu trilt zelfs de stem van de premier, wanneer hij ons toespreekt, ons, niet langer een BV. Nu zijn de zalen leeg en ook de kathedralen, maar schalt het gezang luider dan ooit door onze huis­kamers.'


Susan Smit geeft boekentips op de website van Koffietijd/5 Uur Live

21 maart - Normaal live in de uitzending van Koffietijd/5 Uur Live, nu via een videoblog dat ze zelf opnam: Susan Smit tipt Ik wil je laten weten dat we er nog zijn van Esther Safran Foer. Het boek staat in dienst van het opgraven van herinneringen die anders ontglippen.


Mick Johan en zijn redacteur Roel van Diepen schrijven brieven aan elkaar: Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel

21 maart - Auteur Mick Johan (40) en zijn redacteur Roel van Diepen (39) zouden gaan wandelen in 't Twiske boven Amsterdam om te praten over Micks nieuwe boek, liefde, leven en death metal in tijden van corona. Dat ging niet door vanwege infectiegevaar. Nu proberen ze hier hun leven met hun jonge gezinnen in afzondering aan elkaar te mansplainen. Dit is de tweede brief, van Mick aan Roel.


Tip van de redactie: Lize Spit over onze eigen dood in De Morgen

21 maart - Lize Spit schrijft in De Morgen over iets wat we 95% van de tijd verdringen, nu misschien wat minder: dat we ooit zullen moeten doodgaan. 'Gezien vanuit het leven is de dood de zwarte frame aan het einde. Gezien vanuit de dood is het leven één ultrakorte scene in een nooit eindigend zwart beeld.'
 

Steven de Jong schrijft harteklop, zoals we dat straks over de huidige crisis zullen schrijven

21 maart - Steven de Jong schrijft 'Het was al te laat', op het Lebowski Blog: over crisis en corona, zoals we dat in de toekomst misschien zullen doen over nu.
 

Johan Fretz in Het Parool: 'Nu blijkt veel dat ertoe leek te doen, volslagen onbelangrijk'

21 maart - Johan Fretz schrijft in zijn column in Het Parool: 'zelfs de beste stuurlui aan wal zijn nu stil'. Zou het misschien toch mogelijk zijn dat wij iets blijvend veranderen?
 

Erik Jan Harmens is al jaren klaar voor het ergste, schrijft hij in Trouw

21 maart - Op het allerergste was hij altijd al voorbereid, schrijft Erik Jan Harmens in zijn column in Trouw. 'Wat dat betreft komt het coronavirus niet als een verrassing. Wel het virus zelf, maar niet dat het ergste ons overkomt, daar had ik me dus al op voorbereid. (...) Kom maar op, noodlot.'


Saskia Noort in haar column in het AD: een grap maken blijkt nu al verboden

21 maart - Saskia Noort schrijft in het AD wekelijks over nieuws dat haar raakt. Corona heeft de buurtwachtappgroep van de columniste helemaal overgenomen. Er wordt hulp aangeboden en nepnieuws gedeeld. Maar een grap maken blijkt al verboden.


Dat u niet denkt dat auteurs de hele dag zitten te somberen (foto's)

20 maart - Ter staving van de bewering dat auteurs niet de hele dag zitten te somberen, foto's van Joost Baars en Erik Jan Harmens. Wie volgen? Tweet je foto's onder het Twitterdraadje.

 

Tip van de redactie: Wytske Versteeg bespreekt in NRC literatuur over ontwrichtende epidemieën

20 maart - Een quarantaine is een proefopstelling voor menselijk gedrag, waarin harteloos egoïsme en extreem altruïsme naast elkaar bestaan. Dat is de constatering van Wytske Versteeg, die in NRC literatuur bespreekt over ontwrichtende epidemieën.


Anneleen Van Offel schrijft op Facebook: 'We dragen allemaal een zee in een kom bij ons, soms moet je haar wilde getijdingen met kalmte temperen zodat ze niet overstroomt, ook als dat zoveel kalmte vraagt dat het bijna stilstand is'

20 maart - Anneleen Van Offel kan nu alleen op afstand afscheid nemen van een dierbare. 'Ik ben altijd eerlijk op Facebook en misschien moet ik dit nu ook maar even doen, met twijfels omdat je dan door meerdere ogen iemand wordt die verdrietig is, en dat laat het moeilijker toe om er weer uit te kruipen.' Lees verder.
 

Mick Johan en zijn redacteur Roel van Diepen wisselen online brieven uit 

20 maart - Auteur Mick Johan (40) en zijn redacteur Roel van Diepen (39) zouden gaan wandelen in 't Twiske boven Amsterdam om te praten over Micks nieuwe boek, liefde, leven en death metal in tijden van corona. Dat ging niet door vanwege infectiegevaar. Nu proberen ze hun leven met hun jonge gezinnen in afzondering aan elkaar te mansplainen. Lees hier de eerste brief van Roel. 


Ivo Victoria in De Morgen: 'Voor het eerst in mijn leven vertrouw ik op het opportunisme van een politicus in plaats van het te wantrouwen'

20 maart - Een onbekende situatie (zoals, bijvoorbeeld, de wereldwijde verspreiding van een virus)  zorgt voor een razendsnelle opeenvolging van nieuwe of onverwachte gebeurtenissen en gevoelens. Voor Ivo Victoria is dit misschien wel het meest verrassend: 'Voor het eerst in mijn leven vertrouw ik op het opportunisme van een politicus'. Hier vertelt hij waarom. 


Sarah Sluimer in deel 2 van haar quarantainelogboek: 'Het applaus klonk al, maar het ergste moet nog komen'

20 maart - Zoals zovelen zit ook schrijfster Sarah Sluimer nu binnen. Voor VN houdt ze een dagboek bij. Dit is deel twee. ‘Soms lijkt het alsof we ons nu al naar het einde willen haasten: het louterende applaus, de catharsis, de bevrijding.’


James Worthy geeft zijn zoon thuis les en schrijft hierover voor Het Parool

20 maart - 'Na het spelen is het tijd voor pennenstreken (schrijven). Ik kijk op de aanwijzingen die we van de juf hebben gekregen. ‘Denk aan de lijntjes. Zolder-woon­kamer-kelder.’ Ik vraag aan mijn zoon wat zolder- woonkamer-kelder is. Hij lacht en vraagt zich hardop af hoe ik ooit schrijver ben geworden'. Lees hier verder. 


Willem Vissers houdt weggeefweek op Twitter: verloot iedere dag een van zijn gesigneerde boeken

19 maart - Kans maken op een van Willem Vissers gesigneerde boeken? Deze week geeft hij iedere dag een boek weg aan diegenen die zijn tweets een like geven. Kijk op zijn profiel voor de weggeefactie van de dag.


Jonah Falke schrijft over isolatie en doet oproep: wie zit thuis met relationele problemen ongewenst op elkaars lip?

19 maart - Jonah Falke schrijft op het Lebowski Blog over isolatie en het verlangen naar de wereld achter het tuinhekje. In zijn column doet hij een oproep. Omdat hij de wereld tot aan het tuinhekje wil onderzoeken, is hij onder andere op zoek naar mensen die al voor de crisis relationele problemen ervaarden en nu samen thuis zitten. Mensen die op den duur een scheiding overwegen, spreekt hij ook graag. U kunt zich vrijblijvend melden via jonahfalke@hotmail.com.


Tip van de redactie: column 'Lang leve dit waanzinnig georganiseerde land' van Sheila Sitalsing 

18 maart - Thuiszitten, hamsteren, dreigende voorspellingen: het is deze dagen makkelijk de moed te verliezen. In de Volkskrant herinnert Sitalsing ons aan het doorzettingsvermogen en het optimisme van Nederland, 'met zijn docenten die niet omver te kegelen zijn, [...], met zijn verpleegkundigen en artsen die er gewoon een tandje bovenop doen'. Lees hier meer. 


Tip van de redactie: Jeroen Olyslaegers leest twee keer per dag voor op zijn Facebookpagina 

18 maart - Jeroen Olyslaegers leest twee keer per dag voor op zijn Facebookpagina, en iedere keer met een nieuw hoofddeksel, maar met dezelfde prettige voorleesstem. Tot nu toe is dat steeds om 12.00 uur en om 19.30 uur. Vanavond uit Arthur, koning voor eens en altijd, van Terence White.


Had je een kaartje voor Stefano Keizers en gaat zijn show nu niet door? Stuur Astrid een DM op Twitter

18 maart - Had je een kaartje voor de show van Stefano Keizers of een andere theatervoorstelling en zit je nu sip binnen? Meld je even in de dm van Astrid de Jong van NPO Radio 5 op Twitter, misschien bellen Stefano en zij je even vanavond ter afleiding.


Anne Eekhout biedt haar diensten aan en helpt met het schrijven van je manuscript

18 maart - Schrijver en schrijfcoach Anne Eekhout helpt. 'Zin om te schrijven? Heb je hulp nodig? Ik denk graag met je mee of ik lees en analyseer je manuscript. Kijk op mijn website als je nieuwsgierig bent wat ik voor je kan doen.'


Johan Fretz brengt album met Marcel Harteveld uit: Voor de liefhebbers

18 maart - 'In 2016 besloten broeder Marcel Harteveld en ik een lang gekoesterde droom te realiseren: het opnemen van een volledig album. We doken met 14 liedjes, die we in 10 jaar hadden verzameld, de studio in met de geweldige producer David Middelhoff (Acda & De Munnik). In de zomer van 2016 was het helemaal af: Harteveld & Fretz - titel: VOOR DE LIEFHEBBERS, maar... Marcel en ik waren op dat moment allebei druk met het verkennen van nieuwe solo-paden. En dus bleef het album op de plank liggen... Tot nu. Want bijna 4 (!) jaar later lijkt deze collectieve corona-quarantaine ons een ultieme aanleiding om de liedjes alsnog de wereld in te sturen. Spotify vraagt ons om wat geduld en daarom lichten we er hier de komende dagen alvast elke dag eentje uit, via Soundcloud.'


Tip van de redactie: artikel 'Hoe haalt u alles uit uw quarantaine, of juist niet?' in de Volkskrant

18 maart - Voor iedereen die zich schuldig voelt dat hij geen kombucha of gefermenteerde oliebollen maakt, een boomhut aan het bouwen is op zolder, musicals in jambische rijmschema's instudeert op Facetime of woordjes in het Esperanto aan het leren is: lees dit stuk van Doortje Smithuijsen in de Volkskrant. 'De quarantaine-optimalisatie is het ultieme voorbeeld van de hang naar controle die de huidige tijdsgeest kenmerkt. Zelfs in tijden van pandemie moeten we er nog het beste van maken; ook in zelfisolatie voelt een suboptimaal besteed uur als een zonde.' 


Ilja Leonard Pfeijffer houdt voor NRC een dagboek bij over leven in Italië ten tijde van het virus

18 maart - In deze achtste aflevering: 'Niemand mag zonder geldige reden de straat op. [...] Wie in overtreding is, riskeert een gevangenisstraf. Je hond uitlaten telt als geldige reden'. Lees 'Genuese honden waren nog nooit zo gelukkig' hier


Claudia de Breij brengt speciale versie van haar nummer ‘Ik kom wel weer naar buiten (als het over is)’

17 maart - Op verzoek van DWDD neemt Claudia de Breij een speciale versie op van ‘Ik kom wel weer naar buiten (als het over is)’. Luister hier.


Susan Smit steekt lezers hart onder de riem op website Happinez

17 maart - Lief mens in tijden van corona,

Ik weet hoe je je voelt, want ik voel het zelf ook. Ons leven is op z’n kop gezet door een virus. Stukje bij beetje perkt het onze vrijheid in, bezet het onze gedachten en zorgen voor onze dierbaren, medemensen en onszelf, en doet onze verwachtingen over de nabije toekomst kantelen. Alles is anders geworden. En niemand weet hoe we er aan de andere kant uitkomen. 
Meer lezen? Klik hier.


Fleur van Groningen deelt cartoons over corona #coronatoons

17 maart - Fleur van Groningen maakt cartoons over corona, #coronatoons, en plaatst ze op haar Facebookpagina.

 


Sarah Sluimer houdt thuisdagboek bij voor Vrij Nederland. Hier deel 1

17 maart - Zoals zovelen zit ook schrijfster Sarah Sluimer nu binnen. Voor Vrij Nederland houdt ze een dagboek bij, het Lebowski Blog plaatst door. Dit is het eerste deel. 'In onze honger naar een sluitend narratief geven we anderen gretig een rol.'


Veel luisterboeken van Lebowski te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten

17 maart - Tip voor thuisblijvers en liefhebbers van luisterboeken: een groot deel van onze audioboeken zijn nu via streamingdiensten Spotify, Apple Music, Youtube Music, Tidal, Deezer, Napster en Qobuz te beluisteren. Check hier het overzicht van alle luisterboeken.


Willem Bosch start feature film corona challenge - begint online workshops scenarioschrijven

16 maart - De komende twee weken gaat regisseur, schrijver en scenarist Willem Bosch, speciaal voor mensen die nu thuis zitten maar niet thuis kunnen werken, bijvoorbeeld mensen die werken in de horeca, een mini-masterclass geven in het schrijven van een speelfilm scenario. Je hoeft geen enkele ervaring te hebben in scenarioschrijven om mee te doen, en hij zal je twee weken lang, iedere dag, begeleiden in het schrijven van je eigen film. Hier les één, hier les twee. Hou zijn profiel op Instagram in de gaten voor de volgende lessen.


Luisterbieb biedt gratis luisterboeken aan

16 maart - Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? Luisterbieb heeft nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Check hier welke.


James Worthy schrijft over thuiszitten en vitale beroepen voor Het Parool 

16 maart - 'We zijn al drie dagen niet naar buiten geweest. Het is 06:51. Ik stap uit bed en doe de gordijnen open. Ik wil niet naar buiten, maar ik wil buiten wel blijven zien. Er loopt niemand door onze straat. De vogels fluiten niet.' Om verder te lezen, klik hier


Column Hugo Borst in het AD: 'In tijden van corona zegt Diego Costa: Ik schijt op jullie, ik hoest op jullie'

16 maart - Hugo Borst steekt niet onder stoelen of banken wat hij vindt van de houding van Diego Costa ten opzichte van het virus: 'Het coronavirus is nietsontziend en democratisch. Iedereen komt in aanmerking. Zelfs fitte voetballers worden niet gespaard. Hopelijk gaat Diego Costa’s hoon na duizenden nieuwe corona-doden in enkele paar dagen ingehaald worden door schaamte.'


Tim Foncke schrijft over zijn stamcafé in tijden van corona (stukje)

16 maart - 'Omdat mijn stamcafé gesloten is, is de Carrefour mijn stamcafé. Met vijf andere mannen drink ik bier op de parking. We staan op een meter van elkaar. We zwijgen'. Tim Foncke schrijft een korte column op zijn Facebookpagina.


Sander Donkers in de Volkskrant: 'Ik viel moreel gezien aan de juiste kant van het hamsterfenomeen'

15 maart - Sander Donkers schrijft wekelijks meerdere columns van 150 woorden voor de Volkskrant. Bijvoorbeeld over hamsteren. 'Zelf viel ik moreel gezien aan de juiste kant van het hamsterfenomeen doordat ik pas op het idee kwam flink wat boodschappen te doen toen alles al op was'. Of over het holistische kruidenmannetje, dat hem nog zo had gewaarschuwd.


Tip van de redactie: quarantaine betekent nog geen verveling

15 maart - Concerten zijn gecanceld, musea gesloten. Wie verstandig is, blijft binnen. Een teleurstelling, natuurlijk, voor iedereen met culturele plannen. Maar niet getreurd! Makers en culturele instellingen tonen zich op hun creatiefst via livestreams en online tours. Bekijk onder andere de artikelen van NRC en Het Parool over corona-proof initiatieven. 


Thomas Acda speelt live muziek op Instagram met Alain Clark

15 maart - Alain Clark en Thomas Acda maken samen muziek tijdens 'Alains safe space' en zenden het live op Instagram uit. Luister hier terug.


Blog: 17 bruikbare en onbruikbare tips voor mensen die het moeilijk vinden om thuis te blijven (van iemand die jarenlang in afzondering leefde)

14 maart - Fleur van Groningen schrijft over thuisblijven: 17 nuttige en minder nuttige tips.

1. Wanneer de dagen te veel op elkaar beginnen te lijken kunt u een string omgekeerd aantrekken. Telkens wanneer u bukt, opstaat, stapt, zich uitrekt of gaat verzitten, voelt de dag weer nét iets anders aan. De volgende ochtend duikt u dankbaar in de vertrouwde routine.

Lees verder op het Lebowski Blog.
 

Arnon Grunberg schrijft over de overeenkomsten tussen een epidemie en terrorisme voor VPRO Mondo

14 maart - Grunberg schrijft over tijden van crisis. Lees de column hier. 'Na verloop van tijd went de crisis. Iedereen die weleens in een oorlogsgebied is geweest weet dat op een paar kilometer afstand van het front het normale leven doorgaat. De cafés zijn open, mannen spelen backgammon, ergens in een hotelkamer wordt overspel gepleegd.'


Deze boeken kunnen nu wind in de zeilen gebruiken (leestips van Anneleen Van Offel)

13 maart - Nu veel boekpresentaties niet doorgaan en boekwinkels een voor een sluiten raadt Anneleen Van Offel, die zelf veel optredens rondom haar recent gepubliceerde roman Hier is alles veilig in rook op zag gaan, boeken aan die nu extra wind in de zeilen kunnen gebruiken. Een mooie lijst.


Leon Verdonschot schreef een open brief aan KLM-topman Pieter Elbers

13 maart - Het zijn onzekere tijden voor iedereen, ook op financiëel gebied. Hoteleigenaren, zzp'ers, culturele instanties: allemaal krijgen ze het hard te verduren. Maar het zijn de luchtvaartmaatschappijen die om een bijdrage van de overheid vragen. Verdonschot schrijft erover voor Revu


Jerry Goossens over het coronavirus: ‘De somberste scenario’s niet langer ondenkbeeldig’

13 maart - De nieuwe bibliotheek in het oude postkantoor op de Neude, ook wel 'de huiskamer van Utrecht' genoemd, zal niet met toeters en bellen geopend worden. Lees de column van Jerry Goossens over dit feit in het AD hier.


Annemarie Haverkamp schrijft over haar meervoudig gehandicapte zoon ten tijde van corona

13 maart - Annemarie Haverkamp schrijft columns in de Gelderlander over haar zoon Job, die meervoudig gehandicapt is. 'We zitten in de meest kwetsbare categorie, die van de fragiele hoogbejaarden en anderen met een gammel gestel. Ik zou het mezelf nooit vergeven als Job ten onder ging aan covid-19, omdat ik niet wilde toegeven aan de coronagekte.'


Gepost in: current affairs op 2020-04-03

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

Over zorg en verantwoordelijkheid (Maaike Rijntjes)

Maaike Rijntjes interviewt haar moeder, die verpleegkundige is, over de zorg voor en tijdens de coronacrisis.


Zwaartepunt & Geheimtaal (twee gedichten van Jasper Albinus)

Jasper Albinus (1997) treedt sinds een aantal jaar op als dichter en spoken word-artiest. Zijn dichtkunst en performance gebruikt hij als instrumenten om vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar te maken. Hij is aangesloten bij Poetry Circle en is opgenomen in de bloemlezing Hardop. Hij werd genoemd in de ‘NRC 101 Nieuwe Talenten’ van 2020.

Deze gedichten zijn een resultaat van een creatief onderzoek dat hij heeft verricht binnen het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Binnen deze ‘vrije schrijfmaster’ deed hij in 2019 onderzoek naar de structuren die ten grondslag liggen aan migratie, familie en identiteit.
recente posts

Hoop

Hoop

Jonah Falke
Gepost op: 2020-04-01 in: faits divers
Gepost op: 2020-03-31 in: current affairs