Lebowski tipt (1/2): De Vertellers van Helmers (Café Helmers)

Lebowski tipt (1/2): De Vertellers van Helmers (Café Helmers)

Gastbijdrage

De Vertellers van Helmers | Maandag 30 september | Café Helmers | 20:00

 

Vijf keer per jaar nodigen Gilles van der Loo en Jan van Mersbergen rasvertellers uit, die hun favoriete verhalen voordragen uit het hart en toch binnen de perken. Opwinding, ontroering, nacho’s en bier. Vanavond dragen o.a. Chris Polanen en Anne Eekhout iets voor! Om je goed voorbereiden op deze avond lees je hier wat over de auteurs.

***

Chris Polanen (1963) is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren en getogen auteur kwam op twintigjarige leeftijd naar Nederland en begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan. Hij schrijft columns en korte verhalen die zowel in Suriname als in Nederland verschijnen. Waterjager is zijn debuutroman. In Waterjager schept Polanen een exotische, droomachtige wereld en neemt hij de lezer mee in een wervelend verhaal over broederliefde, ontheemding en verlangen. Lees ook nog even het interview met Chris in Het Parool.

Over Waterjager: 
Paramaribo, ergens in de nabije toekomst. Na een dijkdoorbraak is de stad onder water komen te staan. De bewoners zijn weggetrokken: alleen de goudzoekers, vissers en prostituees zijn gebleven. De stad wordt geregeerd door eigen wetten, met in het middelpunt Jean Christoph, die met harde hand de orde probeert te bewaren.

Dan verschijnt zijn broer Joshua in de stad. Twintig jaar eerder vertrok hij met zijn moeder naar Nederland, op de vlucht voor het water. Hij heeft er nooit kunnen aarden en probeert nu een thuis te vinden in het land van zijn jeugd. Joshua wordt ondergedompeld in een chaotische samenleving waarin het recht van de sterkste geldt. Hij maakt kennis met flamboyante figuren als de mysterieuze Aparecida, de melancholische zanger Eddy en de gewelddadige tweelingbroers Roy en Ray. Ambrose, een overleden jongen die in hun dromen verschijnt, doet verontrustende voorspellingen. Als de situatie in de stad steeds grimmiger wordt, verandert Joshua's zoektocht naar een thuis in een spirituele ontdekkingsreis naar de zin van het leven.

***

Anne Eekhout schreef Dogma, Op Een Nacht, Nicolas en de verdwijning van de wereld. Dogma werd genomineerd  voor de Bronzen Uil en kwam op de longlist van de AKO-literatuurprijs en Op een Nacht werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs. Haar volgende boek verschijnt bij Lebowski. Lees hier de prachtige reacties op haar meest recente roman, Nicolas en de verdwijning van de wereld

Over Nicolas en de verdwijning van de wereld: 
Nicolas heeft alle stripboeken over De Adelaar, een superheld die het opneemt tegen bovennatuurlijk sterke vijanden, al honderd keer gelezen. Zijn vader werkt hard, zijn moeder heeft haar eigen problemen en is vaak onbereikbaar voor Nicolas. Op een doodgewone dag komt er een verontrustende boodschap: een zwart gat is onderweg naar de aarde en zal waarschijnlijk de hele mensheid wegvagen. Nicolas besluit net als De Adelaar alles op alles te zetten om de ramp af te wenden en zo zijn pasgeboren zusje een kans te geven om te leven.


Gepost in: current affairs op 2019-09-30

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel #5

Auteur Mick Johan (40) en zijn redacteur Roel van Diepen (39) zouden gaan wandelen in 't Twiske boven Amsterdam om te praten over Micks nieuwe boek, liefde, leven en death metal in tijden van corona. Dat ging niet door vanwege infectiegevaar. Nu proberen ze hier hun leven met hun jonge gezinnen in afzondering aan elkaar te mansplainen. 


LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Volg alle Lebowski-auteurs in tijden van thuisblijven. Dagelijks aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 
recente posts

Gepost op: 2020-03-28 in: current affairs
Gepost op: 2020-03-27 in: current affairs
Fout in de coronacrisis

Fout in de coronacrisis

Steven de Jong
Gepost op: 2020-03-26 in: current affairs