Ode aan J.G. Ballard

Ode aan J.G. Ballard

Joost Vandecasteele

Auteur en standup-comedian Joost Vandecasteele sprak op Lowlands 2017 deze vurige ode uit aan J.G. Ballard, auteur van onder meer het door Lebowski recent heruitgegeven literaire sciencefiction High-Rise.


"Dit is gebaseerd op de tekst van JG Ballard uit 1984 (goed jaar naar het schijnt) getiteld ‘What I believe’.

Een tekst die begint met twee heerlijke woorden, namelijk:

'Ik geloof.'

Ik geloof in de schoonheid van obsessie, in de ontroering van verwoesting, in het angstaanjagende van stilte, in het hypnotiserende van lelijkheid, in het erotische van een auto-ongeval, in het destructieve verlangen van verveling.

Ik geloof dat mijn woede terecht is en dat mijn waanzin op papier gezet moet worden omdat het mij anders verwoesten zal.

Ik geloof in de enorme invloed van JG Ballard in alles wat ik doe.

In zijn stelling dat als niks nog de moeite waard is om voor te vechten, dan is vechten omwille van niks de enige wat nog de moeite waard is.

Ik geloof in zijn meesterwerken zoals High-Rise, dat begint met een man die zijn hond bakt en opeet, ik herhaal: zo begínt het.

Daarna het verhaal van een flatgebouw dat vanbinnen uit verwoest wordt door haar bewoners, over een opstand na de werkuren.

Ik geloof dat alles wat nu gebeurt door hem voorspeld is.

Ik geloof in zijn filosofie dat de mens niet in staat is om perfectie te aanvaarden, dat de mens daartegen in verzet zal komen, dat daarom de hemel niet kan bestaan.

Ik geloof in zijn stelling dat “Hoe technologisch geavanceerder de maatschappij wordt, hoe primitiever de mens zelf wordt”.

Ik geloof dat alles wat ik vandaag als feit beschouw, weerlegd zal worden.

Ik geloof dat morgen de potentie bezit om de schoonste of gruwelijkste of belangrijkste etmaal ooit te worden.

Ik geloof dat het verleden een verzinsel is en dat gisteren totaal onbelangrijk is.

Ik geloof dat sciencefiction en horror veel betere fictie oplevert dat elk boek over de tweede wereldoorlog.

Ik geloof dat in het belang van de belediging en in de oprechte liefde van de niche.

Ik geloof dat wanhoop de beste drijfveer is.

Ik geloof dat mijn hallucinaties echt zijn en jullie niet.

Ik geloof dat genegeerd worden de meest robuuste ambitie oplevert.

Ik geloof dat enige mogelijke staat van een staat een veranderlijke staat is en dat verwarring gevaarlijker is dan overtuiging.

Ik geloof dat kwaliteit blijft bovendrijven.

Ik geloof dat Ballard de grootste eer ooit heeft verkregen als een schrijver door een eigen adjectief te krijgen wanneer de BBC de term ballardiaans gebruikte om de rellen in Londen te beschrijven.

Ik geloof dat ik alles gepikt heb van hem en dat mijn boeken, mijn scenario’s, mijn theaterwerk een poging zijn om hem zo schoon mogelijk te kopiëren.

Ik geloof in niks en ik geloof in alles.

Ik geloof dat de toekomst pas is begonnen.

 

Schrijver, scenarist en komiek Joost Vandecasteele (1979) gelooft heilig in de kracht van mengvormen. Zo werkt hij momenteel samen met Happy Volcano aan een literaire game en wordt zijn eerste boek, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, omgevormd tot de televisiereeks Generatie B door de bekroonde filmregisseur Pieter Van Hees. In 2016 verscheen de roman Jungle bij Lebowski. Beeldroman Bella is zijn zesde boek.

J.G. Ballard (1930-2009) was een Britse romanschrijver, en een sleutelfiguur in de New Wave-beweging in sciencefiction. Zijn bekendste werken zijn The Atrocity ExhibitionThe Empire of the SunCrash en High-Rise. Veel van zijn boeken werden verfilmd, door onder anderen Steven Spielberg (Empire of the Sun) en Crash (David Cronenberg). High-Rise werd in 2015 verfilmd, met in de hoofdrollen Tom Hiddleston, Jeremy Irons en Sienna Miller. In 2017 verscheen de nieuwe vertaling bij Lebowski.

 


Gepost in: faits divers op 2017-08-30

Door Joost Vandecasteele

Schrijver, scenarist en komiek Joost Vandecasteele (1979) gelooft heilig in de kracht van mengvormen. Zo werkt hij momenteel samen met Happy Volcano aan een literaire game en wordt zijn eerste boek, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, omgevormd tot een televisiereeks door de bekroonde filmregisseur Pieter Van Hees. In 2016 verscheen de roman Jungle bij Lebowski. Bella is zijn zesde boek.


Ook van Joost Vandecasteele

Ik word geil van goeie bedoelingen

Dit korte verhaal verscheen eerder in het cultureel-literaire tijdschrift DW B. Joost Vandecasteele is op dreef: over bibliotheken, boycots, theatertrutten en überallochtonen.  


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs
Normaal?

Normaal?

Elke Geurts
Gepost op: 2020-07-01 in: faits divers