Lebowski blikt terug: 2020 in lijstjes door het Lebowski-team

Lebowski blikt terug: 2020 in lijstjes door het Lebowski-team

Gastbijdrage

Dit is ons lijstje met boeken gelezen in 2020, en ons lijstje van ál het andere. Wat kiezen de Leute van Lebowski Maaike, Soraya, Daphne, Saskia, Roel en Bart als hun top drie van 2020? Van de grootste tikfouten in onze mailafsluiting tot drie gehamsterde, edoch ongebruikte, levensmiddelen tijdens corona.


Roel van Diepen
Acquirerend redacteur Nederlandse non-fictie

Top drie boeken:

Ten oosten van Eden, John Steinbeck, Van Oorschot (vertaling Peter Bergsma)
Wij zijn licht, Gerda Blees (Podium)
Ruimte, Walter van den Berg (Hollands Diep)

Top drie gehamsterde, edoch ongebruikte, levensmiddelen tijdens corona:

3 potten erwtjes & worteltjes
12 kilo rijst
Een zak diepgevroren Griekse afbak spinazie-fetadingetjes
 

Daphne de Heer
Uitgever

Top drie boeken:

Frida Vogels – De vader van Artenio. Het Italië-gevoel, maar dan op z’n Vogels: impressionistisch en warm; een bedoeld en onbedoeld hilarisch portret van een man die weigert mee te groeien met de stuipen van de tijd en halsstarrig en dapper vasthoudt aan zijn eigen wereldbeeld.

Rob van Essen – Winter in Amerika. Minimaal één Van Essen per jaar op doktersrecept (lachtherapie). Sowieso vakliteratuur voor iedereen die iets met het boekenvak te maken heeft, maar ik las dit óók  met gretig plezier om mijn kwantummechanicaobsessie van nieuwe input te voorzien.

Paul Verhaeghe – Intimiteit. Verhaeghes boeken zijn onontbeerlijk in een tijd waarin we onze zogenaamde devices meer als onderdeel van ons lichaam beschouwen dan ons daadwerkelijke lichaam. In intimiteit legt hij de onbreekbare band tussen lichaam en ziel bloot, en hoe ziekmakend gedissocieerd we vaak leven.

Top drie van mooiste schaakopeningen:

Siciliaans. 1. e2-e4, c7-c5. Een duivelse opening die voor zwart allerlei sluwe kansen biedt. Vernoemd naar de Siciliaanse priester Pietro Carrera die de zet c7-c5 voor het eerst speelde en daarna door iedere zichzelf respecterende grootmeester op het repertoire gezet.

Frans. 1. e2-e4, e7-e6; 2. d2-d4, d7-d5. Als zwartspeler ben je natuurlijk altijd in het nadeel, dus is het altijd raadzaam zelf the lead te nemen in de opening. In eerste instantie is het een beetje passen en meten, maar als je actief en strategisch doorspeelt krijg je je stukken aardig door de witte linies heen gedrukt.

Koningsgambiet. 1. e2-e4, e7-e5; 2. f2-f4. Genoeg over het Damegambiet (The Queens’ Gambit)! Natuurlijk is de Dame de Queen B van het schaakspel, maar wil je echt als een Hannibal de Alpen over, dan schuif je meteen je f-pion naar voren en gooi je je paarden en lopers als frontsoldaten in de strijd. Succes zeker niet gegarandeerd, maar liever glorieus ten onder dan lafjes de remise in.
 

Soraya Riem
Visual content creator & eventmanager

Top drie boeken:

Gerda Blees – Wij zijn licht (Podium)
Raynor Winn – Het zoutpad (Balans)
Daniël Verlaan – Ik weet je wachtwoord (Das Mag)

Top drie gedronken speciaalbiertjes:

Grapefruit Serendiptity (IPA - International) van de Noorse brouwerij LERVIG (gedronken op 13 maart)
FLOOR 630 (IPA - American) van de Duitse brouwerij Blech.Brut (gedronken op 7 september)
Hollow Hills (IPA - New England) van de Engelse brouwerij North Brewing Co. (gedronken op 9 september)
 


Maaike Pleging
Redacteur

Top drie boeken:

Joan Didion, Play It As It Lays 
Had nog nooit iets van haar gelezen en dit jaar meteen drie boeken. Play It As It Lays is m’n nummer één. Zo goed geschreven. Ik hou van de treurige beelden, de zinloosheid, de sfeer, observaties, fijne toon.

Gerda Blees, Wij zijn licht 
Verwonderd (voor)gelezen. Verrassend, grappig en slim romandebuut.

Graag meer aandacht voor verhalenbundels, daarom twee op één plaats: Een man met goede schoenen van Rob van Essen & Rustig aan, tijger van Joost de Vries. Plezier gegarandeerd.

PS Ik heb Zomer van Ali Smith bewaard voor de kerstvakantie. Kan dat boek ongelezen ook al aan iedereen aanbevelen. Is dit valsspelen? 

 

Ik probeer natuurlijk foutloos te schrijven. Dat mag je wel verwachten van een redacteur. Maar er is één ding dat vrijwel altijd verkeerd gaat bij mij, en dat is het typen van mijn eigen naam. Aan ieder met wie ik ooit mail: dit is wat er vaak gebeurt voor ik mezelf verbeter. 

Top 3 tikfouten in mijn mailafsluiting: 

Maakie

mAaie k

Groejte MAaiek 
 

Saskia Veen
Redacteur en online content manager

Boeken die me bijbleven in 2020:

Radetzkymars – Joseph Roth (nieuwe vertaling Els Snick)
'Wat valt er in godsnaam nog toe te voegen aan een plek als deze?' – Jonah Falke
Welkom in het Rijk der zieken – Hanna Bervoets

Bonus:
Zo'n leuke leeftijd  Kiley Reid
The Game – Alessandro Baricco
Archief van verloren kinderen - Valeria Luiselli

Wonderlijke gebeurtenissen in 2020:

Dat die gecrashte metro op tien meter hoogte precies landde op een walvisstaartkunstwerk.

Dat Tatum Dagelet daadwerkelijk een verleidelijke foto opstuurde voor op een puzzel omdat de relatie van een collega was verbroken en ze troost nodig had in de vorm van een verleidelijke foto van Tatum Dagelet op een puzzel.

Dat mensen in Italië tijdens de eerste lockdown op hun balkons met elkaar proostten met glazen aan meterslange stokken.

Dat we op de afterparty van de boekpresentatie van Bezette gebieden van Arnon Grunberg koosjere hapjes aten van het lichaam van een naakt, niet overleden doch redelijk mager mannenlichaam, dat daar uren onbeweeglijk lag, waarna we werden verrast met een dansoptreden van een in veelkleurige circusoutfit uitgedoste Grunberg. In de vloer zat een klein gaatje, waardoor je kon kijken naar de verdieping eronder, maar dat leek verder niemand door te hebben. Grunberg tourde de volgende morgen verder door het land in een met het omslag van zijn boek bedrukte kipcaravan, waarvan het interieur werd opgeleukt door een ingelijste foto van wat een comateuze rabbi moest voorstellen, zoals de lezer van Bezette gebieden die welbekend zal voorkomen.  

Bart Boschman
Redactiestagiair

Top drie boeken:

Stephen Fry – Troje
Neil Gaiman – Het Kerkhof
Walter Tevis – The Queen's Gambit

Top drie interessantste corona-complottheorieën:

Iedereen die zich straks denkt te laten vaccineren krijgt eigenlijk gewoon een microchip in zijn of haar arm zodat Bill en Melinda Gates, de koning en koningin van onderwereld, ons overal kunnen volgen, en mogelijk zelfs als hersenloze robots kunnen besturen.

Het coronavirus is een hoax verzonnen door het management van Lange Frans in de hoop meer merchandise te verkopen. Hoodies en petten met daarop de initialen 'LF' schijnen sinds Lange Frans zich uit begon te spreken tegen de coronamaatregelen zijn webshop uit te vliegen. Toeval? Nee, natuurlijk niet.

Het coronavirus is ontwikkeld door Disney. Je leest het goed; niet door China, niet door Bill Gates, maar door Mickey Mouse & co. Het is net iets té toevallig dat Disneys nieuwe streamingdienst Disney+ uitkwam rond de tijd dat het coronavirus ons allemaal in thuisisolatie dwong. 

Honourable mentions: '5G', 'bloeddrinkende linkse elite' en 'Mark Rutte en het pedonetwerk'.

 

***

Benieuwd naar onze lijstjes van vorig jaar? Lees deze dan hier. Blijf ons ook in 2021 volgen door onze boeken te lezen, te luisteren naar de podcast Lopen met Lebowski en door de columns, verhalen en voorpublicaties te lezen op het Lebowski Blog. Een fijne kerst en een mooie jaarwisseling gewenst!


Gepost in: faits divers op 2020-12-22

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

Lebowski blikt terug #2: 2020 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Jan van Mersbergen, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Hans Theys, Erik Brus, Hans Faber, Pepijn Keppel, Martijn Simons, Tim Foncke en Ansuya Spreksel.


Het vertalen van Vesaas – Marin Mars vertelt hoe zij te werk ging

Marin Mars vertaalde recentelijk haar derde Vesaas-titel, De boot in de avond. Ze vertelt over de uitdagingen van deze vertaling, de schrijfstijl van Vesaas en de scheidslijn tussen proza en poëzie. 
recente posts

Mijn linkerarm

Mijn linkerarm

Elke Geurts
Gepost op: 2021-05-25 in: current affairs
Liefdesverdriet

Liefdesverdriet

Elke Geurts
Gepost op: 2021-05-17 in: current affairs
Aftelklok

Aftelklok

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-26 in: current affairs
Te dik

Te dik

Elke Geurts
Gepost op: 2021-04-19 in: current affairs