Luisteren: Sarah Sluimer draagt voor uit 'De Joodse Raad', een productie van Mugmetdegoudentand

Luisteren: Sarah Sluimer draagt voor uit 'De Joodse Raad', een productie van Mugmetdegoudentand

Sarah Sluimer

Theatergezelschap Mugmetdegoudentand presenteert in december in Bellevue "De Joodse Raad", waarin wordt onderzocht wat de rol was van deze organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse Raad vormde de verbinding tussen de joden en de nazi’s en heeft er op meerdere fronten voor gezorgd dat anti-joodse maatregelen werden doorgevoerd. Dit met de intentie om erger te voorkomen. David Cohen was de voorzitter van de raad. Sarah Sluimer schreef de teksten voor dit stuk. Hier beluister je vast een fragment, ingesproken door Sarah Sluimer zelf.

In verband met de recente aandacht voor oprukkend antisemitisme wordt niet alleen de rol van David Cohen, maar de toch steeds weer terugkerende haat of angst voor joden onderzocht. De passage in de podcast gaat over de poging te assimileren. David Cohen beschouwde zichzelf als ‘aangepast.’ Iemand aan wie niet-joden geen aanstoot zouden nemen. De passage is niet alleen voor joden, maar voor iedere minderheid geschreven. Hoeveel moet je opgeven voor je erbij hoort? En zullen ze je dan niet alsnog altijd als de ander blijven zien? 

De monoloog (3 min), ingesproken door Sarah Sluimer, luister je hier.
 

Meer over De Joodse Raad

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op initiatief van de Duitsers een raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moest besturen en een doorgeefluik werd voor instructies van de Duitse bezetter. David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, nam (samen met Abraham Asscher) die taak op zich en plaatste zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. Lineke Rijxman en schrijfster/journaliste Sarah Sluimer willen in deze eerste zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk. Dat doen ze samen met twee jonge acteurs, Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters. 

Wat betekent dit gruwelijke stukje geschiedenis voor deze twee jonge mensen? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld en levensgevaarlijk het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

Deze voorstelling is een onderdeel van Bellevue Backstage. Ergens onder de rollenzolder, tussen de balletvloeren en theaterlampen biedt Bellevue een podium aan theatermakers die zin hebben om klein te beginnen. Klein theater, met ambities voor de toekomst.

De Joodse Raad wordt 6 t/m 13 december gespeeld in Bellevue te Amsterdam. Check de speellijst hier.

Spel MARGO VERHOEVEN en JURRIAAN VAN SETERS 
Regie en dramaturgie LINEKE RIJXMAN
Tekst SARAH SLUIMER 
Tekstbijdrage MARGO VERHOEVEN, JURRIAAN VAN SETERS en LINEKE RIJXMAN


Gepost op 2018-11-27

Door Sarah Sluimer

Sarah Sluimer werkt aan haar debuutroman, die in 2018 bij Lebowski Publishers zal verschijnen. December 2016 publiceerde ze samen met Willem Bosch Ontaarde ouders, gebaseerd op de wekelijkse column die zij en Willem op de website van Elle publiceerden.


Ook van Sarah Sluimer

Week van de Debutant: Sarah Sluimer, Timo Bruijns en Antoinette Beumer over debuteren

Deze week heeft Hebban uitgeroepen tot Week van de debutant en laten we bij Lebowski nu net een paar sprankelende debuten hebben uitgegeven van drie topauteurs. We vroegen Sarah Sluimer, Timo Bruijns en Antoinette Beumer waar ze tegenaan liepen bij het schrijven, wat voor tips ze zouden geven aan schrijvers met ambitie en welk debuut ze zélf het laatst lazen. Amusez-vous!


De steen en het spelletje

Het was drie maart, buiten werd het al donker. Mijn vader was drie maanden dood. Ik vond dat het best goed met me ging. Tot die avond dan.
recente posts