Moedervlekken dagboek (2)

Moedervlekken dagboek (2)

Arnon Grunberg

Ooit, ik woonde nog niet zolang in New York, kreeg ik een fotograaf op bezoek, een oudere heer. 

Hij wilde bij mij thuis komen en dat vond ik toen nog goed, want ik was snel geïntimideerd. Bovendien was hij beroemd, althans die indruk wekte hij, hij zei dat hij Sharon Tate had geïnterviewd. Eenmaal bij mij thuis vond hij de kleren die ik droeg niet goed. De knoopjes van mijn blouse moesten meer open, hij rommelde in mijn klerenkast, maakte zijn vinger nat en ging ermee door mijn haar. Vooral dat laatste vond ik onaangenaam. Verder is er niets gebeurd.
Zaterdagochtend om half elf zou de eerste fotografe komen, althans dat dacht ik. Het bleek tien uur. ‘Ik kom zo naar beneden,’ zei ik tegen de receptioniste die mij had gebeld om te zeggen dat de fotografe er was.
Voor ik mijn kleren aan had kunnen trekken, sokken en schoenen ontbraken nog, stond ze voor de deur.
‘Wist je niet dat ik je op je kamer ging fotograferen?’ vroeg ze.
Dat wist ik niet, maar mijn verhouding tot fotografen is net als tot de rest van de wereld steeds pragmatischer geworden. Ik vind eigenlijk alles goed, als het maar niet te lang duurt. Wel zeg ik erbij: ‘Liever niet buiten, want dan vat ik kou.’
‘Wil je in bed gaan liggen?’ vroeg de fotografe.
Dat wilde ik, maar mijn shirt wilde ik liever niet uittrekken. Flauw misschien, maar ach.
Vervolgens vroeg ze of mijn geliefde ook op de foto mocht.
‘Dat mag niet,’ zei ik.
Het pragmatisme bleek zijn grenzen te hebben.

 

Arnon Grunberg houdt deze week een dagboek bij voor VPRO's Nooit Meer Slapen, iedere nacht tussen 00.00 en 02.00 op radio 1, in aanloop naar de verschijning van zijn nieuwe roman Moedervlekken (6 mei). Vandaag aflevering 2.

Foto: Vincent Mentzel (voor NRC Handelsblad)


Gepost in: proza op 2016-05-04

Door Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een van de belangrijkste schrijvers van Nederland. Naast romancier is hij columnist, essayist en journalist. Zijn werk wordt vertaald in vele landen en is meermaals bekroond.


Ook van Arnon Grunberg

Blinde gehoorzaamheid (Abraham Kuyper Lezing 2020)

 

Als het nodig is zijn we bereid onze democratie met mensenoffers te beschermen. In deze gewilligheid ziet Arnon Grunberg de echo van het oeroude verhaal van Abraham en zijn zoon Isaak. De Deense filosoof Søren Kierkegaard worstelde al met de vraag of Abraham een gelovige is of een moordenaar. Arnon Grunberg ging met studenten van de VU opzoek naar een antwoord. In zijn Abraham Kuyper Lezing bekijkt hij wat de drijfveren zijn achter onze gehoorzaamheid aan ethiek, wet en gezag. 


Blinde gehoorzaamheid (voorpublicatie van de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing)

'Isaak wordt niet geofferd omdat hij of Abraham iets verkeerds heeft gedaan, maar omdat God het van hem vraagt, omdat God alles kan vragen', stelt Arnon Grunberg in zijn Abraham Kuyper Lezing. 

De Deense filosoof Søren Kierkegaard worstelde met deze eis van God én met Abrahams gehoorzaamheid. In de lezing op donderdagavond bekijkt Arnon Grunberg de betekenis van het bijbelverhaal en de filosofie van Kierkegaard voor onze democratische samenleving. Hoe denken wij over hedendaagse mensenoffers? Lees hieronder alvast een voorproefje. 
recente posts

Interviews

Interviews

Jonah Falke
Gepost op: 2020-11-26 in: faits divers
Evaluatie

Evaluatie

Elke Geurts
Gepost op: 2020-11-25 in: faits divers
Gepost op: 2020-11-24 in: faits divers
Lethargie

Lethargie

Jonah Falke
Gepost op: 2020-11-19 in: faits divers