Leveren

Leveren

Erik Jan Harmens

Vannacht droomde ik dat ik gastschrijver was bij het VPRO radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ en dat presentator Pieter van der Wielen tegen mij zei: ‘Erik Jan, ga je gang…’ en dat ik mijn verhaal wilde voorlezen maar erachter kwam dat ik helemaal niks had opgeschreven. Als ik al letters had getikt, waren ze allemaal weggebackspaced.

Na tien seconden, die voelden als uren, vroeg Pieter van der Wielen: ‘Eh… Erik Jan…?’ Al wat je hoorde was mijn zachte ademhaling, als van een verlegen hijger.

Ik ben bang om niet te kunnen leveren. Als ik moet optreden en naar de microfoon loop ben ik bang dat er niks komt als ik mijn mond open doe. Als ik vooraan in een rij voor het stoplicht sta en het wordt groen, ben ik bang dat ik mijn gaspedaal niet krijg ingedrukt. Als iemand zegt: ‘Ik hou van jou’, ben ik bang dat ik het tegenovergestelde terugzeg, in plaats van met mijn handen een hartje te vormen.

Ik lijk in spits Luuk de Jong van PSV een niet-leverende lotgenoot gevonden te hebben. De Jong maakte dit seizoen in dertien wedstrijden pas drie doelpunten, voor het laatst op 24 september. Afgelopen weekend kon hij een bal vrij inkoppen, de verdedigers van de tegenstander waren al naar de middenstip aan het lopen. En ook toen kopte hij naast.

Als puber maakte ik op het basketbalveldje de ene driepunter na de andere, maar als ik vrije doortocht kreeg richting het netje van de tegenstander dacht ik: stel dat ik mis? Die vraag werd een seconde later beantwoord.

PSV verloor vanavond de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid kansloos, met 2-0. Dat Luuk de Jong niet scoorde was dit keer niet verwonderlijk: hij zat op de bank.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de derde, over missen voor open doel en verlegen hijgen.


Gepost in: proza op 2016-11-24

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Gepost op: 2020-04-03 in: current affairs
Hoop

Hoop

Jonah Falke
Gepost op: 2020-04-01 in: faits divers