Minieme meerderheid

Minieme meerderheid

Erik Jan Harmens

Velen, waaronder CDA-voorman Buma, vinden dat een nieuw kabinet een meerderheid zou moeten hebben in beide Kamers van het parlement. Dat betekent dat het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 moet worden aangevuld met tenminste GroenLinks of de ChristenUnie. In het laatste geval is sprake van een minieme meerderheid, namelijk 76 van de 150 zetels.
 

Ik hou van die term, ‘minieme meerderheid’. Het allitereert als een dolle en het ‘min’ en ‘meer’ lijken elkaar uit te sluiten, maar dat doen ze niet, want een minieme meerderheid is net zo goed als welke meerderheid dan ook. Zij het dat je bij een minieme meerderheid steeds denkt aan een scenario waarin je die meerderheid kwijtraakt. Eén dissident en hij is verleden tijd. Gevolg is dat je bij het loodsen van wetsvoorstellen door de Kamer met een minieme meerderheid, het gevoel hebt op de rand van een vulkaan te opereren. Of langs de rand van een afgrond, ik moet nog even kijken welke metafoor de voorkeur krijgt. Een minieme meerderheid in mij zegt: die met die vulkaan.

Toch moet je je in een situatie waarin je grote risico’s loopt, niet blindstaren op die risico’s. Philippe Petit, de koorddanser die op 6 augustus 1974 over een kabel op 400 meter hoogte herhaaldelijk heen en weer wandelde tussen beide torens van het World Trade Center in New York, zei: “I simply cannot fall, because I never think about falling.” Deze ijzeren wet gaat op bij een grote liefde, bij een voorsprong in een sportwedstrijd, en ook bij de minieme meerderheid van een kabinet. Vrees niet dat je ‘m kwijt kunt raken, juich dat je ‘m hebt. 


Deze week doet Erik Jan Harmens net voor de klok van 2 bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over minieme meerderheden. Luister hier terug.


Gepost in: proza op 2017-03-22

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Gepost op: 2020-07-09 in: proza
Poging

Poging

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-09 in: faits divers
Mascha Kaléko

Mascha Kaléko

Karolien Berkvens
Gepost op: 2020-07-08 in: faits divers
Kracht

Kracht

Elke Geurts
Gepost op: 2020-07-08 in: faits divers