Nooit dezelfde rivier

Nooit dezelfde rivier

Anneke Claus

Hij stond op de hoge duikplank, ik zag hoe hij heel hard niet naar beneden keek. Op weg naar huis sloeg de soldaat van nummer twee hem alsnog met zijn knoet. Even later had die soldaat ook bloed.

Een wat heet voorlijk meisje uit de straat zei langs haar neus weg dat ze niks aanhad onder haar leren jas. Toen keek hij wel naar beneden, maar daar waren alleen maar stenen.

Nu moeten we onze ergernissen gewoon even wat vaker naar elkaar terugkoppelen. Dat zei hij echt, zij hebben het ook gehoord.

Ik zou met geen mogelijkheid kunnen zeggen hoe oud hij wordt vandaag. Hij heeft een dochter die op ballet zit en spreekt de taal van de bezetter. In zijn bijzijn kan ik bijna niets meer zeggen. Alleen als ik zing ben ik vrij.

Soldaten vragen altijd om hetzelfde: drank, tabak, hoeren, moeders, het verloren paradijs.

In mei verschijnt Begrafenis van de mannen, van Anneke Claus. Meer informatie vindt u hier.


Gepost in: poëzie op 2016-03-12

Door Anneke Claus

Anneke Claus woont en werkt in Groningen, waar de aarde trilt, de bodem inklinkt en miljoenen poezenfilmpjes via ondergrondse kabels naar datacentrum Eemshaven worden geloodst. Een ideale locatie om vier dichtbundels te schrijven, wat Anneke dan ook deed. In 2016 debuteerde ze bij Lebowski met de bundel Begrafenis van de mannen. Momenteel werkt ze aan haar vijfde dichtbundel en haar eerste roman.


Ook van Anneke Claus

Blootleggen #6: Hein is een republikein

Anneke Claus reflecteert in deze nieuwe serie op de rol van taal (woorden, beelden en gebaren) als vormgever van onze wereld. Dit is 'Blootleggen #6: Hein is een Republikein', waarin ze schrijft over de democratie, het coronavirus, en hoe dit direct en indirect in verband staat met geslacht, huidskleur en maatschappelijke status.


Blootleggen #5: Maak elkaar niet dood, oké?

Anneke Claus reflecteert in deze nieuwe serie op de rol van taal (woorden, beelden en gebaren) als vormgever van onze wereld. Dit is 'Blootleggen #5: Maak elkaar niet dood, oké?', waarin ze schrijft over feminisme, vrouwelijke wijsheid, en haar relatie met haar moeder.
recente posts

Lethargie

Lethargie

Jonah Falke
Gepost op: 2020-11-19 in: faits divers
Doemdenken

Doemdenken

Elke Geurts
Gepost op: 2020-11-18 in: faits divers
Gepost op: 2020-11-17 in: faits divers