Moedervlekken dagboek (1)

Moedervlekken dagboek (1)

Arnon Grunberg

De cultuurindustrie is ook maar een fabriek. 

Zodra de auteur ophoudt met schrijven of met research voor het schrijven en zichtbaar meedraait met die fabriek beseft hij weer dat hij een fabrieksarbeider is. Misschien minder dan dat, hij is de schroef die wordt aangedraaid, al kan hij zich soms nog wel verzetten tegen dat aandraaien.
Ruwweg zijn er drie mogelijkheden inzake interviews ten behoeve van de promotie van een boek.
De journalist heeft het niet gelezen, maar hij probeert dat te verhullen door over actuele kwesties te spreken waarvan hij vermoedt dat die met het boek te maken hebben.
De journalist zegt: ‘Ik ben maar tot bladzijde vijftig gekomen. Prachtig, maar ik moet het nog uitlezen, mijn vrouw is aan het bevallen.’ Dat is eerlijk.
Of de journalist heeft het boek daadwerkelijk gelezen. Toch een klein wonder.
Het eerste interview over deze roman vond plaats op het terras van hotel Baur au Lac in Zürich. Het was een broeierige lentedag. Het interview werd afgenomen door Mark Schaevers, een vriend, dus noodgedwongen speelden we een toneelstukje. Dat hoeft de kwaliteit van het interview niet te beïnvloeden. ‘Wat is je eerste herinnering?’ vroeg hij. ‘Je hebt het onlangs opgeschreven in een stuk dat in De Groene stond.’
Ik pijnigde mijn geheugen, maar ik wist het niet meer. De opvatting dat de werkelijkheid ook maar fictie is, is niet de mijne, maar voor de romanschrijver voelt het eigen verleden soms angstaanjagend aan als fictie. En ik wist even niet meer wat ik verzonnen had.

 

Op 6 mei verschijnt de nieuwe roman van Arnon Grunberg: Moedervlekken. Voor Nooit Meer Slapen (VPRO radio 1) houdt hij de hele week een dagboek bij. Vannacht was aflevering 1.


Gepost in: proza op 2016-05-03

Door Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een van de belangrijkste schrijvers van Nederland. Naast romancier is hij columnist, essayist en journalist. Zijn werk wordt vertaald in vele landen en is meermaals bekroond.


Ook van Arnon Grunberg

De caravan, de Joodse bejaarden en de hoofdstukcijfers: Arnon Grunberg over zijn tour du 'Bezette gebieden'

We vroegen Arnon Grunberg om een terugblik op de twee wonderlijke weken die hij doorbracht in een caravan, vanwege de verschijning van zijn nieuwe roman Bezette gebieden. Over geiten, het lokken van bejaarden, koosjere wijn, flauwvallende lezers en het oplossen van het probleem van de literatuur met hoofdstukcijfers.


Anneke Brassinga spreekt Arnon Grunberg toe over zijn nieuwe roman 'Bezette gebieden'

Dit is de toespraak die Anneke Brassinga uitsprak bij de presentatie van de roman Bezette gebieden van Arnon Grunberg, 9 januari 2020 in Beth Shalom te Amsterdam. Over het uitlachen van je lot, het zoeken van een heenkomen, over de epische dimensie van Bezette gebieden, over hoe de lezer op zijn qui-vive moet blijven, over de vleselijke taal die ook exploratie is van verstandhoudingen, waarheden en collectieve heugenis, en meer.
recente posts

Les Misérables

Les Misérables

Jonah Falke
Gepost op: 2020-02-27 in: faits divers
Gepost op: 2020-02-26 in: current affairs
Licht

Licht

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-26 in: faits divers