Luizen (Jeroen Blankert)

Luizen (Jeroen Blankert)

Anonymous

Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws, maar wel vrij onbelangrijk nieuws.
Vandaag: een zesjarige jongen heeft vrijdag een pistool meegenomen naar een kinderopvang in het Amerikaanse Columbus (Ohio).

*

Kinderen in Nederland, tenminste onze kinderen, moeten op de crèche altijd hun spulletjes in de luizenzak doen. Dat is een grote peervormige zak met een rits voorin, waar jas, muts, wanten en sjaal  in moeten worden gestopt, samen met de luizen. Aan het eind van de dag zitten er vaak tekeningen en restanten van traktaties in. Plakkerige brokken afgekloven zuurstok en soms nog een stuk appel. Die luizen kunnen daarna gewoon weer mee naar huis, als ze niet zijn overleden, want ze willen vijf keer per dag bloed drinken, die gore beesten. Ook vinden ze het helemaal niet warm genoeg in zo'n tas, want ze houden juist van knusse gezelligheid en zitten daarom het liefst op het behaaglijkste plekje van het hoofd. Vlak achter de oren bijvoorbeeld. Lekker uit de wind en met een beetje mazzel, wanneer er sprake is van grote oren, hebben ze ook nog een gezellig afdakje dat bij de juiste belichting een ontzettend sfeervol rood licht afgeeft. Wat wil een luis nog meer? Maar ja, Amerikaanse luizen hebben het een stuk minder goed. Die kunnen in zo'n toch al kille luizenzak worden geconfronteerd met een ijskoud ijzeren schietwapen. Een beetje in een muts of sjaal liggen chillen, totdat het baasje weer terugkomt, dat is tot daar aan toe, maar zo'n pistool is andere koek. Bovendien, en dat weet bijna niemand, zijn luizen van nature nogal angstig en, misschien mede daardoor, zeer pacifistisch aangelegd. Ze krijgen in hun toch vrij korte leventje (als ze geluk hebben vijftig dagen) al snel een sterk rechtsgevoel mee, en hoewel veel mensen-ouders vinden dat luizen op de kop van hun kinderen smerig en onrechtvaardig is, denken luizenouders daar heel anders over. Die zouden nooit met een reusachtige, tientallen meters hoge kam, hele vinexwijken wegvagen, nadat ze ze eerst met giftige chemicaliën hadden besprenkeld. Maar goed, zo'n revolver in zo'n luizenzak is dus tamelijk effectief. De diertjes worden bang, verlaten de zak door een piepklein gaatje en nestelen zich, als ze onderweg niet zijn omgekomen, in de zak van het buurkind. Het wordt, kortom, tijd voor een verruiming van de vuurwapenwet, zeker voor kleine tot zeer kleine kinderen. 

Jeroen Blankert is ex-drummer, kunstschilder en uitbater van cultureel café De Nieuwe Anita, waarvoor hij de laatste vijf jaar bijna iedere dag een korte wervende, grappige of diepzinnige tekst op Facebook schreef, ter lering en vermaak van de gasten. Nu inzake current affairs op het Lebowski Blog.


Gepost in: current affairs op 2019-01-16

Door Anonymous


Ook van Anonymous

Het plein (Ananda Serné)

Ananda Serné schreef een kerstverhaal dat zich afspeelt net boven de poolcirkel, waar een klein dorpje wordt geteisterd door grote dromen.


Vosje, een kerstverhaal (Bodil de la Parra)

Bodil de la Parra licht die avond uit, vele jaren geleden, toen ze nog op de theaterschool zat en uitgenodigd werd op een hip kerstdiner waar de dresscode 'extravagant' was. Het bleek al gauw dat andere gasten dat kledingvoorschrift iets serieuzer hadden genomen dat zij. Een kerstverhaal.
recente posts

Gepost op: 2020-02-13 in: current affairs
Suriname

Suriname

Jonah Falke
Gepost op: 2020-02-13 in: faits divers
Verhalen

Verhalen

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-12 in: faits divers