Moedervlekken dagboek (4)

Moedervlekken dagboek (4)

Arnon Grunberg

Een uitgever maakte een grap dat een boek dat niét gesigneerd is op een dag weleens meer waard zou kunnen zijn dan een gesigneerd exemplaar. Toch gaan schrijvers en uitgevers ijverig door met signeersessies. Ook ik.

Ik ga alleen niet meer in een boekhandel achter een tafeltje zitten. Ooit heb ik tegen mijn ex gezegd: ‘Er zijn grenzen aan mijn masochisme.’
Elke uitgever echter probeert de grenzen van zijn auteurs weer op te rekken, in naam van de promotie of van welke afgod dan ook.
Woensdagmiddag moest ik vijfhonderd boeken signeren. Boekhandels bestellen tegenwoordig gesigneerde exemplaren, de schrijver hoeft dan niet meer langs te komen. Efficiency heet dat geloof ik, al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de boekhandelaar de auteur niet wil ontmoeten. Toen ik in 1998 het Boekenweekgeschenk had geschreven zei de jongen die me rondreed: ‘Die boekhandelaren willen steeds weten of je vreselijk bent.’
‘En wat zeg je?’ vroeg ik.
‘Dat het wel meevalt,’ antwoordde hij.
Op de desbetreffende woensdagmiddag – het was weer om in het park op een grasveldje te gaan liggen en na te denken over de zinloosheid van het leven – werd ik ‘op de zaak’, zoals dat heet, naar een vergaderruimte geleid. Daar lagen de vijfhonderd boeken.
Een stagiaire met prachtig rood haar hield ze voor me open. Haar handen fascineerden me. Een andere medewerkster deed ze na de krabbel in een doos.
Na gedane arbeid zei de uitgever: ‘Nu mag je in mijn kamer op de bank een dutje doen.’

 


Gepost in: proza op 2016-05-06

Door Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een van de belangrijkste schrijvers van Nederland. Naast romancier is hij columnist, essayist en journalist. Zijn werk wordt vertaald in vele landen en is meermaals bekroond.


Ook van Arnon Grunberg

Blinde gehoorzaamheid (Abraham Kuyper Lezing 2020)

 

Als het nodig is zijn we bereid onze democratie met mensenoffers te beschermen. In deze gewilligheid ziet Arnon Grunberg de echo van het oeroude verhaal van Abraham en zijn zoon Isaak. De Deense filosoof Søren Kierkegaard worstelde al met de vraag of Abraham een gelovige is of een moordenaar. Arnon Grunberg ging met studenten van de VU opzoek naar een antwoord. In zijn Abraham Kuyper Lezing bekijkt hij wat de drijfveren zijn achter onze gehoorzaamheid aan ethiek, wet en gezag. 


Blinde gehoorzaamheid (voorpublicatie van de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing)

'Isaak wordt niet geofferd omdat hij of Abraham iets verkeerds heeft gedaan, maar omdat God het van hem vraagt, omdat God alles kan vragen', stelt Arnon Grunberg in zijn Abraham Kuyper Lezing. 

De Deense filosoof Søren Kierkegaard worstelde met deze eis van God én met Abrahams gehoorzaamheid. In de lezing op donderdagavond bekijkt Arnon Grunberg de betekenis van het bijbelverhaal en de filosofie van Kierkegaard voor onze democratische samenleving. Hoe denken wij over hedendaagse mensenoffers? Lees hieronder alvast een voorproefje. 
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs
Normaal?

Normaal?

Elke Geurts
Gepost op: 2020-07-01 in: faits divers